slavlje, pa potop

Prije dva dana obilježili smo dan na koji je Zagreb dobio prvi vodovod, 141 godinu kasnije velik dio Zagreba je ostao bez vode


Mia Peretić
09.07.2019.16:00
Prije dva dana obilježili smo dan na koji je Zagreb dobio prvi vodovod, 141 godinu kasnije velik dio Zagreba je ostao bez vode
Marko Todorov / CROPIX

sažeto

Ako ne bude vode u kućanstvima, sigurno će biti u fontanama


Mia Peretić
09.07.2019.16:00

U današnjem kontekstu nestašice vode bez koje su zbog puknuća cijevi i radova na vodoopskrbnom sustavu već pola dana proveli potrošači u naseljima Sopot, Dugave, Travno, Sloboština, Središće, Zapruđe, Utrina i Jakuševec u Novom Zagrebu te dio Remeta, pomalo je tragikomična crtica iz povijesti grada Zagreba. Naime, 7. srpnja 1878. godine svečano je otvoren prvi vodovod u Zagrebu.

Goran Mehkek / CROPIX

141 godinu i dva dana nakon što je Zagreb dobio prvi vodovod, pola grada bez vode

Zagrepčani su tako vodovod dobili pet godina nakon Beča i pet godina prije Münchena. U tu su čast iz njega prve čaše vode popili tadašnji gradonačelnik Stanko Andrijević i ban Ivan Mažuranić. Vodovod se napajao iz zdenca iskopanog u Zagorskoj ulici, odakle se voda cijevima prebacivala u vodospremu u Jurjevskoj ulici. Zagreb je tada imao oko 30.000 stanovnika, a na vodoopskrbnu mrežu bilo je priključeno 11.150 ljudi.

141 godinu i dva dana kasnije usred ljeta je bez vode ostao velik dio Zagreba, iako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na današnjoj tiskovnoj konferenciji ustvrdio drugačije:

"Nemojte stvarati paniku. Kakav velik dio grada bez vode? Da je velik dio grada bez vode, ja bih skočio kroz prozor".

Prozor je ostao zatvoren, Bandić živ i zdrav, no to i dalje ne mijenja činjenicu da, dok su prije 141 godinu Andrijević i Mažuranić pili vodu iz zagrebačkog vodovoda, stanovnici Novog Zagreba danas su po nju morali potegnuti čak i do jezera Bundek s obzirom na to da su cisterne vode, kako dojavljuju, dolazile sa zakašnjenjem.

Bruno Konjevic / CROPIX

Ako nema vode u kućanstvima, ima je u fontanama

Iz ZG Holdinga su poručili kako rade na sanaciji cijevi, građane su zamolili za strpljenje, te obavijestili da je za vrijeme trajanja radova opskrba vodom osigurana autocisternama s oznakom 'Voda za piće'.

Pa iako gradonačelnik danas nije komentirao obnovu cijevi od kojih su neke stare i preko 50 godina, bit ćemo malo bezobrazni i svima dati jedan praktičan savjet: ako se slična situacija ponovi, pravac ka jedinom nepresušnom izvoru u gradu Zagrebu: jednoj od 'Bandićevih' fontana.

Jer, nekako mislimo da bi gradonačelnik prije, parafrazirat ćemo ga, radije skočio kroz prozor nego bez vode ostavio svoje remek - djelo. 

Bruno Konjevic / CROPIX

Zagreb

Milan Bandić

voda

vodovod

puknuće cijevi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter