video: napetosti u zaljevu došle su do vrhunca

Procurila snimka zbog koje mi mogao početi rat. Objavljen video koji otkriva kako se uklanjaju dokazi s napadnutog tankera


100posto
14.06.2019.12:35
Procurila snimka zbog koje mi mogao početi rat. Objavljen video koji otkriva kako se uklanjaju dokazi s napadnutog tankera
Reuters

sažeto

Snimke prikazuju kako se uklanja neeksplodirana magnetsku mina s tankera


100posto
14.06.2019.12:35

Američka vojska danas je objavila video na kojem se,kako tvrde, vidi kao iranska Revolucionarna garda uklanja minu koja nije eksplodirala s jednog od dva napadnuta naftna tankera u Omanskom zaljevu. Objavljena je i fotografija na kojoj se navodno vidi magnetna mina, koja je pričvršćena za jednu stranu japanskog broda i to prije nego što je uklonjena.  

Kako je poručeno iz američke vojske primijetili su iranske Revolucionarne garde kako po  lokalnom vremenu oko 16.10 se približava japanskom tankeru. Nakon toga su nastale snimke koje prikazuju kako se uklanja neeksplodirana magnetsku mina s tog tankera. 

Nakon napada skočila cijena nafte

Naime, jučer ujutro  u Omanskom zaljevu napadnuta su dva tankera. Iako okolnosti još uvijek nisu u potpunosti jasne, prema izjavama kompanija čiji su brodovi napadnuti, jedan tanker pogodio je torpedo, dok je na drugom nakon incidenta izbio požar. S jednog tankera je evakuiran 21 član posade, dok je s drugog spašeno 23 ljudi. Mornari i članovi posade prevezeni su u iranski grad Jask, objavila je iranska državna agencija IRNA.

Dva naftna tankera oštećena u napadima u Omanskom zaljevu nadomak obale Irana - jednom od najprometnijih morskih puteva za prijevoz nafte na svijetu. 

Američki državni sekretar Mike Pompeo za napad je optužio Iran na osnovu, kako je rekao, obavještajnih podataka o korištenom oružju. Teheran je prethodno izjavio da nema veze s incidentom i da neko pokušava da destabilizira odnose Irana i međunarodne zajednice.

Zbog napada, cijena nafte skočila je za četiri posto. 

newsletter

Prijavite se na Newsletter