video: zbog ove snimke svi mu se smiju

Prošlo je godinu dana od prvog velikog Bernardićevog političkog poraza, a on svakim javnim nastupom tone sve dublje


Daniel Radman
21.05.2018.20:00
Prošlo je godinu dana od prvog velikog Bernardićevog političkog poraza, a on svakim javnim nastupom tone sve dublje
Screenshot Youtube

sažeto

Bez obzira na sve afere koje su se vezale uz Vladu, Bernardić u političkom dvoboju nije uspio ni okrznuti Plenkovića


Daniel Radman
21.05.2018.20:00

Prije točno godinu dana u Hrvatskoj su održani lokalni izbori, prvi veliki ispit za tada friškog predsjednika SDP-a Davora Bernardića. Podsjetimo, Bernardić je kormilo SDP-a preuzeo u studenom 2016. i otada, uglavnom, zabavlja javnost svojim bravurama, na svakom mjestu i u svakoj prilici: na društvenim mrežama, press-konferencijama, za saborskom govornicom.

I usput niže političke poraze. Bez obzira na sve afere koje su se vezale uz Vladu i Agrokor, raskid koalicije HDZ-Most, Bernardić u političkom dvoboju nije uspio ni okrznuti Andreja Plenkovića. Evo i pokera njegovih najvećih političkih poraza protiv najljućeg rivala.

Lokalni izbori (svibanj 2017.): Krivi su moji prethodnici  

Uoči svog prvog velikog zadatka hrabrio se kako će na lokalnim izborima SDP pokazati da nikad ne odustaje od borbe. Premda lokalni izbori imaju svoju specifičnost, njegovoj stranki sve je išlo u prilog. Raspala se koalicija HDZ-Most, već se naveliko šuškalo da će HNS ući u "trgovačku koaliciju" i očuvati Plenkovića na vlasti... Ohrabren krizom u Vladi, Bernardić je najavio: "Vladajući su pokazali da nemaju niti kadrova niti znanja upravljati Hrvatskom. Njihov silazak s vlasti na nacionalnoj razini počinje njihovim silaskom s vlasti na lokalnoj razini" . Naravno, ništa ne bi bilo bez pripadajućeg videa na twitteru.

Rezultati izbora su objavljeni, SDP je prošao gore nego pod Milanovićevim vodstvom. Iako je u prvoj izjavi naglasio kako je Hrvatska na ovim izborima pokazala da se mijenja, kad je postalo razvidno da je Plenković taj koji može biti zadovoljan, okrenuo je ploču. "Rezultati lokalnih izbora su rezultat rada mojih prethodnika i stanja u stranci."

Plenković presložio koaliciju (lipanj 2017.): Bero je bio spreman formirati tim kojeg nitko nije trebao  

Bernardićeva izjava kako "njihov silazak s vlasti na nacionalnoj razini počinje njihovim silaskom s vlasti na lokalnoj razini" zapravo se izokrenula u političku zbilju u kojoj je "njihov ostanak na vlasti na nacionalnoj razini najavljen njihovim ostankom na vlasti na lokalnoj razini". Plenković je posve bezbolno Most zamjenio HNS-om. Mostovce je najurio iz Vlade krajem travnja, a tada je optimistični predsjednik SDP-a na twitteru napisao: "Iskreno, očekivao sam da će Vlada pasti, ali ne tako brzo. Iako, još bolje. Potpuno sam spreman formirati najbolji tim za Hrvatsku."  

Nije trebalo ništa formirati, već prihvatiti realnost da imamo novu vladu.

Rušenje Vlade u Saboru (studeni 2017.): Htio raščititi kaljužu, a dobio pljusku

Borba se nastavila nakon ljetnog odmora, i krenulo je obećavajuće po Bernardićev SDP. Početkom listopada formirano je Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor, što se smatralo velikom pobjedom oporbe. U takvom ozračju Bernardić je u Saboru pokrenuo pitanje povjerenja Vladi RH jer, kako je rekao, "SDP ima odgovornost raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja Agrokor".

Goran Mehkek / CROPIX

U Saboru je prijedlog uvjerljivo odbijen, sa 78 glasova iskazano je povjerenje Vladi, dok je za opoziv glasovalo 59 zastupnika. A da stvari budu još i gore uskoro je i Saborsko povjerenstvo za Agrokor prestalo s radom.

Rušenje ministrice Dalić (travanj 2018.): Sam nije srušio ni ono što će se samo urušiti

Samo je trebao malo pričekati. Afera Borg još nije bila na vidiku, a povod za ovu akciju bio je odlazak Vladinog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, nakon što je objavljena informacija da je za gotovo milijun kuna mjesečno angažirao savjetnike iz svoje bivše tvrtke. „Bit će zanimljivo koje će stranke i zastupnici podržati Dalić, a time i legalnu pljačku, bogaćenje savjetnika i otpuštanje radnika. Kako će to objasniti biračima."

Goran Mehkek / CROPIX

Ako ništa, pogodio je da će biti zanimljivo. Rasprava u Saboru postala je maratonska, glasovalo se iza ponoći, no Dalić je s rezultatom 76:71 ostala u fotelji.

No, ne odustaje:

Unatoč pokeru poraza, ne odustaje. Uoči obljetnice prvog velikog poraza uputio je poslanicu koja se brzo širila društvenim mrežama. No, na Bernardićevu žalost, najmanje zbog sadržaja poruke.

Andrej Plenković

SDP

Davor Bernardić

Vlada RH

lokalni izbori

povjerenje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter