riješen misterij star 77 godina

Pronađena podmornica kojoj se tijekom Drugog svjetskog rata neobjašnjivo izgubio trag. Posljednji put je bila 'viđena' prije dvije godine na posve čudnoj lokaciji


Daniel Radman
02.11.2019.11:00
Pronađena podmornica kojoj se tijekom Drugog svjetskog rata neobjašnjivo izgubio trag. Posljednji put je bila 'viđena' prije dvije godine na posve čudnoj lokaciji
Profimedia / Ilustracija

sažeto

Britanska podmornica HMS Urge nestala je u travnju nakon što je isplovila iz Malte. Pronašli su je nedaleko od luke iz koje je isplovila


Daniel Radman
02.11.2019.11:00

Olupina britanske podmornice koja je pod nerazjašnjenim okolnostima nestala tijekom Drugog svjetskog rata pronađena je nakon 77 godina. HMS Urge isplovila je u 27. travnja s Malte i zaputila se prema egipatskoj luci Aleksandriji. Dva dana poslije izgubio joj se svaki trag.

Postojale su razne teorije, a prije nekoliko godina jedan ronilac je tvrdio kako je ostatke ove podmornice zapazio nedaleko libijske obale. Tek to je zbunilo zainteresirane za sudbinu Urgea s obzirom da je mjesto pronalaska daleko izvan predviđene rute.

Potragu inicirao unuk zapovjednika podmornice

Ipak, pokazalo se da Urge nije daleko odmakao od Malte. Znanstvenici su ovog ljeta locirali podmornicu - potopljena je nedaleko od luke iz koje je isplovila.

No, pitanje je bi li uopće došlo do otkrića da nije bilo unuka zapovjednika podmornice. Potraga je krenula 2017., nakon što je Francis Dickinson kontaktirao malteško sveučilište (UM) i zainteresirao se za njihov projekt mapiranja morskog dna njihovih teritorijalnih voda.

U nesreći su poginula 44 mornara

Potraga za podmornicom tako je postala dijelom šireg istraživanja, no pomnije su analizirana 'sumnjivija' područja. Pronađena je još ljetos, a britansko ministarstvo obrane odgodilo je objavu vijesti dok se nije otklonila svaka sumnja da je riječ baš o ovoj podmornici.

Urge je bila jedna od 13 podmornica klase 'U' nestalih tijekom Drugog svjetskog rata. Sada se zna da su naletjeli na neprijateljsku minu koja ih je potopila, a u nesreći je poginulo 44 mornara kojima je zapovijedao Dickinsonov djed.

misterij

Drugi svjetski rat

podmornica

Malta

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter