Kako uništavamo Zemlju

Prosječan stanovnik zapada potroši 9,8 tona prirodnih resursa na godinu od nafte do drveta i hrane


Valerija Bebek
13.03.2019.08:00
Prosječan stanovnik zapada potroši 9,8 tona prirodnih resursa na godinu od nafte do drveta i hrane
Profimedia

sažeto

UN-ovo izvješće pokazalo je svu strahotu modernog načina života, stručnjaci zazivaju drastičnu promjenu globalne ekonomije


Valerija Bebek
13.03.2019.08:00

Ljudi ubrzano troše zemljine resurse, naša potrošnja vitalnih materijala utrostručila se od sedamdesetih godina 20. stoljeća.

Prosječan zapadnjak konzumira 9.8 tona nafte, plina, hrane i drveta svake godine, na ove nevjerojatne brojke upozorilo je najnovije izvješće UN-a. Brojka se odnosi na potrošnju materijala u 2017.

Povećanje infrastrukture i povećanje materijalnog standarda, odnosno bogatstva u zemljama u razvoju i tranziciji, pogotovo u Aziji, samo su naglasile ovaj problem.

Profimedia

Svjetska populacija se udvostručila u tom periodu i globalni produkt domaćinstva (GDP - global domestic product) - što je mjera za ekonomsku proizvodnju zemlje - značajno je porasla. Što je ostavilo dubok trag na naš okoliš.

Drastično povećanje stakleničkih plinova, ako ne promijenimo način ekonomije

Stručnjaci kažu da se naša ekonomija mora drastično promijeniti, na globalnoj razini, kako bi se smanjile emisije i njihov utjecaj na globalno zagrijavanje.

Izvještaj koji koristi podatke iz povijesnih trendova, predviđa da će u periodu od 2015. do 2060. prirodni resursi porasti za 110 posto.

To će dovesti do redukcije šuma za više od 10 posto, kao i na smanjenje drugih staništa poput livada za otprilike 20 posto.

Profimedia

Globalno vađenje i eksploatacija raznih materijala na godišnjoj razini porasla je na 92 milijarde tona, a kako tvrdi izvješće UN-a taj će se broj udvostručiti do 2060. Što će dovesti do povećanja stakleničkih plinova za 43 posto.

U UN-ovom izvješću stoji da je eksploatacija zemljinih resursa glavni krivac za klimatske promjene i gubitak bioraznolikosti.

klimatske promjene

ekologija

globalno zatopljenje

resursi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter