NIZOZEMCI POKRENULI ISTRAGU O BOČICI OTROVA U SUDNICI

Slobodan Praljak popio otrov nakon izrečene presude i preminuo u bolnici, Plenković: 'Ne prihvaćamo takvu odluku'


Vid Barić
29.11.2017.11:10
Slobodan Praljak popio otrov nakon izrečene presude i preminuo u bolnici, Plenković: 'Ne prihvaćamo takvu odluku'

sažeto

Na Haškom sudu je došlo do prekida izricanja presude bosansko-hercegovačkoj šestorci nakon što je Slobodan Praljak popio otrov. Preminuo je u nizozemskoj bolnici


Vid Barić
29.11.2017.11:10

Slobodan Praljak je umro danas u Haagu, i to nakon što je tijekom izricanja presude u sudnici popio otrov. Tu vijest je Hini potvrdio izvor blizak Praljku.

Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak u haškoj je sudnici oko 11,30 sati popio otrov nakon što mu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine.

Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora Praljak se ustao sa stolca i kazao: "General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu". Zatim je popio sadržaj iz bočice.

 

 

NOVO

16:08 Premijer Andrej Plenković obratio se oko 16 sati u Banskim dvorima javnosti i okupljenim novinarima.

-U ime Vlade i svoje osobno želim izrazit sućut obitelji generala Praljka. Izražavam sućut i obiteljima žrtava svih zločina počinjenih u ratu u BiH. Njegov čin u kojem si je oduzeo život najviše govori o moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata.

Izražavamo nezadovoljstvo i žaljenje zbog izrečenih kazni i želim podsjetiti na pomoć i potporu koju je Hrvatska davala Bosni i Hercegovini kada su bilo napadnuti od srpskih snaga. Hrvatska vojska je na temelju sporazuma s Armijom BiH prekinula opsadu Bihaća i time spriječila genocid. Hrvatska vojska je u savezu s Armijom BiH oslobodila brojna područja i time omogućila Daytonski sporazum. Hrvatska je pružila utočište stotinama tisuća izbjeglica iz BiH bez obzira na njihovu nacionalnost, rekao je Plenković.

- Želim spomenuti da se Hrvatska tri puta pokušala uključiti u procese kao 'prijatelj suda'. Sud je te zahtjeve odbio. Žalbeno vijeće je još u srpnju 2016. protumačilo sadržaj na način da je reklo da u prvostupanjskoj presudi nije donesen nikakav zaključak o udruženom zločinačkom pothvatu.

Smatramo da državni vrh nije nikako mogao biti povezan na način kako je to intepretirano. Također, apsurdno je da nema odgovornosti srpskog državnog vrha za počinjene zločine, rekao je premijer.

- Vlada će razmotriti pravne mehanizme kako bi osporila današnju presudu, dodao je.

- Još jednom želim poslati poruku prijateljskoj i susjednoj BiH da u svim našim aktivnostima suradnje ćemo i dalje biti najveći zagovornici europskog puta BiH - kazao je Plenković.

Uslijedila su pitanja novinara.

16:43 Američko veleposlanstvo je u priopćenju objavilo da podupire rad Haškog tribunala i poštuje presudu čelnicima Herceg-Bosne.

16:06 Saborska sjednica za danas se prekida i nastavit će se u četvrtak ujutro kada će predsjednik Sabora Gordan Jandroković dati izjavu vezanu za događaje u Haagu, najavio je u srijedu poslijepodne potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner po završetku saborskog Predsjedništva.

Jandrokovićeva izjava tiče se tragičnog događaja s generalom Praljkom i presudom bosanskohercegovačkoj šestorki u Haagu, a usuglašena je na Predsjedništvu, rekao je Reiner zastupnicima u sabornici.

"Gospodo vi ste ih izručili u Haag", uzviknuo je zastupnik Ivan Pernar (ŽZ), no Reiner je prešao preko njegovih riječi i najavio da će Sabor, nakon Jandrokovićeve izjave, rad nastaviti glasovanjem o državnom proračunu.

Saborski zastupnici u srijedu sa šokom i nevjericom popratili izricanje presude u Haagu u predmetu bosanskohercegovačkoj šestorici, tijekom koje je general Slobodan Praljak pred sudskim vijećem popio otrov i nešto kasnije umro u bolnici u Haagu.

Zbog događaja u Haagu, Sabor je prekinuo plenarnu sjednicu prvo do 13, a potom do 15 sati.

15:00 Nizozemske vlasti pokrenule su istragu o tome kako je bivši zapovjednik HVO-a Slobodan Praljak popio otrov u haškoj sudnici, objavio je predsjedavajući sudac žalbenog vijeća Carmel Agius na nastavku ročišta čelnicima bosanskohercegovačkih Hrvata.

Hina je dobila potvrdu iz izvora bliskih Praljku da je on u međuvremenu preminuo u bolnici u Haagu.

14:30 - Haško ročište prekinuto u srijedu oko 11:30 sati zbog toga što je general Slobodan Praljak, prema vlastitim riječima, popio otrov u haškoj sudnici nakon što mu je pravomoćno potvrđeno 20 godina zatvora nastavljeno je nešto iz 14 sati. Predsjedavajući sudac Carmel Agius kazao je da pravo na javno objavljivanje presude prisiljava na nastavak ročišta. Sudnica 1 sada je mjesto zločina i nizozemske vlasti osigurale su je zbog istrage, kazao je Agius objašnjavajući tako razlog prebacivanja predmeta u sudnicu 3. O generalu Praljku tek je rekao da "nije nazočan".

14:28 - Jutarnji list neslužbeno doznaje da je Slobodan Praljak, koji je danas u sudnici prilikom izricanja presude popio otrov, preminuo u bolnici. Vijest su potvrdili i s N1 televizije.

14:12 - Praljak je odveden u bolnicu u jako kritičnom stanju te je stabiliziran, javlja Dnevnik.hr.

U 14.15 sati nastavlja se sjednica Suda na kojoj bi se trebalo odlučiti hoće li se nastaviti s izricanjem presude.

14:00 Haški sud u srijedu još nije službeno objavio kakvo je stanje generala Slobodana Praljka niti je želio potvrdio traje li istraga u sudnici u kojoj je popio otrov.

"Ne mogu to komentirati", rekao je Hini glasnogovornik sudaNenad Golčevski.

Neslužbeno se doznaje da je sudnica u kojoj se dogodio incident zapečaćena radi policijske istrage. Izricanje presude trebalo bi se nastaviti u drugoj sudnici oko 14 sati i 15 minuta, rekao je Golčevski.

13:45 - Navodno je donesena odluka da se izricanje presude nastavi u 14:15.

Kako javlja BIRN BiH, prema neslužbenim informacijama, Praljak se nalazi u bolnici Bronovo u Haagu gdje mu se pruža medicinska njega.

13:38 - Glasnogovornik Haškog tribunala Nenad Golčevski rekao je dopisnicima BIRN-a BiH da je Praljku "pružena medicinska pomoć", ali da ne smiju govoriti o detaljima.

Žalbeno vijeće trenutno zasjeda kako bi se donijela odluka da li će biti nastavljeno izricanje presude, rekao je Golčevski.

13:20 - U ovim trenucima vozilo Hitne pomoći napustilo je zgradu Haškog suda u kojoj je izricana presuda. Pretpostavlja se da se u vozilu nalazi i Slobodan Praljak, koji je u sudnici popio otrov nakon izricanja presude.

13:15 - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prekida program u Republici Islandu i žurno se vraća u Republiku Hrvatsku, priopćili su iz Ureda predsjednice.

13.:10 - Djelatnik haaškog suda rekao je novinarki Nove TV da 'Slobodan Praljak prima svu potrebnu skrb': - Ostanite mirni i bit ćete i dalje informirani - dodao je.

Dnevnik.hr javlja i da se je zadnja informacija iz Haaga da se Praljka reanimira. Stigli su i forenzičari koji vjerojatno izuzimaju čašu i rade forenzičku analizu.

13:03 - I dalje nema službenih informacija o zdravstvenom stanju Slobodana Praljka, a Hina javlja da helikopter koji je preletio sud nije sletio.

12:55 - General Krešić kazao je da mu je supruga generala Petkovića malo prije telefonom rekla da je general Praljak u vrlo teškom stanju. Također, postavlja pitanje kakav je to sud u koji se može unijeti otrov, piše novinarka HRT-a Maja Sever na Twitteru.

12:42 - Još nema informacija o stanju Slobodana Praljka.

12:38 -  Stanka još traje. Uz liječnike su u zgradu su ušli i neki specijalci, vjerojatno stručnjaci za otrove i protuotrove.

12:20 - Hitna pomoć ušla je u zgradu suda

12:10 - Po bivšeg zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka, koji se možda otrovao u sudnici, upućen je helikopter, koji će sletjeti ispred zgrade Haškog suda.

Svim novinarima ispred sudnice naloženo je da se zbog toga maknu.

12:02 - Kad je Praljak nagnuo čašicu, s galerije, na kojoj se nalaze obitelji osuđenika, čuo se glasan uzvik "Ne!".

11:35 Praljak je popio čašu nečega, sam je kazao kako je to bio otrov, nakon što mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora.

Tijek suđenja

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u srijedu je, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH. Jadranku Prliću je potvrđena kazna od 25 godina zatvora, kao i Bruni Stojiću kojemu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora.

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbijam presudu suda", rekao je Slobodan Praljak nakon što je i njemu potvrđena presuda te je izvadio malu čašicu i nešto popio. Istodobno se na galeriji, gdje sjede i obitelji osuđenika, čulo se jedno glasno "Neee" dok je Praljak potezao iz bočice.

Screenshot / YT

Njegova odvjetnica je kazala da se radi o otrovu. Sjednica suda je naprasno prekinuta i zatvorena za javnost. U sudnicu su pozvani liječnici koji su izveli Praljka iz sudnice.

Čini se da je Praljak doista popio otrov, po njega stiže helikopter

Po bivšeg zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka, koji se možda otrovao u sudnici, upućen je helikopter, koji će sletjeti ispred zgrade Haškog suda.

Svim novinarima ispred sudnice naloženo je da se zbog toga maknu.

Bosanskohercegovački Hrvati nepravomoćno osuđeni još u svibnju 2013.

Haški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata u svibnju 2013. nepravomoćno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata. Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Žalbeno vijeće odbacilo je žalbene osnove u kojima se tvrdilo da nije postojao udruženi zločinački pothvat

Žalbeno je vijeće utvrdilo da je prvostupanjskom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba, te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije. .

Raspravno vijeće je većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg suca Jeana Claudea Antonettija, u prvostupanjskoj presudi zaključilo je da je sukob između HVO-a i Armije BiH 1993.-94. godine bio međunarodni sukob uz umiješanost Hrvatske te da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne za koje su se teretili optuženi počinjena u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana.

Cilj toga udruženog zločinačkog pothvata, prema zaključcima presude, bio je uspostava etnički čistog hrvatskog entiteta barem djelomično u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane neovisna država unutar BiH tijesno povezana s Hrvatskom. Vijeće je zaključilo da su HVO i HZHB bili u funkciji ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog zločinačkog cilja uspostave etnički homogenog prostora.

U pothvatu su prema nepravomoćnoj presudi sudjelovali bivši predsjednik Franjo Tuđman, bivši ministar obrane Gojko Šušak i bivši načelnik glavnog stožera HV-a general Janko Bobetko, bivši čelnik Herceg Bosne Mate Boban, bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić, bivši ministar obrane Bruno Stojić, bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić i tadašnji načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić.

Žalbeno vijeće je zaključilo kako je rušenje Starog mosta u Mostaru bilo vojno opravdano

Rušenje Starog mosta u Mostaru bilo je vojno opravdano, zaključilo je žalbeno vijeće, prihvaćajući tako žalbe obrane bosanskohercegovačke šestorice.

Prvostupanjskom presudom bilo je utvrđeno da se radilo o razaranju neopravdanom vojnim potrebama iako vijeće tada nije osporilo da je most bio vojni cilj. U prvostupanjskoj presudi bilo je zaključeno da je razaranje mosta rezultiralo potpunom izolacijom dijela stanovnika Mostara i imalo je nesrazmjerno veliki psihološki učinak na stanovništvo u odnosi na vojne koristi od rušenja mosta. stoga je raspravno vijeće zaključilo da se radilo o razaranju neporavdanom vojnom potrebom.

Žalbeno vijeće uz izdvojeno mišljenje talijanskog suca Fausta Pocara, zaključilo je da je raspravno vijeće donijelo pogrešne zaključke o rušenju mosta i posljedičnom učinku teroriziranja stanovnika te je oslobodilo krivnje šestoricu u tom dijelu presude , kazao je predsjedavajući sudac Carmel Agius

presuda

Haag

Haški sud

Jadranko Prlić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter