VIDEO: Veliko otkriće u Hitlerovom bunkeru

Pronađeni vrtovi u kojima je uzgajano povrće za najokrutnijeg vegetarijanca u povijesti. Suradnicima je prigovarao zbog mesa jer životinje pate


Mia Mitrović
17.11.2019.14:35
Pronađeni vrtovi u kojima je uzgajano povrće za najokrutnijeg vegetarijanca u povijesti. Suradnicima je prigovarao zbog mesa jer životinje pate
Gettyimages

sažeto

Vučjoj jazbini na sjeveroistoku Poljske pronađeni su ostaci grijanog vrta za Fuhrerove vegetarijanske obroke


Mia Mitrović
17.11.2019.14:35

Povjesničari i znanstvenici koji proučavaju zloglasnu Vučju jazbinu, bunker kojim je u vrijeme Drugog svjetskog rata Hitler rukovodio operacijama na Istočnom frontu, nedavno su došli do zapanjujućeg otkrića.

Otkrili su, naime, izvorne temelje vrtlarske kuće, dva staklena vrta i podzemne prostorije koja je vrtu dovodila vodu i topli zrak kako bi se voće i povrće moglo uzgajati tijekom cijele godine.

Banalnost zla

Hitler je bio pasionirani vegetarijanac pa mu je svježe povrće uvijek moralo biti na dohvat ruke. Omiljeno jelo bile su mu špagete s muškatom, umakom od rajčice i zelenom salatom. Svojim je suradnicima za vrijeme večere često držao predavanja o patnji životinja u mesnoj industriji.

Lokacija se nalazi nekih 800 metara od Vučje jazbine, a povjesničar Jacek Adamski iz Vojnog muzeja koji rukovodi istraživanjima na sjeveroistoku Poljske ovo je otkriće opisao kao 'banalnost zla'.

"Znali smo da su ovdje negdje u okolici ostaci vrtova koji su služili Vučjoj jazbini. Kao vegetarijanac i nepušač, Hitler je imao takve vrtove u svakom sjedištu, pa smo prije tri godine donijeli odluku da krenemo u potragu analizirajući fotografije i arhive kao i kroz razgovore s lokalnim ljudima koji su u vrijeme rata bili djeca i živjeli na području", rekao je Adamski za portal The First News.

U vrtu su bili zaposleni Hitlerovi kuhari, kao i djevojke zadužene za kušanje Hitlerove hrane kako bi se spriječio pokušaj Führerova trovanja o čemu smo nedavno pisali. Na lokaciji je pronađeno i keramičko, porculansko i stakleno posuđe iz kojeg su jeli Hitler i njegovi najbliži suradnici.

Vlažno i odvratno mjesto

Osim vrta i staklenika, u okviru baze su bili i brijačnica, casino, kino i ljetnikovac. Hitlerov štab skriven u drveću i močvari izgrađen je 1940. godine kada se nacistička Nemačka pripremala za napad na Sovjetski Savez.

Hitler je u kompleks stigao u ljeto 1941. , dva dana nakon početka invazije na Rusiju, odnosno operacije Barbarossa. Svjedoci tih povijesnih zbivanja kažu da su svi osim Hitlera mrzili to vlažno i močvarno mjesto prepuno komaraca od kojih su mnogi oboljeli. Od groznice je tamo obolio i sam Hitler u kolovozu '41.

Profimedia

U Jazbini je jedino uživao Hitler koji je svojim vojnicima izdao zapovijed da na Rusiju krenu bez zimskih odora misleći da će ruski otpor slomiti u nekoliko mjeseci prije početka ruske zime. U konačnici, ta ga je odluka stajala poraza u Rusiji i gubitka rata.

U Jazbini se u srpnju 1944. zbog Hitlerovih vojnih odluka zbio pokušaj neuspjelog atentata. Na sjednici najbližih suradnika, visoki časnik grof Claus von Stauffenberg aktivirao je bombu, no nije uspio eliminirati diktatora. Vučju jazbinu, napuštenu u jesen 1944. uništila je Crvena armija. 

Adolf Hitler

vegetarijanstvo

Vučja jazbina

banalnost zla

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter