Hrvatska, 10 year challenge

S lošega na gore: Prije 10 godina smo 'ušli u bananu'. Sanader je pobjegao iz Vlade, Bandić iz SDP-a, a iz Hrvatske svi ambiciozni


Daniel Radman
18.01.2019.17:00
S lošega na gore: Prije 10 godina smo 'ušli u bananu'. Sanader je pobjegao iz Vlade, Bandić iz SDP-a, a iz Hrvatske svi ambiciozni
Ilustracija / Cropix

sažeto

 Zahvaljujući našim liderima, nema tog filtera koji bi Hrvatsku dovoljno ušminkao da izgleda kao atraktivna zemlja


Daniel Radman
18.01.2019.17:00

Ovih dana je na društvenim mrežama hit '10 Year Challenge', korisnici Facebooka, Instagrama i drugih platformi objavljuju fotografije snimljene prije deset godina i one aktualne: neki su u tom desetljeću 'propupali', neki skupili bore, a neki se – ponajviše zahvaljujući sveprisutnim filterima – tješe kako se nije ništa promijenilo. Mi smo se malo poigrali s Lijepom našom, prisjetili se kako je Hrvatska onda izgledala i kako nam je sad. Država, unatoč svojoj mladosti (ako promatramo trenutak od međunarodnog priznanja, 2009. je imala 17, sada 27) trebala je biti u odličnim godinama, no zahvaljujući našim liderima, bojimo se da nema tog filtera koji bi je dovoljno ušminkao da izgleda kao atraktivna 'djevojka' (ipak je ženskog roda).

Koncem 2008., tadašnji predsjednik Vlade Ivo Sanader je, tijekom pregovora sa sindikatima državnih i javnih službi o povećanju plaća, izjavio onu, sad već slavnu: 'U banani smo'. To je za nas i službeno bio početak recesije, koja je te 2009. nesumnjivo bila riječ godine. Dok su se druge zemlje s vremenom vadile iz krize, kod nas je 'banana' je s vremenom samo rasla. Gotovo ne postoji ni jedan relevantan kriterij prema kojem bolje stojimo u odnosu na predrecesijsku godinu.

A evo i događaja koji su obilježili tu 2009. godinu.

Izgradili smo arene, a sad želimo stadion

Ilustracija / Cropix / Reuters

Odlične igre hrvatskih rukometaša na Svjetskom prvenstvu aktualna su priča ovih dana. Prije deset godina rukometaši su bili još veći hit. Prvenstvo se tada igralo baš u Hrvatskoj, a posljedica toga su velebne dvorane koje se još otplaćuju. Dvije najgrandioznije, zagrebačka Arena i splitski Spaladium, kroz godine su postale predmet brojnih afera i mnogi su se pokajali što smo uopće zagrizli ovakav, očito preveliki zalogaj. Jesmo li što naučili? Naravno da jesmo. Deset godina poslije razmišljamo o gradnji nacionalnog nogometnog stadiona.

Sanader otišao, čekamo ga opet na finalu

Ilustracija / Cropix

Spomenuti Ivo Sanader sredinom 2009. godine pobjegao je s premijerskog mjesta. Službeni razlog je bila slovenska blokada pristupa Hrvatske Europskoj uniji, a neslužbeni – mnogi su uvjereni u to – svi su oni sudski procesi koji se još uvijek vode za 'doktorom Ivom'. Koji je i deset godina poslije na slobodi. Ako rukometaši nastave ovako, nemojte biti iznenađeni da ga, kao i prije deset godina, ugledamo na finalu rukometnog prvenstva.

Ušli u NATO, sad smo toliko moćni da ne znamo kako se kupuju avioni

Ilustracija / Cropix

Hrvatska je te 2009. godine ušala u NATO savez. Današnja predsjednica, a tada hrvatska veleposlanica u SAD-u, Kolinda Grabar-Kitarović, 1. travnja 2009. predala je State Departmentu ratificiranu potvrdu Sabora, a time je naša država i službeno postala punopravna članica. Deset godina poslije zbog 'čangrizavosti' tog istog State Departmenta, ova članica NATO-a pokazala se nesposobnom kupiti borbene avione.

Bandić otišao iz SDP-a. Sad i SDP odlazi iz SDP-a 

Ilustracija / Cropix

Krajem 2009. održali su se predsjednički izbori na koje je, samoinicijativno, bez stranačkog odobrenja, izašao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kao protukandidat SDP-ovom Ivi Josipoviću. S obzirom da je prošlo deset godina, nije loše podsjetiti da je Bandić bio član SDP-a. Deset godina poslije, naravno, i dalje je zagrebački gradonačelnik. A da stvari budu zanimljivije, opet se šuška da bi mogao ići u predsjedničku utrku. S obzirom da je stranka nazvana po njemu, sad mu ne prijeti nikakva sankcija. Jedini kojima prijeti je SDP: kako je krenulo, u 2019. će im uzeti sve saborske zastupnike.

Hrvatska

Kolinda Grabar Kitarović

Milan Bandić

rukomet

Ivo Sanader

10 Year Challenge

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter