foto: video: nevjerojatna SPAŠAVANJA

Prije godinu dana iz špilje su spašeni tajlandski dječaci koji danas o tome ne smiju govoriti, a rudari uz tučnjavu i depresiju preživjeli najdulju akciju u povijesti


Mia Peretić
24.06.2019.19:00
Prije godinu dana iz špilje su spašeni tajlandski dječaci koji danas o tome ne smiju govoriti, a rudari uz tučnjavu i depresiju preživjeli najdulju akciju u povijesti
Screenshot / YouTube / Reuters

sažeto

Neki od spašenih tajlandskih dječaka iz špilje danas žele biti nogometaši, a neki, po uzoru na svoje spasitelje, profesionalni ronioci


Mia Peretić
24.06.2019.19:00

Prije godinu dana dvanaestorica tajlandskih dječaka, članovi nogometne ekipe uglavnom sastavljene od siromašnih tinejdžera, ušli su u špilju iz koje umalo nikada nisu izašli. Naime, dječaci su u pratnji svog trenera 23. lipnja 2018. godine krenuli na izlet u špilju na sjeveru Tajlanda i tada je za njih počela 18-dnevna drama koju je sa strepnjom pratio cijeli svijet: obilne sezonske kiše poplavile su tunele u špilji i oni su u njoj ostali zarobljeni. Izvan špilje čitavo se vrijeme planirala operacija izvlačenja nesretnih dječaka i trenera, a iako je sve po njih završilo dobro, akcija nije završila bez žrtava.

Vratili se u špilju nakon godine dana

Danas je 12 članova nogometne momčadi 'Divlje svinje', kako se zove ekipa u kojoj igraju tajlandski dječaci, u budističkoj ceremoniji obilježila godišnjicu zatočeništva u špilji, piše Deutsche Welle. Na tiskovnoj konferenciji ispred budućeg muzeja, kratko su se osvrnuli na svoje živote u protekloj godini.

"Moj se život mnogo promijenio. Ne prepoznaje nas mnogo ljudi", rekao je 12-godišnji Chanin Vibulrungrueng, najmlađi od spašenih dječaka.

Reuters

Ostali su dječaci rekli da još uvijek sanjaju kako će postati profesionalni nogometaši, a neki žele postati profesionalni ronioci, baš poput onih koji su im prošle godine spasili život.

"Želim svojoj zemlji dati nešto zauzvrat. A, između ostalog, ti su časnici izgledali jako cool", rekao je 15-godišnji Prajak Sutham.

Dramatičan događaj koji im je promijenio život, te o kojem ne smiju pričati

Danas većina od dvanaestorice dječaka i dalje živi u siromašnom gradu Mae Saiju, koji je zahvaljujući njima postao turistička atrakcija. I dalje igraju nogomet, trenira ih isti trener koji je s njima prošao čitavo 'zatočeništvo', a žive u istim siromašnim kućama sa svojim obiteljima.

No, njihovi su životi daleko od onih prije špilje. Naime, nakon spašavanja potpisali su filmski ugovor s Netflixom, obišli svijet, o njima su pisane knjige i snimani dokumentarci, te danas ne smiju pričati o drami koju su preživjeli jer im to brane ekskluzivni ugovori. Koliko su dječaci i trener dobili za ugovore s Netflixom nije poznato, ali kruže glasine da se radi o 100.000 dolara svakome.

Ronioci ih pronašli zahvaljujući mirisu

Nakon ulaska u špilju 23. lipnja 2018. godine dječacima i treneru izgubio se svaki trag. Nitko nije znao što im se dogodilo sve dok se dvojica britanskih ronilaca nisu probila uskim koridorima i podzemnim putevima, te ih pronašla žive, ali zarobljene na povišenom blatnom nasipu četiri kilometra od ulaza. John Volanthen iz Bristola, jedan od ronilaca koji je bio i dio spasilačke ekipe, otkrio je kako su dječaci pronađeni zahvaljujući njihovom mirisu.

"Spominjalo se da se radilo o sreći, ja bih rekao da to nikako nije slučaj. U ovakvim situacijama postupak izgleda tako da ronimo, a gdje god ima prostora izlazimo na površinu, vičemo i mirišemo i u ovom slučaju mi smo namirisali djecu prije nego smo ih vidjeli", pojasnio je ronilac.

Dječaci su pronađeni nakon gotovo deset dana. Vijest o njihovom pronalasku na Tajlandu je izazvala pravu euforiju. Na video snimci koju su objavili ronioci moglo se vidjeti skupinu tinejdžera u kratkim hlačicama i plavim majicama kako stoje ili sjede, zbijeni u mraku na stijeni iznad vode. Bili su gladni, a neki i lakše ozlijeđeni. Liječnik koji je sudjelovao u spasilačkoj operaciji rekao je da mogu hodati, te da su preživjeli tako što su pili vodu iz stalaktita.

Opasna akcija spašavanja i utrka s vremenom

No, situacija je bila daleko od idealne jer je tek tada počela prava borba. Dečki su pronađeni živi, no kako ih izvući van? Počelo je višednevno proučavanje i traženje načina za izvlačenje mladih nogometaša i njihovog trenera. 

Zašto jednostavno ne izađu putem kojim su ušli?

Prvo pitanje koje su mnogi postavljali glasilo je: Zašto jednostavno ne izađu istim putem kojim su ušli? No, odgovor je bio daleko kompleksniji no što se mislilo. Prvi problem bio je što je među zarobljenim dječacima bilo tek nekoliko plivača. Nadalje, s obzirom na to da su čitavo vrijeme preživljavali zahvaljujući vodi, njihov je organizam bio oslabljen. Stoga se plan da dječaci nauče roniti činio gotovo nemogućim.

Druge ideje uključivale su bušenje špilje i spuštanje razine vode, te ostanak u špilji tijekom naredna četiri mjeseca, odnosno do završetka kišne sezone kako bi ih se evakuiralo dok je razina vode potpuno spuštena. Do tada bi im se osigurali svi uvjeti da to razdoblje nekako prežive. 

Reuters

No, tada se javio još jedan problem: vremenska prognoza i najavljene obilne kiše utjerale su strah da će se razina vode podići i poplaviti i prostoriju u kojoj su sklonište pronašli dječaci s trenerom. Utrka s vremenom vratila je organizatore akcije spašavanja na inicijalni plan, inače odbačen kao suviše ambiciozan. Dakle, dječake je sada trebalo naučiti roniti i tako ih izvući iz špilje. 

Narongsuk Keasub, jedan od ronioca koji je pomagao u transportu spremnika zraka za ekipu SEAL-ovaca, rekao je za CNN kako se radi o najtežoj misiji u kojoj je ikada sudjelovao.

"Mogli smo samo vidjeti samo naše ruke i malo ispred sebe. Osim toga, kamenje je oštro poput žileta to je opasno za ronjenje. I treća stvar, prolaz je jako uzak", rekao je, opisavši surovost i težinu uvjeta koje su morali savladati dečki, do tada gotovo neplivači. 

Reuters

Izvlačenje je trajalo tri dana

U akciji spašavanja sudjelovalo je više od 90 ronilaca iz cijelog svijeta. Organizatori su najavili kako bi spašavanje svih 12 dječaka i trenera moglo potrajati danima. Svakog dječaka u punoj ronilačkoj opremi, koje su odlučili sedirati, izvodila su dva ronioca i bilo je potrebno nekoliko sati da prođu kroz poplavljene i mračne tunele. Prvo je iz špilje izvučeno četvero dječaka koji su prevezeni u bolnicu. Liječnik je kazao kako su prvo izvlačili one koji su bili u najlošijem fizičkom stanju. 

Iduća četvorica spašena su idućeg dana, a trećeg dana i posljednja četvorka i njihov trener izvučeni su na sigurno. Svi spašeni prevezeni su u bolnicu, gdje su neko vrijeme proveli u izolaciji.

Bivši mornarički ronilac smrtno stradao

Slavlje zbog uspješnog spašavanja bilo je zasjenjeno zbog smrti bivšeg tajlandskog mornaričkog ronioca koji je smrtno stradao u špilji. Jedina žrtva cijele operacije bio je bivši pripadnik elitne vojne postrojbe SEAL Samarn Poonan koji je ostao bez kisika tijekom pripremne operacije izvlačenja dječaka. Njegov spomenik danas je nedaleko od ulaza u špilju.

Screenshot/YouTube

Danas turistička atrakcija za Instagram

Špilja iz koje su dječaci spašeni danas je turistička atrakcija za koju interes samo raste. I dok su s mjesta u sjevernoj provinciji Chiang Rai otišli svi novinari, spasioci, ronioci, volonteri i vojnici, strani turisti dalje dolaze, pretvarajući ovu lokaciju u turistički hit i popularnu kulisu za Instagram fotke. 

Prodavač koji radi na ulazu u špilju za britanski je Guardian nedavno rekao kako je tamo u kratkom vremenu niknulo više od 100 štandova:

"Ljudi su Tham Luang već pokušali učiniti turističkom atrakcijom, no nikada im to nije pošlo za rukom. Sada je poznata diljem svijeta jer su dječaci ovdje spašeni iz pećine. Nismo samo sretni što nam turisti donose novac, već i ponosni jer žele doći ovamo i vidjeti naš prekrasan park. Za nas je to velika čast", rekao je.

Turistima nije dozvoljeno ulaziti u špilju u kojoj se odvijalo spašavanje dječaka, no slobodni su istraživati druge špilje na toj lokaciji. Također, u izgradnji je muzej koji će komemorirati čitav događaj. 

 
 
 
View this post on Instagram

Var en spesiell opplevelse å være ved grotten det fotballaget var innesperret. #Mae Sai #credodamer #missiontrip #thailand #Chiang Rai

A post shared by IreneMariell (@irenemariell72) on Nov 26, 2018 at 1:56am PST

Živi zakopani: priča se da je to bila najdulja operacija u povijesti rudarstva

Još jedan primjer čudesnog spašavanja dogodio se u 2010. godine u Čileu. Naime, iz situacije kojoj je većina predviđala tragičan kraj, nakon više od dva mjeseca provedena na dubini od skoro 700 metara pod urušenim rudnikom San Jose na sjeveru Čilea, u 24 sata spašena su sva 33 rudara.

Na površinu su izvlačeni u posebno izrađenoj kapsuli Phoenix 2 koju je projektirala NASA, a vožnja u kapsuli trajala je petnaestak minuta. Ovo čudesno spašavanje zabilježeno je kao najdulja operacija spašavanja u povijesti rudarstva. 

Nakon urušavanja okna 5. kolovoza pod zemljom su bili zatrpani čak 69 dana, a na izlasku iz rudnika pozdravio ih je čileanski predsjednik Sebastian Pinera, rekavši da rudnik nikada nije trebao raditi tako kao što je radio, te da je imao dugu prošlost kršenja propisa.

Tada je i obećao kako će poboljšati mjere sigurnosti u svim čileanskim rudnicima i odao priznanje velikoj hrabrosti, izdržljivosti i herojstvu rudara koji su zavidnom psihičkom snagom izdržali 70 dana ispod zemlje.

Istina o životu pod zemljom: tučnjava i depresija

No, nakon euforije tijekom spašavanja, u medije su počeli izlaziti ne tako slavni detalji o suživotu zarobljenih rudara. Naime, lokalni je tisak pisao o prepucavanju i neslozi između petorice rudara koji su se posvađali s ostalim kolegama i željeli sami izaći na površinu. Navodno je u 17 dana od zatrpavanja do prvog kontakta sa spasiocima bilo svega, od tučnjava do teških depresija.

Navedena petorica rudara bili su honorarci koji su radili za drugu tvrtku i posvađali su se s ostalima, te se separirali. 'Pobunjenici' su čak spavali u drugoj prostoriji. No, rudari su nakon razgovora s odvjetnikom odlučili da s pričama neće izaći u javnost jer im je zajamčio da će od prodaje prava na priču zaraditi jednaku svotu novca. 

Tajland

spašavanje

spilja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter