100posto reportaža

Prije Putina u Hram je ušla Ceca, potom Pupovac pa Dodik. Falio je još samo Pernar. U Beogradu bi ozdravio od gripe uz malo vitamina P


Mia Mitrović
18.01.2019.08:00
Prije Putina u Hram je ušla Ceca, potom Pupovac pa Dodik. Falio je još samo Pernar. U Beogradu bi ozdravio od gripe uz malo vitamina P
Peđa Milosavljević/CROPIX

Mia Mitrović
18.01.2019.08:00

Svi mediji javljaju da su Srbi Putina dočekali kao rock zvijezdu. Zapravo, dočekali su ga kao što Hrvati dočekuju Papu, s puno vjere, nade i ljubavi. A i tijek događaja je sličan. On slijeće, mnoštvo ga pozdravlja dok prolazi, a potom se svi nađu u vjerskom objektu na zajedničkom obredu. Osim toga, Papa, Putin i Trump jedini su svjetski vođe koji se voze u za njih specijalno napravljenim, prepoznatljivim automobilima. 

I dok je papamobil čudno vozilo koje podsjeća na terarij, Putinov Aurus Senat je limuzina u kojoj bi se volio provozati svatko. Takvog čuda tehnike nema ni u Jamesu Bondu, a navodno je otporan na sve moguće vrste oružja i može se kretati pod vodom. Nije ni čudo da je odmah dobio nadimak 'zver'. Crni Putinov bunker na kotačima u četvrtak je na beogradskim ulicama možda bio veća atrakcija od Putina samog, a svatko kome se pružila prilika, snimio je s njime selfi. 

Peđa Milosavljević/CROPIX

'Putin je 'strava', nismo morale u školu'

Baš kao i kad Papa dođe u Hrvatsku, ima onih kojima posjet ide na živce jer im je onemogućeno normalno kretanje gradom. Među njima je i Marija (49) koja je, kaže, zbog Putina morala satima pješačiti od Ade Ciganlije do Vračara.

„Gužva je u autobusu bila nesnosna, a da stvar bude gora, pojavili su se i 'ridžovani' (kontrolori op.a). Istjerali smo ih iz autobusa jer je sramota da nam pored ovakvog saobraćajnog kaosa još i naplaćuju karte“, priča Marija koju su dodatno iznervirali simpatizeri Srpske napredne stranke koji su došli odati počast ruskom predsjedniku pred Hram Svetog Save.

„Nosili su plakat na kojemu je pisalo 'Jedan od 300 miliona', kako bi napakostili protuvučićevim prosvjedima 'Jedan od pet miliona'. Morala sam prolaziti onuda gdje i oni prolaze. Satima sam putovala do Vračara. A onda sam, praktički ispred kuće ugledala oklopljeni kordon policije. Prostrijelila sam ih pogledom i objasnila da tu živim pa se kordon, srećom, razmaknuo da prođem“, ispričala nam je ljutito Marija koja ne mari puno za Putina i pita se 'što su to točno on i Rusi učinili za Srbiju'. 

Dvije srednjoškolke, Jasna i Milica s druge strane, oduševljene su ruskim predsjednikom. Upoznala sam ih na gablecu u Meku kod Slavije jer mi se nije dalo stajati u redu u pečenjari preko puta gdje se nudi moj omiljeni beogradski street food- pljeskavica u lepinji s pavlakom (vrhnjem), urnebesom, kupusom i lukom. 

Cure mi kažu da im je Putin 'strava' jer su čitav dan 'izblejale' iz škole. Nastava je bila skraćena, no one se taj dan uopće nisu pojavile, već su uživale u sunčanom siječanjskom danu koji je djelovao kao da je proljetni. 
Beograd je u četvrtak bio neobično miran, tih i pust. Zbog posebne regulacije prometa s ulica je nestalo one prepoznatljive beogradske kaotičnosti. Krenuli smo na vrijeme i uspjeli se bez problema probiti do Palate Srbije (to jest Federacije, to jest zgrada SIV-a) gdje je bilo zakazano glavno druženje dvojice predsjednika. U sivoj zgradi SIV-a dočekalo nas je uvježbavanje počasnih plotuna u Putinovu čast, kao i veći broj pripadnika srpske vojske u impresivnim  plavim, paradnim uniformama i teget hlačama s crvenim detaljima.  

Peđa Milosavljević/CROPIX

Srbija brani Krstićevića

Zrak su parali zvukovi topova i kakofonija vojnog orkestra koji je uvježbavao rusku himnu. Putin je kasnio pa smo vrijeme kratili ćakulama. Srpske kolege zezala sam zbog toga što je međunožje Jelene Karleuše važnija tema na Balkanu od Putinova posjeta, a oni mene zbog propasti kupnje aviona i Krstičevićevog incidenta u Saboru. 

Na moje nemalo iznenađenje, u Krstičevićevu obranu stala je jedna zaposlenica Ministarstva odbrane Republike Srbije. 

„To što je oporba napravila vašem ministru, nije u redu. Kupnja aviona je dugotrajan proces u kojem je normalno da se katkad događaju ovakve stvari. Bugari su imali sličnu situaciju i ugovorene kupnje aviona su im propale više puta. Ovakvo ponašanje vaše oporbe pokazuje njihovo nerazumijevanje složenosti procesa nabavke naoružanja“, kazala je te dodala da je sličan stav u jednom intervjuu izrekao i resorni ministar Aleksandar Vulin što me dodatno izbacilo iz takta (u pozitivnom smislu). 

U iščekivanju Putina, vrijeme smo kratili i gledajući pomalo nadrealistički program Putinova dočeka na srpskoj državnoj televiziji RTS. U studiju su sve komentirali dosadni starci u odijelima od tvida, a program je prekidao i revijalni dio koji se sastojao od raznih izvedbi 'Kalinke' i 'Kaćuše', na repeat. Toga sam dana toliko puta čula 'Kalinku' i 'Kaćušu' i u toliko različitih varijanti, da ih više ne želim čuti u ovoj inkarnaciji. Ne razumijem zašto monotoniju nisu razbili s, recimo, Okudžavom ili Visockim, i to bi bilo prigodno. Ubacili su zato u jednom trenu 'Maljčike' od 'Idola'. Trebali su radije pustiti 'Rusiju'. 

Kafana Krim

Vrhunac RTS-ova programa dočeka bila je reportaža iz Putinova sela u općini Medveđa na administrativnoj liniji Kosova i Metohije. Dvanaest stanovnika Putinova silno želi da ih posjeti Putin. Da mu iskažu svoju ljubav, ispekli su rakiju Putinovaču, a poslužuju je u kavani 'Krim'.

Čekajući Putina imala sam dovoljno vremena i da razgledam zgradu SIV-a, tj barem one dijelove gdje mi je bio dozvoljen prolaz. Nekada najljepša zgrada Bivše iz današnje perspektive djeluje sivo, derutno i zapušteno. Donekle je izvlače detalji interijera koji su najluđi socijalistički kič na steroidima koji sam ikada vidjela. 

MiMi/100posto

Sama zgrada se raspada pa je malo sramotno da država Srbija nema neko bolje rješenje za primanje ovako važnih gostiju od stare, današnjim ljudima jezive zgrade koju nagriza hrđa i vlaga i koja se, koliko mi se čini, pojavljuje u filmu Balkanski špijun. Ni Hrvatska po tom pitanju nije bolja. I naša predsjednica uvažene goste prima u Titovoj rezidenciji koja izgleda kao da vapi za renovacijom.

Kada već spominjem Pantovčak, moram priznati da je Vučićev posjet Kolindi bio puno zabavniji od Putinova posjeta Vučiću koji se izgubio u dosadnom protokolu. Dva autokrata se jako vole, što je bilo vidljivo već iz njihova dugotrajnog rukovanja na aerodromu.

Peđa Milosavljević/CROPIX

 Onaj bahati i arogantni tip koji je na Pantovčaku izdominirao hrvatsku predsjednicu, pred Putinom se preobrazio u srdačnog, nasmiješenog i savršenog domaćina. Samozadovoljni osmijeh blistao mu je na siječanjskom suncu i nije ga skidao, manje-više do kraja posjete.

Šarplaninac s Kosova

Vučić ne bi bio Vučić da svome gostu nije priredio posebno iznenađenje. Poklonio mu je Pašu, štene šarplaninca s Kosova čiji se pedigre na Kosovu može pratiti u sedam generacija. Putin je Vučiću pak poklonio orden Aleksandra Nevskog. Kad mu je pričvrstio orden, Vučić se umalo rasplakao od sreće i samozadovoljstva, a u obraćanju je zvučao kao da je on sam postao Aleksandar Nevski. 

Peđa Milosavljević/CROPIX

Sve vrijeme Putinova boravka u Srbiji, Vučić je pokušavao zbijati nekakve šale, no on se ni jednom nije nasmijao. Srpski humor ovoga puta nije upalio. Štoviše, posebno na početku susreta, ruski je predsjednik izgledao nervozno i iziritirano, poput neurotičnog negativca iz Jamesa Bonda tj, bolje reći karikature negativca iz Jamesa Bonda. Točan uzrok njegove nervoze nije poznat. Možda je u pitanju bio jet lag, a možda i činjenica da je Vučić skoro duplo viši od njega.

Putin ima metar sedamdeset, a Vučić skoro dva pa je kada koračaju jedan kraj drugog, visinska razlika jako uočljiva. Mora da je frustrirajuće kada maleni predsjednik jedne ogromne zemlje dođe u posjetu ogromnom predsjedniku male zemlje.

Putin se opustio tek nakon bilaterale, a prvi puta se nasmijao tek kada je upitan hoće li se obratiti mnoštvu koje ga čeka ispred Hrama. Smijući se rekao je da mu 'sudjelovanje u mitingu nije zakazano kao dio protokola'. 

I teme kojih su se dotakli na zajedničkom obraćanju novinarima bile su znakovite. Višemjesečno nabrijavanje srpskih tabloida da Putin Srbiji donosi rakete i najmodernije naoružanje, palo je u vodu jer vojni sektor nije spomenut ni u jednom trenu niti je, doznali smo, bio tema razgovora, a ni potpisanih sporazuma. Dogovorena suradnja svodi se na trgovinu, energetiku i promet. 

Dotakli su se, dakako, Kosova. Putin je tu bio prilično miroljubiv, iako je jasno izrazio stav da dijeli zabrinutost Srbije zbog osnivanja vojske i kršenja rezolucije UN-a od strane Prištine što, po njemu, destabilizira Balkan. 'Priština mora poštovati međunarodno pravo', zaključio je Putin, a potom su se dvojica predsjednika povukli ručati što smo mi ostali iskoristili da napokon napustimo Palatu u kojoj smo bili zatočeni gotovo sedam sati. Sva sreća, teta zadužena za napitke svo vrijeme boravka posluživala nam je sjajnu tursku kavu. 

Moćna gomilica

Novinari su pred Hram Svetog Save stigli na sličan način kao i simpatizeri SNS-a - autobusima. Tamo se okupila impozantna gomila Putinovih obožavatelja iz svih dijelova Srbije i okolice. Bilo ih je više desetaka tisuća, a po mojoj slobodnoj procjeni najmanje 50 000 jer se nepregledna masa ljudi prostirala sve do Slavije. 

Pred Hramom je bilo mirno i dostojanstveno. Barem dok se u Hram, odmah nakon patrijarha Irineja i klera nije ušuljala glavom i bradom Svetlana Ražnatović Ceca! Prošla nam je iza leđa pa je nismo uspjeli fotografirati kako treba.

Odmah nakon Cece, stigao je i Milorad Pupovac, a za njime i njegov imenjak Dodik.

Peđa Milosavljević/CROPIX

Kada je ulazio, okupljeno mnoštvo skandiralo mu je 'Miloradeee'. Dodiku, jasno, ne Pupovcu. Aktualnog predsjedavajućeg Predsjedništva naklonost mase toliko je razdragala da ih je pozdravio troprstim pozdravom. Inače, Dodik se u Palati Srbija pojavio još u vrijeme bilaterale u društvu redatelja Emira Kusturice. U Hram je došao bez njega. Masa je još glasnije skandirala Putinu, a kada se pojavio Vučić, skandiranja je bilo najmanje. Čitavom cirkusu nedostajao je još samo Pernar. Da je došao u Beograd, odmah bi ozdravio od gripe uz malo vitamina P. 

U Hramu Svetog Save, jednom od najvećih pravoslavnih sakralnih objekata na svijetu, ceremonija je trajala kratko. Spletom okolnosti, Hram se na mjestu gdje su Turci spalili kosti Svetog Save, gradi još od 1895. , ali još uvijek nije gotov. Putin je obećao uložiti pet milijuna eura u obnovu hrama, a da misli ozbiljno, na mozaiku je uposlio jednog od ruskih najboljih umjetnika. Putin, Vučić i patrijarh Irinej simbolički su složili kockice u novi mozaik s Kristovim likom i potpisali se na njega, a potom izišli. 

Putin se ipak govorom nije obratio okupljenom mnoštvu. Rekao im je samo kratko 'hvala na prijateljstvu na srpskom i ruskom jeziku, no rukovao se kratko s nekoliko građana i potom uputio ka mjestu gdje ga je parkirana čekala njegova 'Zver', a masa se razišla u miru kako je i došla. Ukrcali su se na autobuse kojima su se vratili u svoje gradove i sela.

Šećući kraj hrama upoznajem Mladena, tridesetinešto godišnjaka iz Nikšića s kapom okićenom pregrštom Putinovih bedževa. Mladenu je ovo četvrti put da prati Putinov posjet. 

„Nikada ne bih mogao propustiti Putinov dolazak. Uvijek dođem. Nema boljeg čovjeka i vođe od njega. Za mene je on svetac i uzor kojemu se katkad molim. Svaki muškarac trebao bi biti kao on, hrabar i čvrst. Čak i oni koji ga ne vole, po tajno mu se dive. Ali, ove godine nisam uspio da mu stisnem ruku zbog 'obezbeđenja' i malo mi je krivo zbog toga“, ispričao je Mladen koji se silno začudio kada sam mu rekla da sam iz Zagreba. Jako voli Zagreb, kaže. Ja jako volim Nikšićko pivo, odgovorih i krenuh dalje. Nakon odlaska Putinovog cirkusa ispred Hrama ostali su samo prodavači bedževa s likom ruskog predsjednika koji su polako pakirali stvari zadovoljno trljajući ruke. Kupila sam si jedan za uspomenu.

Vladimir Putin

Aleksandar Vučić

državnički posjet

Hram Svetog Save

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter