POZNATA KLIMATOLOGINJA UPOZORAVA

'Promjene u klimi su vidljive i biti će ih sve više, a i ožujak bi mogao biti ispod temperaturnog prosjeka'


100posto
27.02.2018.13:05
'Promjene u klimi su vidljive i biti će ih sve više, a i ožujak bi mogao biti ispod temperaturnog prosjeka'
CROPIX

sažeto

'Ovo je jedan od ekstremnih vremenskih uvjeta kojih će u budućnosti biti sve više'


100posto
27.02.2018.13:05

Klimatologinja Lidija Cvitan iz DHMZ-a gostovala je u emisiji Novi dan na N1 televiziji gdje je pojasnila zašto je Hrvatsku na kraju zime zahvatio ovakav ledeni val.

"Ovo je jedan od ekstremnih vremenskih uvjeta. Klimatske promjene su vidljive i mjerljive i ovo je jedan od takvih slučajeva kojih će u budućnosti biti sve više. Pritječe nam polarni zrak. Na to moramo biti spremni, građani neka slijede biometerološke savjete. Sve što se sada događa je dio globalnog trenda kojeg pripisujemo klimatskim promjenama. Ljudski organizam se tome treba prilagoditi", objasnila je Cvitan te dodala kako se ovakve situacije puno istražuju, te da će trebati dosta vremena da shvatimo kada će se vrijeme ustaliti.

"U Dalmaciji je ovo manje uobičajeno i tamo će stanovništvo ovakvo vrijeme teže podnijeti, no temperature tamo nisu toliko niske koliko je jak vjetar zbog čega je jak osjećaj hladnoće. Kada vjetar puše on odvodi toplinu iz tijela. Egzaktan broj izračuna osjeta hladnoće se još traži, ali znamo da je osjećaj hladnoće znatno jači kada puše hladan vjetar", rekla je Cvitan koja je pojasnila i zbog čega je baš uDelnicama napadalo tako mnogo snijega.

"Kada padne puno snijega znači da je zrak bogat vlagom. Put takvog zraka vrlo često ide preko Gorskog Kotara", piše N1.

Na pitanje kakva nas prognoza očekuje u nadolazećem mjescu ožujku klimatologinja je odgovorila:

"Naše su prognoze točne pet dana unaprijed, tome se može jako puno vjerovati. Do 10 dana su malo vjerojatne, a više od 10 dana treba voditi računa da se prognoza ne treba ostvariti. Sljedeći mjesec bi mogao biti ispod temperaturnog prosjeka".

vremenska prognoza

DHMZ

ožujak

Lidija Cvitan

newsletter

Prijavite se na Newsletter