ZA SMIJAT IL ZA PLAKAT

Preko noći niknuo nadrealan spomenik Juriju Gagarinu: "Čovjek se mora lansirati da bi vidio glavu, to je poanta"


Mia Peretić
09.04.2018.21:50
Preko noći niknuo nadrealan spomenik Juriju Gagarinu: "Čovjek se mora lansirati da bi vidio glavu, to je poanta"
Screenshot/Twitter/R.Coban

sažeto

Usporedno sa spomenicima koji su u Gagarinovu čast podignuti diljem svijeta, ovaj zaista izgleda kao da se netko okrutno našalio


Mia Peretić
09.04.2018.21:50

Jurij Aleksejevič Gagarin, sovjetski astronaut i vojni pilot bio je prvi čovjek koji je 12. travnja 1961. godine rekao 'Idemo!' i otputovao u svemir u svemirskoj letjelici Vostok 1.

U povijest čovječanstva upisao se kao prvi koji je svojim očima gledao planet Zemlju, a čini se da bi jedino iz te perspektive mogao vidjeti spomenik koji mu je podignut u Beogradu, piše Noizz.

U Ulici Jurija Gagarina 155, kod tržnog centra "Piramida" u Novom Bogradu je na ogromnom mramornom postolju visine tri i pol metra preko noći niknula majušna, normalnom čovjeku jedva vidljiva Gagarinova glavica. 

Da stvar bude bolja, otvaranje već postavljenog spomenika tek se treba dogoditi jer na njemu stoji datum 12.04.2018. godine. 

Sveukupni dojam još je intrigantniji tijekom noći kada se, u odsjaju ulične rasvjete, nazire samo ogromno postolje, a glava slavnog Rusa kao da ne postoji. 

I tako je odavanje počasti prvom čovjeku u svemiru pretvoreno u sveopću sprdnju na društvenim mrežama:

"Čovjek se mora lansirati da bi vidio glavu, to je poanta" i "OK, spomenik je odvratniji nego na slici koja kruži tviterom. U sredini bivšeg travnjaka, među par zahrđalih svjetiljki i na visini od otprilike 3,5 m. Postolje je od marmora od kojeg se obično rade spomenici na grobljima. Podarila nam ga je Karić fondacija. Bravo umjetnici!", neki su od komentara.

Usporedbe radi, pogledajte kako spomenik Gagarinu izgleda u Moskvi.

Profimedia

A ovako izgleda spomenik u Zagrebu, u Parku Stara Trešnjevka, inače oštećen od strane nepoznatih počinitelja početkom 2017.

Cropix/Srđan Vrančić

Beograd

astronaut

spomenik

Jurij Gagarin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter