evolucija kolinde grabar-kitarović

Prošle su četiri godine od prvog radnog dana predsjednice: Put od braniteljskog šatora do 'Za dom spremni nije stari hrvatski pozdrav, krivo su mi šapnuli'


100posto
19.02.2019.16:00
Prošle su četiri godine od prvog radnog dana predsjednice: Put od braniteljskog šatora do 'Za dom spremni nije stari hrvatski pozdrav, krivo su mi šapnuli'
arhiva Cropix

sažeto

Koja je sve obećanja dala i je li ih ispunila?


100posto
19.02.2019.16:00

Prije četiri godine je na današnji datum postrojavanjem počasne bojne započeo prvi radni dan predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. U svom se uredu na Pantovčaku, a ne u Visokoj, fotkala za novinare. Za radni stol odabrala je onaj prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Kasnije tog dana spustila se u Savsku 66 i posjetila branitelje koji su tamo prosvjedovali u šatoru. To im je obećala, a svoja obećanja ispunjava, rekla im je tom prilikom. Oni su je darovali cvijećem, kapom i majicom. 

Simboličan prvi radni dan, reklo bi se: Tuđmanov stol i prvi državnički posjet šatoru, nema što, jako je dobro znala kakve su je politike dovele na mjesto predsjednice. 

Do trenutka pisanja ovog teksta, Grabar-Kitarović na svom Facebook profilu, na kojem se inače poprilično ažurno može vidjeti gdje se točno nalazi i što radi predsjednica, nije oglasila povodom današnje obljetnice, što je, primjerice, prošle godine učinila.

Moguće je da nije stigla, s obzirom da je danas u Berlinu otvorila Njemačko-hrvatski gospodarski forum.

No, kako god, četiri godine mandata su prošle, predsjednički izbori samo što nisu, a ona još uvijek nije formalno istaknula svoju kandidaturu, iako se pretpostavlja da će to sigurno učiniti. 

"Hrvatska će biti bogata zemlja" i druga obećanja

A tada će trebati i položiti račune, odnosno reći što je točno obećano, a što od svega toga ispunjeno. 

Ranko Šuvar/Cropix

Podsjetimo se, Kolinda Grabar-Kitarović je, očito ponesena post-izbornom euforijom, prije formalnog preuzimanja dužnosti izjavila da će "Hrvatska će biti bogata, jer ne postoji ni jedan razlog da to ne bude", a tada je dala i tri obećanja. 

"Bit ću među narodom"

Prvo je obećala da će iz ovih stopa početi raditi za Hrvatsku i da će biti među narodom. Zatim je rekla kako dalje nastavljamo kao ujedinjena Hrvatska, a kao treće je obećala da će primijeniti svoj program za bolju Hrvatsku: od gospodarskog rasta i razvoja, stabilnosti, od umirovljenika do mladih koji moraju ostati ovdje i zasnivati obitelji.

Popularni usklik o našoj bogatoj budućnosti realno zaista spada na popis lijepih želja, a nipošto obećanja, pa ga kao takvo nećemo ni tretirati. 

Prvo je obećanje svakako ispunila jer je protekle godine provela u obilascima svih županija, odnosno u "izmještanju predsjedničkog ureda" koje je okrunila pomalo nadrealnim posjetom Gradu Zagrebu, pomalo turističkim obilaskom centra i druženjem s gradonačelnikom Milanom Bandićem. 

"Nastavljamo kao zemlja bez podjela". Pa onda ZDS malo može, pa ne može

Drugo se obećanje odnosilo na to da nastavljamo kao zemlja bez podjela, što, nažalost, nije slučaj. I dalje smo društvo ideoloških podjela koje najradije lamentira o već utvrđenim povijesnim činjenicama i još radije raspravlja o prirodi totalitarnih režima kojima ne svjedočimo gotovo 70 godina (ako bismo tvrdili da je Jugoslavija u jednoj fazi bila totalitarna). 

Navedenim je podjelama u nekim prilikama kumovala i sama Kolinda Grabar - Kitarović kada je hladna ko' špricer izjavila:

"Moj stav o pozdravu 'Za dom spremni' je jasan. To je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana".

Goran Mehkek/CROPIX

No, treba reći da je ovom prilikom ispunila i jedno od obećanja koje je dala u svom inauguracijskom govoru, rekavši da će, "ako pogriješi, imati snage priznati i ispraviti pogrešku. Ipak, svi smo mi samo ljudi".

Za priznanje ove pogreške treble su joj četiri godine, no eto, dočekali smo i to da predsjednica kaže kako je pogriješila u tvrdnji da je ZDS naš povijesni pozdrav, te da su je u zabludu doveli njezini savjetnici. 

Još ništa od gospodarske renesanse

Što se, pak, trećeg obećanja tiče, ne znamo kakav je to točno program za bolju Hrvatsku koji nam je trebao donijeti gospodarsku renesansu, no sposobna radna snaga i dalje napušta Hrvatsku, a umirovljenici skapavaju od gladi dok čekaju rješenje o mirovini. 

"Štitit ću najugroženije". Pa onda ustvrdi da Zagreb nema beskućnika na cesti jer ih nije vidjela

Prilikom svog inauguracijskog govora Grabar-Kitarović je prisegnula i kako će beskompromisno štititi socijalno najugroženije, no njezina opaska tijekom razgledavanja Zagreba više nalikovala nečemu što bi se pripisalo Mariji Antoaneti nego socijalno osjetljivoj državnici.

Naime, Kolinda je pohvalila brigu Grada o beskućnicima jer ih, naprosto, tijekom svoje šetnje nije vidjela na ulicama Zagreba, na što je uslijedila reakcija Hrvatske mreže za beskućnike koji su u objavi na Facebooku, među ostalim, napisali:

"Pozivam predsjednicu koja obilazi cijelu Hrvatsku da nađe vremena i jednu večer prošeta s nama samo po Glavnom kolodvoru i vagonima, možda progleda. 

"Polagat ću vam račune". Pa se javi ispred ograde Bijele kuće

Za kraj prisjetit ćemo se još jedne rečenice iz inauguracijskog govora u kojoj je tvrdila kako će nam polagati račune, a što je zorno pokazala misterioznim putovanjem u Sjedinjene Američke Države. Osim što je dala ekskluzivan intervju pred ogradom Bijele kuće, uz navode da je održala niz važnih sastanaka, no i dalje nitko nema pojma s kim ili o čemu.

Screenshot: Youtube

Kako nas je predstavljala na ruskim tribinama

S druge strane, što se tiče predstavljanja Hrvatske u inozemstvu, predsjednica je u potpunosti došla do izražaja. Prisjetimo se samo svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, gdje je strastveno navijala, ogrnuta kockicama, a prilikom dodjele medalja, mokra do kože, izljubila je sve reprezentacije na postolju. Neki su zlobnici govorili da jedino sakupljači lopti nisu dobili zagrljaj.

Boris Kovacev / CROPIX

No, treba priznati, i ona je razlog što se Hrvatska tada nalazila na naslovnicama svjetskih medija, iako bismo možda radije da se o nama piše zbog srebra u nogometu, gospodarskog rasta, tehnoloških inovacija i sličnih drugih dostignuća koja modernom društvu zapravo i nešto koriste.

Kolinda Grabar Kitarović

predsjednica RH

obećanja

newsletter

Prijavite se na Newsletter