poznato je i kada ćemo ga moći vidjeti teleskopom

Prije nešto više od godinu dana Tesla je lansiran u svemir. Poznato je gdje se sada nalazi


Matej Devčić
30.05.2019.13:30
Prije nešto više od godinu dana Tesla je lansiran u svemir. Poznato je gdje se sada nalazi
Screenshot/YouTube

sažeto

Tesla Roadster do sada je vjerojatno prešao duži put nego bilo koji drugi automobil u povijesti 


Matej Devčić
30.05.2019.13:30

U veljači prošle godine Falcon Heavy "jumbo" raketa ispisala je povijest. Tada je, naime, u svemir lansirala automobil "Tesla roadster" u kojem se nalazila lutka obučena u astronauta, nazvana Straman.

Nakon lansiranja objavljeni su nevjerojatni prizori unutrašnjosti automobila. U pozadini je svirala pjesma Davida Bowieja "Life on Mars?", a na zaslonu u sredini kontrolne ploče automobila prikazana je rečenica "Ne paničari", što je poveznica s kultnom knjigom "Vodič kroz galaksiju za autostopere".

No, što je s automobilom danas? Tesla Roadster do sada je vjerojatno prešao duži put nego bilo koji drugi automobil u povijesti te se kreće eliptičnom putanjom oko Sunca, prolazeći pored Venere i Merkura.

Najbliži Zemlji bit će 2047.

Prema računici astronoma Tesla Roadster će biti tik do Marsa 2020. godine, no automobil će biti predaleko da bi ga se moglo vidjeti pomoću teleskopa. To će biti moguće tek ako, eventualno, krene prema Zemlji.

Astronomi su izračunali da će Teslin Roadster biti najbliže Zemlji 2047. godine te da bi ga se tek tad moglo vidjeti teleskopom.

svemir

Tesla

lansiranje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter