NEMA VIŠE ZIME

Prestaju nevolje s hladnoćom, provjerite od kada počinju prave proljetne temperature


Mia Peretić
05.03.2018.12:20
Prestaju nevolje s hladnoćom, provjerite od kada počinju prave proljetne temperature
Cropix

sažeto

Period ekstremnih hladnoća je gotov, ali stižu nam novi problemi zbog topljenja snijega, porasta vodostaja i južine


Mia Peretić
05.03.2018.12:20

Rekordno hladno razdoblje je za nama, danas i sutra još se očekuju oborine u vidu kiše na Jadranu i povremenog snijega u unutrašnjosti. Srednja najviša temperatura zraka posljednjih 16 dana bila je među najnižima u povijesti mjerenja ovog dijela godine, ponegdje čak i rekordno niska, kao primjerice na postaji Zagreb Maksimir. Pritom je zanimljivo spomenuti kako se ove godine prvi put dogodilo da je srednja najviša temperatura zraka u razdoblju od 17. veljače do 4. ožujka manja od 0 °C, kaže meteorolog Zoran Vakula za HRT Meteo.

No, nakon tjedan dana cjelodnevnih minusa, temperature se lagano penju iznad nule, a taj trend nastavit će se i u nadolazećem tjednu. Sljedeći će dani pridonijeti porastu srednje najviše temperature razdoblja od 17. veljače iznad 0 °C, ali će još i u prvoj polovini tjedna biti relativno hladno.

A od petka - vrlo vjerojatno - iznadprosječno toplo, uz temperaturu zraka i u većini kopnene Hrvatske višu od 10 °C, što nije bilo još od početka veljače. Pritom će se nastaviti promjenljivo vrijeme, uz čestu povremenu kišu, koja će dodatno pridonositi porastu vodostaja zbog topljenja snijega. Neke aktivnosti u cilju ublažavanja nevolja već su se poduzele, a sljedećih će dana jamačno još mnogobrojnoje, od kojih bi poljoprivrednici neke mogli i sami. 

"Ožujak - lažac" - prosječan?!

I u ožujku su moguća kojekakva iznenađenja, kao i kod ove godine "maskirane" veljače, uostalom, on nije bez razloga u narodu poznat i kao "ožujak - luđak", i "ožujak - lažac", te za neke posebne planove i aktivnosti na otvorenome valja pratiti svakodnevne detaljnije i pouzdnije prognoze do 7 dana unaprijed, vidljive u HRT-ovim emisijama Vrijeme i u HRT meteo aplikaciji - prema trenutačnim dugoročnijim prognozama povećana je vjerojatnost da će srednja mjesečna temperatura ožujka u većini Hrvatske biti oko prosječnih vrijednosti. Naravno, to uključuje i povremena toplija razdoblja, od kojih prvo diljem Hrvatske od sljedećega petka i tijekom tjedna nakon njega, a i hladnija razdoblja, koje je trenutačno najvjerojatnije u drugoj polovini mjeseca.

A cijelo proljeće?

Prema većini modela koji izračunavaju prognoze za više mjeseci i sezona unaprijed - velika odstupanja od srednje sezonske temperature u većini su Hrvatske malo vjerojatna. No, to ne znači da se neće povremeno dogoditi neka iznimno topla i hladna razdoblja, koja na kraju, kad se sve zbroji, oduzme i podijeli - daju srednju vrijednost. Uostalom, i posljednjih smo mjeseci imali slične pojave i na ekstreme, koji postaju sve češći i žešći, valja nam se prilagoditi. 

vrijeme

proljeće

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter