10 pitanja za...

Profesor na faksu otkriva: 'Studenti često dođu na predavanje napušeni, a dvojica su se jednom potukla zbog referenduma'


Mia Peretić
17.08.2019.14:00
Profesor na faksu otkriva: 'Studenti često dođu na predavanje napušeni, a dvojica su se jednom potukla zbog referenduma'
Foto : Srdjan Vrancic / CROPIX

sažeto

Profesor na faksu otkriva nam sve o svom poslu, a ponešto i o svojim studentima


Mia Peretić
17.08.2019.14:00

Ušli smo u drugu polovicu kolovoza, a to znači i da se ljeto i praznici bliže kraju. Za one koji još uživaju u studentskim danima to također znači da se lagano bliže ispitni rokovi, te da je krajnje vrijeme da iz ruke bace kreme za sunčanje, a uzmu knjige i počnu učiti.

Zato smo ovoga puta 10 pitanja odlučili postaviti osobi kojoj se možda trenutno najmanje vesele - profesoru na fakultetu. Naš je sugovornik mladi profesor na jednom zagrebačkom fakultetu, a s obzirom na to da smo željeli popričati otvoreno, njegov identitet zadržat ćemo za sebe.

Otkrio nam je što voli u svom poslu, a što mu i nije naročito drago, zašto već nije dao petama vjetra u inozemstvo, žicaju li ga studenti za višu ocjenu, te koje su najkomičnije situacije kojima je svjedočio na svom radnom mjestu.

Kako je raditi kao profesor na faksu i kada si prvi put pomislio da ćeš se time baviti u životu?

Isto kao biti student samo što se plaća. No, šalu na stranu, o tome sam razmišljao još krajem srednje škole. Posao je dobar, imaš dosta slobode, zatim taj osjećaj da nekome prenosiš znanje. I lakše je nego u srednjoj školi jer ja radim s odraslim ljudima. Treba izdržati adolescente u naletu snage.

Reuters

Koliko je teško dobiti mjesto na faksu?

Ja sam imao sreće jer je Ministarstvo taman raspisivalo natječaje za radna mjesta kada sam se ja zapošljavao. Moglo bi se reći da sam u pravo vrijeme bio na pravom mjestu. Neki iz moje generacije nisu bili te sreće, nisu uspjeli. U čitavom procesu mi je najteža zapravo bila disertacija. To traži mnogo samodiscipline, učenja i istraživanja. No, ako to volite, zaista nije problem. Prednost ovog posla je što nemate klasičnog šefa, sami sebi organizirate dan, no ima tu jako puno posla. 

Zašto nisi otišao u inozemstvo?

I dalje razmišljam o tome, a moglo bi se reći da na tome i aktivno radim. No, nije to tako jednostavno. Na stranim sveučilištima je velika gužva jer svi misle da su vani poslovi bolji i mnogo više plaćeni. Prednost Hrvatske je sigurnije radno mjesto. Također, mala smo sredina i možeš brže napredovati. S druge strane, mi imamo puno više nastave, više studenata, veći broj sati i utoliko nam je teže.

Što kao sveučilišni profesor misliš o našem sustavu obrazovanja?

Naš sustav obrazovanja treba mijenjati i žao mi je što kurikularna reforma nije zahvatila i Sveučilište. Ono što mene osobno najviše žalosti jest što mnogo studenata upisuje studij za koji nemaju interes. Nama je uvijek lakše raditi s nekim tko ima želju za znanjem. Susrećemo se sa studentima koji ne prate vijesti, nemaju opće kulture, a moram napomenuti da se često primijeti kako im hrvatski pravopis i nije baš blizak. To povlači pitanje što su naučili u osnovnoj i srednjoj školi. Ipak su ti ljudi prošli državnu maturu, imali su dobre ocjene.

Zatim im nedostaje kritičko razmišljanje, te činjenica da ne znaju učiti i razlikovati bitno od nebitnog. 

100posto

Što je, po tvom mišljenju, najbolji dio tvog posla?

Imam osobnu slobodu u radu, dinamično je. Uvijek vam dolaze novi studenti, idete na razmjene i konferencije. Radna atmosfera je dosta dobra. Bude problema i sukoba, no to se lako rješava. Veliki problem našeg visokog školstva je birokratizacija. Imamo toliko propisa, pravilnika, obrazaca, a ne vidim da kvaliteta raste. Samo količina papira.

A što je najgori dio posla?

Imamo jako puno studenata, a mnogi od njih imaju probleme koje ja ne mogu riješiti, niti sam za njih educiran. Bilo bi dobro da imamo neku opciju savjetovališta u kojima su zaposleni psiholozi. Studenti imaju mnogo problema, neki osobne, neki financijske prirode. S time u vezi, nemamo dobar sustav stipendiranja. Imate studente koji moraju raditi, pa ne stignu toliko učiti, pa imaju lošije ocjene. Dok imate i one koji ne moraju raditi, pa automatski postižu bolje rezultate. I to je zatvoreni krug, umjesto da imamo sustav koji prepoznaje i nagrađuje izvrsnost.

Žicaju li studenti bolje ocjene?

Itekako, a naročito na uvidu nakon ispita. Ako je ocjena rubna, pokušavaju navući još bodova što je u redu ako je opravdano. Tada se može izaći u susret. No često bi oni bolje ocjene 'na lijepe oči'. Bude svakakvih isprika, od toga da idu raditi na sezonu, do toga da moraju riješiti ispit baš na tom roku jer idu na putovanje, imaju kupljene avionske karte. 

Marko Todorov / CROPIX

Prepisuju li na ispitima?

Na ispitima smo to sankcionirali, puno je teže detektirati plagiranje radova.Najteže je ući u trag onima koji nekoga plate da ima napiše rad. Naravno, sumnjivo vam je ako je student ranije pisao grozne eseje, pa sada najednom briljira.  

Možeš li izdvojiti neku zanimljivu anegdotu s predavanja?

Pamtim jednu simpatičnu scenu kada je mačak ušao u dvoranu za vrijeme izlaganja jedne studentice i totalno ukrao show. Imali smo manje simpatičnu situaciju prilikom referenduma o definiciji braka kada su se dvojica studenata potukla oko toga tko je stavio neprimjeren promotivni sadržaj - ticao se referenduma - na oglasnu ploču fakulteta. 

Često primijetim da studenti na nastavu dođu pod utjecajem kanabisa. Nisam ja policajac, ne mogu ulaziti u te stvari i srećom nisam imao problem da takve ljude moram smirivati. Bili su veseliji no inače, to je sigurno. 

Nekada ispite pišu crvenom kemijskom, nekad tehničkom olovkom i onda se čude kada im se odgovori ne priznaju, a posebno je iritantno kada kasne na ispite. Jedan je student imao toliko loš rukopis da se nudio čitati svaki svoj ispit. Neki vam crtaju srčeka i smajliće na ispit, valjda misle da će im to nešto pomoći. Ne pomogne im. 

iStock

Sto kažu kada te vide vani?

Meni je malo bed, njima je simpatično. Valjda imaju predodžbu da profesori nemaju privatni život, I dalje su formalni, iako se vidi da su popili. No ja uvijek držim distancu, pa kada završe studij, onda možemo na 'ti'. Do tada, samo 'poštovani kolegice i kolege'.

Zagreb

10 pitanja za...

fakultet

profesor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter