Objavljuju rat štetnom sadržaju

Priprema se najstroži internetski zakoni na svijetu, 'oderat' će sve kompanije koje ga neće poštivati


100posto
09.04.2019.20:00
Priprema se najstroži internetski zakoni na svijetu, 'oderat' će sve kompanije koje ga neće poštivati
Profimedia

sažeto

Britanija planira uvesti drakonske kazne za kompanije poput Facebooka ili Instagrama koje neće paziti na sadržaj na svojim platformama


100posto
09.04.2019.20:00

Velika Britanija će imati najoštrije zakone za kontrolu interneta na svijetu, najavili su britanski ministri, a britanska vlada je time podržala kampanju lista Daily Telegraph o zakonskoj obvezi zaštite djece na internetu.

Ministar kulture Jeremy Wright i ministar unutarnjih poslova Sayyid Javid objavili su 'Bijelu knjigu' s planovima za provedbu obveza zaštite od strane novog neovisnog regulatora, prenosi Daily Telegraph.

Wright je rekao da su reforme najbolji način za uvođenje jasnih, konkretnih odgovora na postupanje s osjetljivim sadržajem ili online aktivnostima.

Profimedia

Britanija će uvesti kazne koje će prisiliti tehnološke tvrtke da "sjednu i razmisle" ako ne učine sve što je razumno i izvedivo za zaustavljanje štetnog sadržaja na njihovim platformama, kazao je Wright.

Čišćenje stranica od ilegalnih i uvredljivih sadržaja

"Ako pogledate kazne koje su na raspolaganju povjereniku za informacije o pravilu GDPR-a, to bi moglo biti četiri posto prometa tvrtke ... nešto slično bi trebalo učiniti i ovdje", dodao je Wright.

Tek kad se donesu zakoni platforme poput Instagrama ili Facebooka će doslovno početi čistiti svoje stranice, sistematično će početi uklanjati sa svojih platformi ilegalan i uvredljiv sadržaj koji uzrokuje mnogo štete.

Profimedia

Te britanske novine kampanju su pokrenule u lipnju 2018., dobili su potporu pravobranitelja za djecu, relevantnih odbora u parlamentu, većine dobrotvornih udruga te u konačnici i od same vlade.

Engleska crkva također je pozvala na zaštitu djece. Stručnjaci iz tajnih službi zahtijevali su da se ukloni i sadržaj koji može poticati na terorizam. Roditelji su zahtijevali da se stranice koje mogu pozivati na nasilje i samoozljeđivanje zabrane, a na kraju su i same kompanije na koje bi se taj zakon trebao odnositi rekle da podupiru promjenu zakona.

Facebook

Velika Britanija

Internet

Zakoni

newsletter

Prijavite se na Newsletter