Vjerovali ili ne, Samo mala slova

Profesorima na fakultetu zabranili da koriste velika slova kako ne bi studentima stvarali stres


Valerija Bebek
24.11.2018.21:00
Profesorima na fakultetu zabranili da koriste velika slova kako ne bi studentima stvarali stres
Ranko Suvar / CROPIX

sažeto

U posebnom memorandumu na sveučilištu navodi se niz uputa kako se 'prijateljski' postaviti prema studentima


Valerija Bebek
24.11.2018.21:00

Kao u Facebook šali popularne stranice Slavorum, kada dijete Slavena čuje roditelje druge djece da se ispričavaju ako nisu bili u pravu, tako hrvatskim studentima može zvučati i ovaj naputak za sveučilišne profesore u Britaniji.

Jer dok se našoj djeci od malena govori da budu sretna jer imaju livade, a ne dvoranu. Ili da im je ok vježbati u dvorani s koje padaju daske, u Engleskoj se brinu kakvim slovima će im pisati zadatke da im ne bi stvorili dodatan stres.

Nedavno je poslan memorandum osoblju Sveučilišta Leeds Trinity (posebno slatki detalj - na odjelu novinarstva) u kojem se sugerira da korištenje velikih slova (CAPS LOCK) može studente 'prestrašiti do neuspjeha'. Osim toga savjetuju se načini na koje treba oslovljavati studente, recimo pisati u prijateljskom tonu, izbjegavati ohol i zapovjednički, negativan jezik. Osjećate li i vi da vam naviru suzice?

Ovaj naputak naletio je i na kritičare koji tvrde da to samo pridonosi činjenici kako se ovu generaciju 'pahuljica' previše razmazilo u školovanju piše Metro.

Memorandum kaže: 'Unatoč našim najboljim pokušajima da objasnimo zadatke i zadaće, svaki nedostatak jasnosti može uzrokovati anksioznost i čak obeshrabriti studente od pokušaja da uopće riješe zadatak.' Postoji sugestija da pisanje riječi velikim slovima može učiniti zadatak još težim i zato dodatno zabrinuti studente.

Javila se tu i jedna profesorica koja se pravda da velika slova koriste SAMO kako studentima ne bi promaknulo nešto ZAISTA bitno za zadatak. Osim toga pojadala se kako obrazovni sustav njezine (inače inteligntne) studente tretira kao djecu. I dodala je kako se studentima ne čine nikakve usluge tim besmislicama.

Engleska

školstvo

studiranje

velika slova

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter