najiščekivaniji sudski proces na svijetu

Protiv El Chapa svjedočio brat njegovog nasljednika, otkrio sve tajne distribucije kokaina od Kolumbije do ulica New Yorka i Los Angelesa


Daniel Radman
15.11.2018.08:50
Protiv El Chapa svjedočio brat njegovog nasljednika, otkrio sve tajne distribucije kokaina od Kolumbije do ulica New Yorka i Los Angelesa
REUTERS/Mike Segar

sažeto

Da će biti napeto pokazalo se već prije dva dana, kada je suđenje odgođeno jer je jedna od porotnica sucu donijela 'ispričnicu'


Daniel Radman
15.11.2018.08:50

Započeo je najiščekivaniji sudski proces na svijetu, onaj protiv meksičkog narko-bossa Joaquina 'El Chapa' Guzmana, kojeg se sumnjiči da je bio lider zloglasnog kartela Sinaloa.

Da će biti napeto pokazalo se već prije dva dana, kada je suđenje odgođeno jer je jedna od porotnica sucu donijela 'ispričnicu' - zbog tjeskobnih napadaja nije se usudila biti članom porotničkog tijela koje bi, ako se krivnja dokaže, Guzmana doživotno poslalo u zatvor.

'El Chapo' se na suđenju brani da je imao daleko manju ulogu no što mu tužiteljstvo pripisuje te da je glavni vođa zapravo Ismael Zambada Garcia, poznat i kao 'El Mayo', kojeg američke vlasti također traže.

Stvari postaju još zanimljivije ako se uzme u obzir da je sinoć po hrvatskom vremenu svjedočio 'El Mayov' brat Jesus, koji je navodno tijekom 15 godina bio glavni računovođa Sinaloe, a iza rešetaka je još od 2008. godine.

On je na sudu potvrdio da su El Chapo i njegov brat bili dio velike četvorke koja je vodila Sinalou, a otkrio je i kako izgleda cijela piramida kriminalne organizacije.

Najzanimljiviji dio suđenja bio je taj kad je Zambada prepričavao kako je izgledala nabavka kokaina iz Kolumbije u Meksiko te prosljeđivanje u SAD. Kaže, u prosjeku su po pošiljci prebacivali po 30 tona, a da su prihode s Kolumbijcima dijelili pola-pola dok Sinaloa nije ojačala i počela uzimati veći dio kolača. Inače, svaki od 'velike četvorke' uložio bi svoj udio, tako da im se u slučaju pada pošiljke smanji rizik od velikih gubitaka, a poslije bi na jednake načine dijelili profit.

Zambada je ispričao kako su drogu prevozili u malim privatnim avionima, komercijalnim avionskim rutama, ali najčešće pomorskim putem preko ribarskih i trgovačkih brodica. Prodajne cijene su ovisile o troškovima dopreme do krajnje destinacije, pa je u Los Angelesu Sinaloa dobivala 20.000 dolara za kilogram, u Chicagu 25.000, a u New Yorku čak 35.000 po kilogramu. Čista zarada im se kretala od 13 do 26 tisuća po kilogramu.

Inače, izvjestitelji kažu da je Guzman tijekom čitavog suđenja mirno pratio Zambadino izlaganje te da se smo u jednom trenutku glasno nasmijao na njegovo svjedočenje.

suđenje

El Chapo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter