Stravično otkriće

Od siromašnih trudnica kupovali djecu i prodavali ih na crnom tržištu. Kriminalnim lancem rukovodili odvjetnik i neonatolog, a gdje završavaju djeca ledi krv u žilama


100posto
26.09.2019.14:00
Od siromašnih trudnica kupovali djecu i prodavali ih na crnom tržištu. Kriminalnim lancem rukovodili odvjetnik i neonatolog, a gdje završavaju djeca ledi krv u žilama
iStock/Ilustracija

sažeto

Grčka policija razbila je kriminalni lanac koji je na crnom tržištu prodavao bebe


100posto
26.09.2019.14:00

Na sjeveru Grčke policija je uhitila 12 pripadnika kriminalne grupe koja je organizirala trgovinu tek rođenom djecom, a smatra se jednom od najvećih i najorganiziranijih takvih grupa u čitavoj Europi.

Šef solunske krim policije Antonis Cicis naveo je da je policija ušla u trag najmanje 22 slučaja prodaje beba, 24 prodaje jajnih stanica i 10 slučajeva plaćanja surogat majki u posljednje tri godine. Grupa je tako zaradila najmanje pola milijuna eura, a vjerojatno i puno više.

Unosan posao 

Da stvar bude jezivija, na čelu organizacije navodno su ugledni grčki odvjetnik i neonatolog. Njih dvojica pronalazili su siromašne trudnice u Bugarskoj i plaćali im do 5.000 eura da prodaju svoju novorođenčad grčkim parovima bez djece, prenosi Associated Press.

Youtube screenshot

prodaja djece u Grčkoj unosan je posao, a slična je akcija provedena i lani kada je uhićena 40-godišnjakinja koja je pokušala prodati novorođenče staro samo četiri dana policajcima prerušenima u bračni par. sastanak s majkom dogovorili su nakon što su stupili u kontakt s članovima kriminalne organizacije.

Česta praksa u Grčkoj 

Dogovoreno je da za dijete plate 18.000 eura. Žena ih je potom odvela u jedan stan u predgrađu Atene gdje je uhićeno još osmero ljudi uključenih u trgovinu djecom. Među uhićenima bile su i četiri žene, a istraga je pokazala da su tri nedavno rodile i prodale svoju djecu, a četvrta uhićena bila je trudna.

Na mjestu zločina pronađeno je 9.000 eura i deset mobitela koji su zaplijenjeni.

Trgovina djecom unosan je posao na kojem se godišnje okreću milijarde. Procjenjuje se da svake godine 1.2 milijuna djece postaje žrtvom trgovine ljudima. nakon izbijanja migrantske krize, svjetska trgovina djecom porasla je za 7%, kažu podaci UNICEF-a. One sretnije posvoje parovi koji ne mogu imati djecu, no najčešće završe na prisilnom radu, u pedofilskoj seks industriji ili kao žrtve trgovine organima.

trgovina ljudima

trgovina djecom

newsletter

Prijavite se na Newsletter