POSLA IMA, RADNIKA NEMA

Prijevoznici imaju ozbiljnih problema s manjkom radne snage. Tvrtka tražila 40 vozača, a šok je uslijedio kada su shvatili koliki je broj prijava


Matej Devčić
20.08.2019.08:20
Prijevoznici imaju ozbiljnih problema s manjkom radne snage. Tvrtka tražila 40 vozača, a šok je uslijedio kada su shvatili koliki je broj prijava
Profimedia

sažeto

Prijevoznička tvrtka "Zenicatrans" iz Bih raspisla je natječaj za zapošljavanje 40 vozača, a na njega se javilo svega šest ljudi


Matej Devčić
20.08.2019.08:20

Velik broj ljudi iz Hrvatske, BiH i Srbije otisnulo se van granica vlastitih zemalja u potrazi za boljim životom. U najvećoj mjeri odlaze medicinari, IT stručnjaci te majstori, dok je u susjedstvu sve veći broj odlazaka vozača autobusa i kamiona.

Prijevozničke tvrtke se zbog toga suočavaju s manjkom radne snage, a taj problem ima i tvrtka "Zenicatrans". Naime, tvrtka je raspisala natječaj za 40 vozača, a na njega se javilo svega šest ljudi.

Prosječna plaća vozača iznosi oko 3.800 kuna

Direktor tvrtke Darmin Terzić tvrdi kako i druge tvrtke u BiH koje se bave prijevozničkim poslom imaju isti problem te da se neke praktički nalaze pred zatvaranjem. "Ako se nešto ne poduzme brzo će doći do kolapsa prijevozničkih tvrtki i autobuse neće imati tko voziti. Uvjeti rada se moraju poboljšati", kazao je Terzić.

Paun Paunovic / CROPIX

Prosječna plaća vozača autobusa u BiH iznosi oko 3.800 kuna, plus topli obrok, dok vozači na inozemnim linijama na taj iznos dobivaju i dnevnicu od 188 kuna.

Zekija Ahmetspahić, vlasnica auto škole koja od 2002. godine nudi mogućnost polaganja ispita za vozača autobusa, kaže da godišnje obuče 40 kandidata, ali da svi oni još tijekom same obuke već imaju ugovoren posao izvan BiH.

posao

BiH

autobus

vozač

prijevoznička tvrtka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter