1od5 miliona

Zabilježeni prvi incidenti na nikad masovnijim prosvjedima protiv Vučićeve strahovloade u Srbiji


100posto
17.02.2019.13:00
Zabilježeni prvi incidenti na nikad masovnijim prosvjedima protiv Vučićeve strahovloade u Srbiji
Peđa Milosavljević/CROPIX

sažeto

Prosvjed se održao diljem Srbije, a u Beogradu je potpisan Sporazum s narodom


100posto
17.02.2019.13:00

U Srbiji je održan još jedan prosvjed protiv vladavine srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Na krovnom, beogradskom prosvjedu građani su potpisivali Sporazum s narodom čiju provedbu garantira 35 oporbenih političkih organizacija.

Ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, gdje okupljenima su se obratili novinar Srđan Škoro, advokat Božo Prelević i predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

"Gospodine Vučiću mi nemamo ništa protiv vas. Hoćemo da se vi i vama slični nikad više ne ponove", rekao je Prelević i naglasio kako bivša vlast nije ubijala novinare, palila ambasade, niti potpisala Bruxelleski sporazum.

Nabildani kriminalci 

"Po unutrašnjosti Srbije ljudima u kuće ulaze nabildani kriminalci i pitaju ih za koga će glasati. Džipovi bez tablica haraju Srbijom. Ako se ovako nastavi, neće nikoga morati uvjeravati za koga da glasa, jer od straha neće moći ni misliti", rekao je Manojlović.

Upućen je poziv na dogovor i zahtjev opoziciji da iznese konkretan plan što će učiniti da promjene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana, javlja srpski N1.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, kao što su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.

U Kikindi, građani koji su prolazili pored stambene zgrade u miru, pojedinci su s prozora gađali jajima i uzvikivali uvredljive reći.Organizatori protesta za incidente optužuju lokalne medije, koji su 'podgrijavajući režimsku podjelu na podobne i nepodobne građane, patriote i izdajnike, stvorili su atmosferu agresije prema ljudima koji šetnjama #1od5miliona protestiraju protiv nasilja'

Jedan od gostiju protestne šetnje bio je i sportski novinar, Milojko Pantić kojega su, u prolazu, sa zgrade polili hladnom vodom i uvrijedili pogrdnim imenima. Građani su jajima i vodom gađani i u Boru, no to nije spriječilo šetnju koju je ove subote podržao rekordan broj građana diljem Srbije.

Aleksandar Vučić

1od5miliona

prosvjedi Srbija

newsletter

Prijavite se na Newsletter