Znanstvenici upozoravaju na apokaliptičan scenarij

Prijeti li nam ogroman bljesak koji bi mogao uništiti i onemogućiti svaki vid komunikacije na zemlji?


100posto
16.06.2019.11:00
Prijeti li nam ogroman bljesak koji bi mogao uništiti i onemogućiti svaki vid komunikacije na zemlji?
Profimedia

sažeto

Znanstvenici su upozorili na tzv. super bljesak i poručili kako bi svjetski autoriteti trebali pronaći način da zaštite Zemlju od njega


100posto
16.06.2019.11:00

Na Suncu bi mogla dogoditi snažna eksplozija, tzv. super bljesak, koji bi mogao utjecati na uvjete života na Zemlji, upozoravaju znanstvenici. Događaji poput tog su rijetki, ali se ipak mogu dogoditi svakih tisuću godina.

Ukoliko bi došlo do super bljeska, on bi mogao oštetiti svu elektroniku na Zemlji, što zvuči kao scenarij za apokalipsu s obzirom na to da će bez elektronike biti nemoguć bilo koji oblik komunikacije.

Kako prenosi Independent, znanstvenici u svom apelu ističu kako bi svjetski autoriteti trebali pronaći odgovor na ovakve pojave te na neki način zaštititi Zemlju od takvog scenarija.

Profimedia

Vjeruju da će se super bljesak dogoditi

"Naša studija je pokazala da su ovakvi fenomeni rijedak događaj. No, postoji mogućnost da bismo mogli doživjeti tako nešto u idućih 100 godina", kazao je Yuta Notsu, vodeći autor studije koja je prezentirana na godišnjem sastanku Američkog astronomskog društva.

Notsu i njegov tim zaključili su da mlade zvijezde imaju takve bljeskove svakih tjedan dana, a ističu i kako zvijezde poput Sunca imaju bljeskove jednom u tisuću godina. Znanstvenici tvrde da ne mogu sa sigurnošću reći kada će se dogoditi super bljesak, ali vjeruju da će do njega zasigurno doći.

znanstvenici

Zemlja

sunce

super bljesak

newsletter

Prijavite se na Newsletter