Peticija za spas dvorane

Profesori osječke Ruđerice: 'Namjerno uništavaju našu sportsku dvoranu jer je žele srušiti, u ovome su djeca vježbala tjelesni'


Valerija Bebek
24.11.2018.14:00
Profesori osječke Ruđerice: 'Namjerno uništavaju našu sportsku dvoranu jer je žele srušiti, u ovome su djeca vježbala tjelesni'
Privatna arhiva

sažeto

Profesori i učenici žele spriječiti rušenje njihove sportske dvorane, na kojoj se planira izgraditi đački dom, koji već postoji - u centru grada


Valerija Bebek
24.11.2018.14:00

Već deset godina traje borba oko školske dvorane naše škole, kroz nekoliko dana predajemo peticiju koju su potpisali profesori, roditelji, punoljetni učenici i uža zajednica u Osječko-baranjsku županiju, javila nam se profesorica matematike iz Osijeka. Gospođa Branka Biljan predaje u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića, popularno zvanoj 'Ruđerici'.

"To je priča za nepovjerovati, da jedna škola sama sebi ide oduzimati prostor i prostorije. Naša dvorana je izgrađena 1978., a škola '73. i to je bilo sasvim dovoljno za našu i Medicinsku školu. Kada se u blizini izgradila i Ugostiteljsko-turistička škola počelo je s prijedlozima da se naša zajednička dvorana sruši i izgradi jedna, veća, za sve tri škole. To smo 2007. spriječili. Županije je kupila malo zemlje i sagradila Ugostiteljskoj školi dvoranu i ja sam mislila sve je gotovo", ispričala nam je profesorica Biljan koja je jedna od najvećih zaštitnika postojeće dvorane.

Privatna arhiva

Čak je i na Facebooku vidljiva njezina sustavna borba protiv rušenja dvorane, na stranici Peticija protiv rušenja školske dvorane "Ruđerice" - Osijek. Iako je sada situacija takva da postoje tri škole i dvije sportske dvorane, kako nam tvrde profesorice s kojima smo razgovarali, takvo stanje je zadovoljavajuće i za profesore tjelesne kulture i za učenike, još 2010. rodila se druga ideja, koja je također uključivala rušenje sportske dvorane u Osijeku, gradu koji ima samo četiri sportske dvorane. Vjerojatno ima nešto više livada, ali ipak je to standard.

Naime, prije osam godina opet je došlo do ideje da se dvorana dvaju škola Ruđerice i medicinske sruši, kako bi se tamo izgradio đački dom za Ugostiteljsku školu. Iako ta škola već ima đački dom, u strogom centru grada, preko puta hotela Osijek. "Jako atraktivna lokacija, koju bi možda netko htio iskoristiti u druge svrhe, tamo bi bio zgodan hostel ili hotel", kazala je profesorica. 

U svojoj borbi dva puta je podnosila kaznene prijave DORH-u. Prvi put 2014. godine. "Tada su iz županije doveli nekog svog da bude predsjednik školskog odbora i on je tada potpisao suglasnost, da se može graditi đački dom. Krajem 2014. sam podnijela kaznenu prijavu protiv ravnateljice. Tu suglasnost smo 2016. povukli, svi nastavnici su na nastavničkom vijeću jednoglasno digli ruke da se to na školskom odoru povuče. Tada je kolegica bila predsjednica školskog odbora i to se povuklo. Te godine dvorana je bila sasvim u redu", prepričava profesorica Biljan.

A tadašnja predsjednica školskog odbora potvrdila nam je slijed događaja. Kazala nam je i zašto su svi profesori odlučili čvrsto braniti svoju dvoranu, iako im se na korištenje nudi ta nova - koja pripada ugostiteljskoj školi. "Nastavnici su s vremenom dobro razmislili i shvatili da je našoj školi potrebna dvorana, iako smo mi suvlasnici s Medicinskom školom, dvorana je pola pola. I roditelji su također smatrali da bi bilo dobro sačuvati ju. Školski odbor je većinom glasova povukao suglasnost jer zastupajući interese i volju nastavnika i roditelja koji su nas izabrali u školski odbor, imali smo prije toga sastanke, svi koji su nas izabrali su rekli da žele da se naša dvorana obnovi i sačuva. I za nastavu tjelesnog odgoja i za druge aktivnosti", rekla je profesorica Ruđerice koja je zamolila da joj ne spominjemo ime.

ss-tehnicka-rboskovica-os.skole.hr

Ta prva prijava DORH-u, smatra profesorica Biljan, spasila je njihovu dvoranu od rušenja, a kada su profesori povukli suglasnost 2016. ona je bila u izvrsnom stanju. To se u samo godinu dana promijenilo, zbog čega je ova profesorica ponijela drugu prijavu protiv ravnateljice.

"U prosincu 2017. na samo jednom mjestu dvorana je vlažila vlagu. Zbog privatnih događaja nisam dolazila u školu i dvoranu dva mjeseca, a kada sam došla šokirala sam se na što dvorana liči. Svakih pet - šest metara je curilo, vlaga je izbila daske. Ravnateljica je držala đake preko pola godine u toj dvorani, daske su im visile nad glavom. Tražila sam na nastavničkom vijeću da se uvrsti točka o sigurnosti učenika. Te se zime popravljao krov nad učionicama, a nad dvoranom nije", tvrdi profesorica Biljan.

Na upit redakcije 100posto o stanju sportske dvorane, planira li se obnova i zahtjev za komentarom na to da učenici i roditelji Ruđerice ne žele da se dvorana njihove škole sruši, ravnateljica nije htjela odgovarati. Pismeno nam je tek kratko rekla:

"Kako je spor oko stare dvorane predmet za koji DORH treba dati pravorijek, u ovom trenutku ne mogu ništa komentirati. Nastava TZK-a za sve učenike se odvija prema planu i programu, u potpuno primjerenim uvjetima sukladnim pedagoškom standardu, u dvorani koja je sagrađena prema standardima struke", odgovorila je ravnateljica Vlasta Opačak.

Facebook

Privatna arhiva

"Dvorana kao i škola ima ravni krov, ravnateljica bi tu štetu trebala prijaviti za interventne radove, za sanaciju štete, ja ne znam je li to najednom procurilo ili vremenom... To je stvar do ravnateljice ne mogu ulaziti u to zašto nije ništa poduzela da se to ne popravi hitno", kazala nam je druga profesorica s kojom smo razgovarali.

"Budući da je dvorana, od padalina, zbog namjernog nepopravljanja izolacije, ugrožena vlagom lamperija sa stropa se iskrivila (kada je suho vrati se u stari oblik) i konačno su dobili razlog učenike istjerati iz njihove dvorane. Dakle od rujna su u dvorani UTŠ, a izolaciju ne popravljaju i dalje jer čekaju da šteta bude što veća", tvrdi profesorica Biljan. Fotografije koje nam je ustupila snimljene su, tvrdi, u lipnju 2018.

Privatna arhiva

"Krajem rujna, zajedno s dvije profesorice iz škole osnovala sam Povjerenstvo za Peticiju i sakupljanje potpisa je završilo. Peticiju ćemo predati početkom sljedećega tjedna u Županiju, a kopije Peticije ću poslati i na MZO. Ove godine sam u srpnju protiv ravnateljice podnijela kaznenu prijavu DORH-u zbog toga što je odbijala popraviti dvoranu i zato što je držala djecu u tome", kazala nam je profesorica. Peticiju koju je potpisalo više stotina Osječana koji su imali neke veze sa školom (bivši učenici, profesori, sadašnji učenici, roditelji, profesori) profesorica Branka Biljan namjerava idući tjedan predati u županiju i na taj način očuvati dvoranu od rušenja.

Privatna arhiva

Privatna arhiva

Privatna arhiva

.

Osijek

srednja škola

Doris Pinčić Rogoznica

sportska dvorana

Ruđerica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter