Razmazivao kečap po spolovilu i tjerao ih na oralni seks

Pripadnik Mormonske crkve seksualno je zlostavljao djecu, tjerao ih da ga diraju, a da je to netko i htio prijaviti ne bi uspio u svom naumu


100posto
25.07.2019.21:00
Pripadnik Mormonske crkve seksualno je zlostavljao djecu, tjerao ih da ga diraju, a da je to netko i htio prijaviti ne bi uspio u svom naumu
Profimedia

sažeto

 Mormonska crkva zloupotrebljavala je SOS liniju za žrtve seksualnog zlostavljanja kako bi se zaštitila od potencijalnih tužbi


100posto
25.07.2019.21:00

Mormonska crkva bila je sve za Helen V., Amerikanku koja je sa 17-godina odlučila prihvatiti ovu vjeru. Mormonska crkva joj je platila operaciju za sina Alexa koji je rođen sa srčanom manom, a kada je rodila drugog sina Zacharyja, pomogli su joj pronaći babysittera. Za sve ostale probleme savjetovala se sa svojim biskupom.

Biskupi Mormonske crkve, odnosno Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, kako se službeno naziva, nisu profesionalni svećenici, već laici, kao i biskup Donald Fishel koji je postao važna figura u životima sljedbenika Mormonske zajednice, piše Vice.

Osim što mu je posao savjetovati vjernike i nadgledati prikupljanje takse za Crkvu, Fishel Mormonima pomaže i u svakodnevnim stvarima, od bračnog savjetovanja do razgovora s tinejdžerima.

Zlostavljač iz ugledne mormonske obitelji

Helen i njen muž obratili su se Fishelu 2008. zbog onoga što im je ispričao sin Zacahary. Dok je s djecom čekala školski autobus, Zachary koji je tada imao četiri godine počeo je plakati. Okrenuo se prema njoj i rekao joj da više ne želi da ga čuva tada 16-godišnji Michael Jensen koji je dolazio iz ugledne mormonske obitelji.

"On je zao, tjerao me da stavim njegov penis u usta", kazao je Zachary majci. Helen i njen muž odmah su se obratili Fisheru koji je rekao da će porazgovarati s Michaelom. Prema Fishelovom iskazu, biskup je kazao da nije bio upoznat sa slučajem te da mu niti Helen, a niti njen muž, nisu ispričali da je njihov sin seksualno zlostavljan te da se samo boji Michaela Jensena.

Profimedia

Fishel je također kazao da je razgovarao s Jensenom koji mu je ispričao da je Zachary naišao dok je gledao pornografiju na internetu, te da se uznemirio zbog eksplicitnih scena koje je vidio. Fishel je na sudu zaključio da Jensen govori istinu.

Sumnjivi SOS telefon za podršku žrtvama

U mnogim američkim državama, uključujući Zapadnu Virginiju, crkveni dužnosnici su obavezni po zakonu nadležnim organima prijaviti svako potencijalno nasilje nad djecom, no kako je Fishelu rečeno da toga nije bilo, smatrao je da takvo što nije trebao prijavljivati.

Iz Mormonske crkve poručili su kako njihova crkva ima nultu toleranciju na sve vrste zlostavljanja, a smatraju i kako je njihov sistem za prijavu zlostavljanja inovativan iako je uveden prije dvadeset godina.

U srcu njihovog sistema je 24-satni SOS telefon za podršku žrtvama kojeg mogu koristiti biskupi Mormonske crkve i drugih vjerskih zajednica kako bi prijavili nasilje i zlostavljanje. Vođe Mormonske crkve dugo su inzistirali na tome da je smisao SOS telefona da se biskupi povežu s lokalnim zakonima i propisima, no iskazi svjedoka na sudu upućivali su na suprotno.

Pozivi preusmjeravani na odvjetnički ured

SOS telefon služi da se Mormonska crkva zaštiti od potencijalnih tužbi, a i sama crkva skriva kako sistem funkcionira. Broj poziva i prijava zlostavljanja je nepoznat, kao i postotak prijava koje su proslijeđene nadležnim organima, a glasnogovornik Mormonske crkve istaknuo je kako crkva takve informacije ne dijeli s javnošću.

Neobjavljivanje podataka bio je simptom netransparentnog sistema koji je očigledno svoj interes stavljao ispred žrtava zlostavljanja. Pozivi sa SOS telefona ne prosljeđuju se nadležnim institucijama, već oni prvo idu u odvjetnički ured Kirton McConkie koji radi za Mormonsku crkvu i koji je s njom uspostavio SOS liniju.

Profimedia

Taj odvjetnički ured brani Mormone protiv tužbe koju je podignula Helen, te je već desetljećima njihov štit od tužbi. Ured su osnovali pripadnici Mormonske crkve, a njihov najveći klijent je upravo crkva.

Na telefon se javljala agencija koju sponzorira mormonska crkva

Iz odvjetničkog ureda poručili su da se rukovode standardima koji su uobičajeni za odvjetnike te da sve rade u skladu sa zakonima. Nekoliko stručnjaka istaknulo je da ne vidi korist da odvjetnički ured vidi pritužbe žrtava prije policije. Detalji o radu odvjetničkog ureda nastavili su isplivavati tijekom sudskog procesa kojeg je pokrenula Helen.

I druga otkrića o tom uredu bi se objavila da se mormonska Crkva nije nagodila u ožujku 2018. godine. Timothy Kosnoff, odvjetnik koji zastupa Helen i druge tužitelje koji su pokrenuli postupak protiv Mormonske crkve, tvrdi da je Joseph Osmond iz dotičnog odvjetničkog ureda tijekom predsudskih iskaza ispričao da je odvjetnički ured koristio informacije prikupljene preko SOS telefona kako bi se identificirali slučajevi koji predstavljaju visoki financijski rizik za Mormonsku crkvu.

Kosnoff tvrdi da se u drugom zapečaćenom iskazu navodi da su se na SOS pozive javljali zaposlenici agencije LDS obiteljske usluge koju sponzorira mormonska crkva te da zaposlenici pružaju usluge Mormonima poput psihološkog savjetovališta.

Morali uništiti sve bilješke koje su napravili tijekom poziva

Po pitanju SOS linije, sve pozive su morali preusmjeriti na odvjetnički ured Kirton McConkie, no predstavnici ureda nisu komentirali te navode. Preusmjeravanje poziva vezanih za zlostavljanje na odvjetnički ured, prema tvrdnjama stručnjaka za pravo, dozvoljava Mormonskoj crkvi da ih klasificira kao komunikaciju odvjetnika i klijenta i tako se zaštiti od otkrivanja u tužbama.

Crkva je sve oko poziva držala u najstrožoj tajnosti te su zaposleni u LDS obiteljskim uslugama morali na kraju dana uništiti sve bilješke napravljene tijekom poziva.

Kosnoff tvrdi kako se radilo o SOS telefonu namijenjenom odvjetnicima, a ne djeci. Ured je ujedno savjetovao službene osobe Mormonske crkve trebaju li obavijestiti nadležne organe o incidentima vezanim za seksualno zlostavljanje.

Razmazivao kečap po spolovilu i tjerao ih na oralni seks

Helen nije bila jedina koja je optužila Jensena za seksualno zlostavljanje. u Martinsburgu je na površinu isplivalo još optužbi na njegov račun. Spring T., koja je bila član jedne od dvije zajednice Mormona u Martinsburgu i koja se pridružila Helen u tužbi protiv Mormonske crkve, 2007. nije mogla pronaći babysittera za sinove koji su imali tri i četiri godine.

Odlučila je unajmiti Jensena da joj pričuva djecu na par sati, a kada se vratila doma pronašla je kuću u kaosu. To je bilo prvi i zadnji put da je koristila Jensenove usluge. 2012. njeni sinovi su otkrili da je Jensen, dok ih je čuvao, razmazao kečap po svom spolovilu i tjerao ih na oralni seks.

Spring je kazala kako je prvo probala stupiti u kontakt s biskupom, no kako se nije javio, odlučila je nazvati policiju Zapadne Virginije. Policija je odmah započela istragu, a Jensena, koji je te godine bio na misiji u Arizoni, crkveni dužnosnici trebali su ga dovesti u Zapadnu Virginiju na ispitivanje.

Proglašen nasilnim seksualnim predatorom

Prema sudskim spisima, crkveni dužnosnici iz Martinsburga nisu obavijestili policiju kada se Jensen vratio, a to nije učinio niti odvjetnički ured Kirton McConkie. Nekoliko obitelji, nesvjesnih optužbi na Jensenov račun, dozvolili su mu da ostane u njihovim domovima prije nego što je uhićen 2013. godine.

Iste godine Jensen je optužen za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka te trenutno služi kaznu od 35 do 70 godina zatvora, a sudac ga je proglasio "nasilnim seksualnim predatorom".

Profimedia

Nakon toga oglasila se još jedna obitelj koja je saznala da je Jensen, dok je boravio u njihovoj kući nakon povratka iz Arizone, zlostavljao njihova dva sina koji su imali 10 i 6 godina.

Zbog otkrivanja istine prognane iz Mormonske zajednice

Iz Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana poručili su da su, nakon što su saznali za Jensenove zločine, poduzeli odgovarajuće mjere te da ohrabruju prijavljivanje takvih slučajeva i osiguravaju savjetnike koji će pomoći žrtvama.

Helen i Spring zbog otkrivanja zlostavljanja su prognane iz Mormonske zajednice, a neki su govorili da su roditelji Michaela Jensena bili dobri Mormoni koji nikada ne bi odgojili čudovište. Obje su danas rastavljene od svojih muževa i djeca im idu na terapiju zbog traume.

seksualno zlostavljanje

Mormonska crkva

SOS linija

newsletter

Prijavite se na Newsletter