Imamo originalne testove

Pročitajte na kakva pitanja o seksu odgovaraju 13-godišnjaci u Švicarskoj


Sanja Rapaić
04.07.2017.21:50
Pročitajte na kakva pitanja o seksu odgovaraju 13-godišnjaci u Švicarskoj
Reuters

sažeto

Od jedne obitelji koja je preselila u Švicarsku dobili smo originalne testove koje, u sklopu seksualne edukacije, rješavaju njihovi učenici


Sanja Rapaić
04.07.2017.21:50

I dok se oko zdravstvenog odgoja u Hrvatskoj i dalje lome koplja, a mišljenja su duboko podijeljena, po pitanju te teme, kilometarski ne tako daleka Švicarska, od Hrvatske je, očito, udaljena nekoliko svjetlosnih godina. Od jedne obitelji koja je preselila u Švicarsku dobili smo originalne testove koje, u sklopu seksualne edukacije, rješavaju 13-godišnji učenici.

- Čitava moja mala obitelj prošle je godine odselila iz Hrvatske. Kći mi je u Zagrebu završila šesti razred osnovne škole, ove bi godine završavala sedmi, no s obzirom na to da je školski sustav u Švicarskoj drugačiji, naša 13-godišnjakinja sada već završava prvi razred gimnazije. Inače, u gimnaziju, koja traje šest godina, u Švicarskoj se nije lako upisati, pa u tome uspijevaju samo oni najbolji iz razreda. Nastavni programi ovdje su potpuno drugačiji i kada doselite u jednu takvu zemlju osjećate kao da ste putovali kroz vrijeme te, iz mračnog srednjeg vijeka, stigli u napredno, 21- stoljeće. Primjerice, u sklopu biologije mali Švicarci, imaju i seksualnu edukaciju. Roditeljima i učenicima je potpuno normalna stvar da, s ulaskom u tinejdžersko doba života, uče o muškim i ženskim spolnim organima, o začeću, o menstruaciji, o AIDS-u i o kontracepcijskim sredstvima - kaže nam majka 13-godišnjakinje, zadovoljna što je, između ostalog i zbog obrazovanja svog djeteta, zagrebačku adresu trajno zamijenila švicarskom.

Sa svojim vršnjacima učenica je ovih dana u školi imala i vježbu – zadatak koji je nastavnik stavio pred učenike bio bi, za hrvatske prilike, skandalozan, jer su pitanja, postavljena učenicima, bila vrlo izravna i konkretna.

- Da se ovakav, napredan program, samo probao uvesti u hrvatske škole, mislim da bi došlo do revolucije i 'spaljivanja vještica na lomači' koju raspiruju konzervativci. Ovdje se pak niti jedan jedini roditelj nije pobunio, upravo suprotno – roditelji su sretni što škola, u koju idu njihova djeca, ima tako napredan pristup te ih u potpunosti, bez tabua i lažnog moraliziranja, priprema za sve izazove života - kaže majka koja nam je poslala i original testa s pitanjima na koja su 13-godišnjaci odgovarali.

Evo nekoliko najzanimljivijih pitanja iz seksualne edukacije koju učenici u Švicarskoj imaju u sklopu nastave biologije:

1. Dva zaljubljena mlada homoseksualca žele imati seksualni odnos. Jedan od njih je tek nedavno 'izašao iz ormara' i do sada nije imao seksualne kontakte. Drugi, stariji, već je duže na homoseksualnoj sceni i ponekad upražnjava i seks bez zaštite te mijenja partnere. Na što oba mladića trebaju paziti?

2. Dvoje 19-godišnjaka, upoznalo se na partiju te se žele zabaviti na jednu noć, uz seks bez obaveza. Koji je najbolji način da se on i ona zaštite od spolnih bolesti i neželjene trudnoće?

3. Šesnaestogodišnja djevojka u školi se zaljubila u cool 17-godišnjaka. Pola godine, nakon što su postali par, žele otići korak dalje te zajedno spavati. Što trebaju učiniti kako bi se najbolje zaštiti? Za njih oboje to bi bio prvi seks, iako je mladića, tijekom prošlog raspusta, pijana poznanica oralno zadovoljila.

4. Nakon što su dobili treće dijete, bračni par ne želi više djece. No, ne žele da zbog te odluke njihovi seksualni odnosi postanu komplicirani te da stalno moraju voditi računa o zaštiti. Koja je preporučena kontracepcija, objašnjenje i savjet.

5. Po prvi put ideš na dva tjedna odmora na jednom divnom otoku, bez roditelja, u društvu nekolicine prijatelja i prijateljica. Razumljivo je da pri tom ni seksualne avanture nisu isključene. Koja kontracepcija bi, po tvom mišljenju, bila najbolja?

Osim izravnih pitanja tinejdžeri su dobili i pisani materijal u kojem im se detaljno objašnjava kako, kroz kombinaciju dvaju hormona, estrogena i progesterona, djeluje tableta za kontracepciju. Upoznaje ih se  s problemima zaostalih zemalja, te su tako, priča nam Zagrepčanka, imali i sat o genitalnom sakaćenju djevojčica u Africi.

Kakvo je vaše mišljenje – da li smatrate da su ovakva pitanja primjerena mlađim tinejdžerima, mislite li da bi se trebala postavljati znatno kasnije ili se pak protivite svakom obliku spolnog odgoja u školama?

seks

Švicarska

kontracepcija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter