INAUGURACIJA ALEKSANDRA VUČIĆA

Prisegnuo da će čuvati srpske dijelove, Kosovo i Metohiju, a tisuće pristaša uzvratilo: 'Živjela Srbija'


Juraj Filipović
31.05.2017.13:05
Prisegnuo da će čuvati srpske dijelove, Kosovo i Metohiju, a tisuće pristaša uzvratilo: 'Živjela Srbija'
Reuters

sažeto

Vučić je prisegu izrekao nad Ustavom, čiji je poseban primjerak napravljen samo za ovu priliku


Juraj Filipović
31.05.2017.13:05

Aleksandar Vučić izrekao je u srijedu svečanu prisegu i tako službeno preuzeo dužnost predsjednika Srbije u narednom mandatu u trajanju od pet godina.

Srbija je, dakle, dobila novog predsjednika, ali staro lice.

Svečanosti polaganja prisege nazočili su bivši predsjednici Tomislav Nikolić, Milan Milutinović i Zoran Lilić, predsjednik RS Milorad Dodik, patrijarh SPC Irinej, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, beogradski muftija Mustafa Jusufuspahić, kao i predsjednici Vlade Srbije te predstavnici diplomatskog zbora.

Nekoliko minuta trajao je pljesak u skupštinskoj Sali nakon što je predsjednica parlamenta Maja Gojković pročitala izvještaj o provedenim predsjedničkim izborima na kojima je Vučić pobijedio u prvom krugu.

Prisega uključuje brigu o Kosovu i Metohiji

Vučić je prisegu izrekao nad Ustavom, čiji je poseban primjerak napravljen samo za ovu priliku.

Reuters

Tekst prisege glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i cjelini teritorija Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njezine sastavne dijelove, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i obrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savjesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Potom je zbor otpjevao himnu Srbije "Bože pravde".

Dočekalo ga više tisuća istomišljenika iz SNS-a

Ispred zgrade parlamenta okupilo se više tisuća pristaša SNS koji su dali podršku Vučiću prilikom preuzimanja nove dužnosti.

Okupljene je pozdravio Vučić koji im je poručio da najviše na svijetu voli Srbiju.

Uz povike "Živjela Srbija", Vučić im se zahvalio na podršci i veličanstvenom dočeku i obećao da će braniti i čuvati stabilnost i budućnost države te da će se boriti za svu djecu kao za svoju.

"Nemojte gledati iza sebe, gledajte unaprijed. Gledajte u zemlju svoje djece, a ne u zemlju svojih djedova. Ponosan sam na tisuće radnih mjesta, na mostove, na kilometre puteva koje smo izgradili. Mnogo toga je pred nama što još moramo zajedno napraviti, a kao predsjednik Srbije obećavam da ću u vaše ime čuvati mir i stabilnost, čuvati i braniti sigurnost naše zemlje i naše djece. Uvijek ću voljeti vas, narod", kazao je Vučić.

Srbija

Aleksandar Vučić

predsjednik

inauguracija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter