NE SPREMAJTE KIŠOBRANE

Prognostičari nemaju dobre vijesti, još se neko vrijeme nećemo riješiti dosadne kiše


Tomislav Kukec
25.09.2017.09:50
Prognostičari nemaju dobre vijesti, još se neko vrijeme nećemo riješiti dosadne kiše
CROPIX

sažeto

Iako mnogi očekuju najavljivano "bablje ljeto", ono se zasad nije pokazalo, već nas i ovog tjedna očekuje tipična jesenska vremenska prognoza


Tomislav Kukec
25.09.2017.09:50

Iako smo za vikend u najvećem dijelu zemlje uživali u rujanskom suncu i ponadali se da je razdoblje dosadnih, obilnih kiša iza nas, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) ne stižu ohrabrujuće prognoze. 

Kiša se na zagrebačkom području očekuje već danas, uz slab do umjeren vjetar i najvišu temperaturu zraka do 18 stupnjeva Celzijevih. Kiša se u Zagrebu kao i općenito u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuje i sutra, osobito tijekom poslijepodneva. Suho i sunčano vrijeme u utorak će prevladavati samo u Dalmaciji, dok se nad svim ostalim dijelovima zemlje nadvijaju tamni, kišni oblaci uz jesenske temperature zraka. 

Jesen na kontinentu

Sudeći po ECMWF prognostičkom modelu za sedam dana, nestabilno vrijeme uz padaline očekuje se u Zagrebu i u srijedu. Prestanak kiše najavljen je tek u četvrtak, no temperature zraka neće se osjetno dizati te će se uglavnom zadržavati u rasponu od minimalnih 8 do najviše 20 stupnjeva Celzijevih. Jednake vremenske prilike očekuju se i u Lici, Banovini, te u Hrvatskom Zagorju, ali i na krajnjem istoku zemlje, u Slavoniji i Baranji.

u Dalmaciji ponešto drugačija slika. Na jugu bi se kiša trebala mjestimice pojaviti tek od srijede i četvrtka, a na krajnjem jugu može je se očekivati i krajem tjedna. Temperature će biti gotovo identične onima na kontinentu, a samo ponegdje dosezat će i 22 stupnja Celzijeva.  Pomorce očekuju bura, naročito podno Velebita, te mjestimične nevere, a nad Jadranom se, izvijestio je DHMZ, pruža i anticiklonalni greben. Iako će na obali početak tjedna biti vedar, na moru se mogu očekivati kiše i sporadični pljuskovi. 

Iako mnogi očekuju najavljivano "bablje ljeto", ono se zasad nije pokazalo, već nas i ovog tjedna očekuje tipična jesenska vremenska prognoza. 

vremenska prognoza

kiša

DHMZ

jesen

meteorologija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter