Što se dogodilo i dalje je misterija

Kada je Rusiju zadesila najveća tragedija u modernoj povijesti, Putin je bio na godišnjem. Prekinuo ga je tek petog dana


Mia Mitrović
12.08.2019.20:00
Kada je Rusiju zadesila najveća tragedija u modernoj povijesti, Putin je bio na godišnjem. Prekinuo ga je tek petog dana
Getty Images

sažeto

Prije točno 19 godina, potonula je ruska nuklearna podmornica Kursk, ponos čitave flote


Mia Mitrović
12.08.2019.20:00

Prije točno 19 godina, 12. kolovoza Seizmološki zavod na Aljasci zabilježio je potres od 4,2 stupnja po Richteru. Bio je to relativno jak potres, onaj koji zatrese prozorska stakla i skine slike sa zidova. Nije dugo trebalo da se shvati kako nije riječ o potresu.

Nekoliko tisuća kilometara u vodama oko Rusije i Finske na ruskoj podmornici Kursk dogodile su se dvije jake eksplozije. Što se točno dogodilo i dalje je nepoznanica, a tome je između i ostalog doprinio i dobar, stari običaj ruske vlasti da čitav događaj zataška.

Ponos ruske flote

Kada je potonuo, pričalo se o nuklearnim glavama koje je Kursk prenosio i o sabotaži SAD-a i Velike Britanije. Danas pak prevladava mišljenje da su krivac stare rakete punjene HTP-om, supstancom koja je još od 50-ih godina prošloga stoljeća bila zabranjena. Dogodi li se da HTP procuri na druge dijelove raketa dolazi do brze kemijske reakcije koja uzrokuje smrtonosnu eksploziju. Iduća eksplozija dogodila se kada je Kursk udario u morsko dno, a nju je registrirao seizmograf na Aljasci.

Većina posade poginula je već prilikom prve eksplozije, no njih 23-je je ostalo na životu. Oni su proživljavali agoniju puna četiri sata dok su lagano ostajali bez zraka, a podmornica se punila vodom.

Poručnik Dimitri Kolesnikov prije nego što su se na podmornici u potpunosti ugasila svjetla uspio je na brzinu napisati:

„Kompletna posada iz dijelova šest, sedam i osam preselila se u deveti dio. Tu nas je 23-je. Nitko od nas ne može izaći van“. Zapis, kao i poruku za njegovu obitelj, pronašli su norveški ronioci kada su iz ostataka podmornice izvlačili njegovo mrtvo tijelo.

Putin prekinuo godišnji tek peti dan 

U vrijeme kada je Kursk zadesila tragedija, novoizabrani ruski predsjednik Vladimir Putin bio je na svom prvom predsjedničkom godišnjem odmoru. Prekinuo ga je tek peti dan tragedije što su mu mnogi zamjerili. Tek peti dan je i odobrio međunarodnim snagama da se uključe u slučaj pa su norveški ronioci izronili tijela mrtvih mornara i ostatke podmornice.

Reuters

U početku je odbijao međunarodnu pomoć što je za zarobljene mornare bilo kobno. I ruska je mornarica odveć kasno počela tragati za preživjelima.

Na press konferenciji održanoj povodom događaja, Putin se potpuno slomio. Jedna žena umotana u rusku maramu počela je glasno kritizirati njegove odluke koje su uslijedile nakon tragedije.

On je problijedio i počeo slabašnim glasom braniti odluke svoje vlade. Bio je to najgori trenutak u svih 19 godina njegove vladavine. Po dobrom starom običaju svih vladara, za tragediju je okrivio medije koji su o njemu izvještavali.

Putin

Kursk

ruska mornarica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter