foto arhiva: hrvatska se vratila u vukovar

Prije 22 godine krenuo je Vlak mira, no nije prošlo glatko: blizu Borova naselja ekstremisti na njega bacali kamenje


Mia Peretić
08.06.2019.18:00
Prije 22 godine krenuo je Vlak mira, no nije prošlo glatko: blizu Borova naselja ekstremisti na njega bacali kamenje
Arhiv Hanza Media

Mia Peretić
08.06.2019.18:00

Na današnji datum, prije 22 godine iz Zagreba je krenuo Vlak mira, a Hrvatska se simbolično vratila u svoje istočne granice, odnosno u Vukovar. 8. lipnja 1997. godine željeznička kompozicija od 21 vagona u kojoj su uz prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana bili i brojni politički dužnosnici, diplomati, novinari, te druge osobe iz javnog, kulturnog, znanstvenog i gospodarskog života, kratko se zaustavila u Vinkovcima u kojima su ih oduševljeno pozdravile tisuće ljudi, te na koncu stigla na odredište - Vukovar.

Arhiv Hanza Media

Kamenjem na vlak

No prilikom putovanja nije sve prošlo glatko, Naime, na djelu željezničke pruge kod Borova Naselja, vlak je kamenovala skupina srpskih ekstremista. Na sreću, nitko nije stradao, jedino je razbijeno nekoliko prozora. U kamenovanom kupeu bili su poznati televizijski voditelj Oliver Mlakar i pjevačica Josipa Lisac.

Arhiv Hanza Media

Slavlje u Vukovaru

U Vukovaru ispred željezničkog kolodovra svečanost je počela hrvatskom himnom i minutom šutnje za branitelje Vukovara. Obraćajući se okupljenom narodu, predsjednik Tuđman pozvao je na praštanje jer pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih zala, a hrvatski narod to ne želi niti je želio ovdje u Vukovaru.

Arhiv Hanza Media

"Dolazak u Vukovar, simbol hrvatske patnje, otpora, težnji za slobodom i povratkom na istočne granice, na Dunav, znak je naše odlučnosti, da želimo mir, pomirbu, da želimo stvarati primirje i da više nikad ne dopustimo ono što nam se dogodilo. Ovu hirošimsku panoramu u sred Europe, grad Vukovar lakše ćemo obnoviti u materijalnom smislu, ali teško u našem sjećanju", rekao je dr. Tuđman. Dolaskom Vlaka mira u Vukovar, Hrvatska se zauvijek vratila na svoje istočne granice, na obale Dunava.

Vukovar

franjo tuđman

Vlak mira

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter