potapala je ruske brodove

Pronađena prodmornica iz Hitlerove izgubljene flote, ležala je u blizini turističkog resorta na Crnom moru


Daniel Radman
02.02.2019.11:00
Pronađena prodmornica iz Hitlerove izgubljene flote, ležala je u blizini turističkog resorta na Crnom moru
Profimedia

sažeto

O lokaciji ove podmornice, nazvane U23, špekuliralo se još od 2008. godine, kada je pronađena još jedna iz pripadajuće flote


Daniel Radman
02.02.2019.11:00

U Crnom moru pronađeni su ostaci njemačke podmornice iz takozvane 'Hitlerove izgubljene flote'. Ostaci podmornice ležali su na 40 metara dubine u blizini popularnog turističkog resorta Agva koji je od glavnog turskog grada Istanbula udaljen stotinjak kilometara. Riječ je primjerku koji je dugačak 40 metara, a teži 280 tona.

Podmornica je pronađena zahvaljujući turskoj mornarici, odnosno brodu koji je namijenjen potrazi za ovim plovilima u slučaju potapanja. O lokaciji ove podmornice, nazvane U23, špekuliralo se još od 2008. godine, kada je pronađena još jedna iz pripadajuće flote(U-20).

Flotu je činilo šest podmornica, a morale su se same potopiti

Inače, zanimljiva je priča oko 'Hitlerove nestale flote'. Kako je Turska tijekom Drugog svjetskog rata bila neutralna, vojni brodovi nisu smjeli prolaziti kroz tjesnace Bospor i Dardanele, pa su ih Nijemci u dijelovima prevozili rutom od dvije tisuće kilometara do rumunjske luke Constanta.

Flotu je činilo šest podmornica, a tijekom rata zadaća im je bila potapati ruske brodove. Potopili su na deseteke ruskih brodova, a u samim okršajima Nijemci su izgubili tri podmornice. Kad je Rumunjska 1944. promjenila stranu u ratu, iz Berlina je stigla naredba da se preostale tri potope, a pronađeni U-23 je jedna od njih.

Akciju pronalaska podmornice bilježile su i kamere turske televizije koja sad najavljuje i dokumentarac o ovom otkriću.

Hitler

podmornica

Crno more

izgubljena flota

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter