JE LI GOLDSTEIN ZASLUŽIO VIŠE?

Premijer obitelji uputio sućut sastavljenu od jedne rečenice, intelektualci zgroženi dvostrukim mjerilima


Juraj Filipović
14.09.2017.08:45
Premijer obitelji uputio sućut sastavljenu od jedne rečenice, intelektualci zgroženi dvostrukim mjerilima
CROPIX

sažeto

Od 1942. Slavko Goldstein surađivao je s partizanskim jedinicama, a kraj rata dočekao je u činu poručnika. Mnogi iz njegove obitelji stradali su i završili u koncentracijskim logorima


Juraj Filipović
14.09.2017.08:45

U srijedu je u dobi od osamdeset i devet godina umro Slavko Godstein, publicist i povjesničar, autor i urednik mnogobrojnih knjige te jedan od istaknutijih hrvatskih intelektualaca.

Tim povodom svoju sućut izrazio je i predsjednik Vlade, Andrej Plenković (HDZ).

Međutim, po društvenim mrežama masovno se dijeli fotografija priopćenja kojeg potpisuje Plenković.

'Štura sućut'

Dosta novinara, intelektualaca i povjesničara na Facebooku je izrazilo nezadovoljstvo Plenkovićevim izrazom sućuti. Smatraju, naime, da je šturo, neiskreno i napisano isključivo iz formalnih razloga.

"Poštovana obitelji,
u povodu smrti gospodina Slavka Goldsteina u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno primite izraze sućuti", kratko stoji u priopćenju.

Međutim, usporedbe radi izvukli smo dva prethodna priopćenja u kojima Plenković izražava sućut preminulim Hrvatima koji su ostavili u našoj povijesti neizbrisiv trag.

Jedno je iz srpnja ove godine povodom smrti Hrvoja Šarinića, istaknutog političara i četvrtog predsjednika Vlade u neovisnoj Hrvatskoj koji je usko surađivao s Franjom Tuđmanom.

Drugo priopćenje napisano je i od strane premijera Plenkovića potpisano u kolovozu ove godine i to povodom smrti Zdravka Hebela, bivšeg predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora i osvajača zlatne vaterpolske medalje na Olimpijskim igrama 1968. u Meksiku.

Primjetna je, dakle, u spomenuta dva priopćenja premijerova tendencija da uputi opširnu, iskrenu te elokventnu sućut obiteljima preminulih.

Istaknuti antifašist koji se borio protiv povijesnih krivotvorina

Isto tako valja podsjetiti da je Goldstein rođen u židovskoj obitelji Ive i Lee Goldstein. Rođen je kada se obitelj na proputovanju našla u Sarajevu. Djetinjstvo je proveo u Karlovcu, a na početku rata ustaše su uhapsile njegovog oca, dok je sam uspio pobjeći Bački Kovačevac.

Od 1942. Slavko Goldstein surađivao je s partizanskim jedinicama, a kraj rata dočekao je u činu poručnika. Mnogi iz njegove obitelji stradali su i završili u koncentracijskim logorima.

Bio je među onima koji su se žestoko protivili da se krivotvori povijest, ali i koriste fašistički simboli u modernoj Hrvatskoj, među kojima je i ustaški pozdrav Za dom spremni.

Poslije rata Goldstein je jedno vrijeme živio u Izraelu, a u Zagrebu je studirao književnost i filozofiju. Zajedno s bratom pokrenuo je krajem osamdesetih inicijativu za osnivanje HSLS-a, prve hrvatske političke stranke na čijem je i čelu bio u početku.

smrt

Andrej Plenković

Vlada RH

priopćenje

Slavko Goldstein

sućut

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter