srušen još jedan rekord

Pronađeno najhladnije mjesto na Zemlji, tek nekoliko udisaja dovoljno je da izazove krvarenje u plućima i brzu smrt


100posto
07.07.2018.21:30
Pronađeno najhladnije mjesto na Zemlji, tek nekoliko udisaja dovoljno je da izazove krvarenje u plućima i brzu smrt
Reuters

sažeto

Ekstremno niska temperatura izmjerena je ovih dana i šokirala je mnoge jer je oborila ruski rekord star 32 godine


100posto
07.07.2018.21:30

Koliko može biti hladno na zemljinoj površini, odlučili su izmjeriti znanstvenici te došli do nevjerojatnog otkrića.  Čak minus 97 stupnjeva Celzijevih izmjerili su na najhladnijem mjestu na Zemlji, na ledenoj ploči duboko u sredini Antarktike i to tijekom duge i mračne polarne zime.  

"Riječ je o mjestu gdje su uvjeti života na Zemlji najbliži uvjetima života na nekom drugom planetu”, izjavio je voditelj studije Ted Scambos, istraživač Nacionalnog centra za snijeg i led sa Sveučilišta Colorado. 

Riječ je o novom rekordu, jer prijašnja najniža temperatura izmjerena je na ruskoj stanici Vostok udaljenoj oko 1300 kilometara od Južnog pola. Tako su 1986. godine ruski istraživači izmjerili temperaturu od minus 88,8 stupnjeva Celzijevih.

Ovako hladan zrak nemoguće je udisati dulje vrijeme. Tek nekoliko udisaja bilo bi dovoljno da izazove krvarenje u plućima i brzu smrt.

Površina istočnog antarktičkog ledenog pojasa iako izgleda nije ravna površina te se ona blago spušta od sredine prema rubovima. Ruska istraživačka stanica Vostok smještena je 4 kilometara od vrha, pa znanstvenici vjeruju da bi temperatura na najvišim dijelovima ledene ploče mogla biti još niža.

zima

znanstvenici

temperatura

antarktik

najniža temperatura

newsletter

Prijavite se na Newsletter