Prijavljen redatelj

Frljićeva predstava izazvala skandal zbog felacija s papom Ivanom Pavlom II.


Sandra Pudja
21.02.2017.21:00
Frljićeva predstava izazvala skandal zbog felacija s papom Ivanom Pavlom II.
Tea Cimas / CROPIX

sažeto

Konzervativna vladajuća stranka tuži Frljića zbog 'vrijeđanja vjerskih osjećaja'


Sandra Pudja
21.02.2017.21:00

Frljićeva predstava "Kletva" u kojoj se, među ostalim, oralno zadovoljava papu Ivana Pavla II., uvrijedila je vjerske osjećaje Poljaka i prekršila zakon, pa mu prijeti tužba.

Tako je barem ako se sudi po izjavama predstavnika tamošnje vladajuće konzervativne stranke Prawo i Sprawiedliwość (PiS = Stranka pravde i prava), koji kažu da je prijava već dostavljena na adresu državnog odvjetništva. Dominik Tarczyński iz PiS-a naglašava da Kazneni zakon Poljske "jasno govori kakvo ponašanje je u toj zemlji kažnjivo". Predstava je rađena prema motivima djela dramskog pisca Stanisława Wyspiańskog.

Križ među nogama, abortus svaka tri mjeseca

Spomenuta Frljićeva predstava sadrži, među ostalim, prizore u kojima glumica "izvodi" oralni seks na podnožju Sv. Ivana Pavla II., a glumci poderu i vatikansku zastavu. Na istom "papi" biva obješena i oznaka "Zaštitnik pedofila".  U jednoj sceni glumica križ stavlja među noge, a glumci na sredini pozornice pilom režu drugi, veći križ. Druga pak glumica prikazuje ultrazvuk s nerođenim djetetom i govori da će izvršiti abortus, "svaka tri mjeseca".

"Sad će nas optužiti za diktaturu; Bi li to netko učinio Židovima ili muslimanima?"

"To nema veze s umjetnošću", rekao je Tarczyński gostujući u jutarnjoj emisiji na TVP info, koji u jednom trenu spominje i moguću tužbu za "poticanje na ubojstvo", prenosi Dziennik.

"Pitanje je treba li se riječ 'umjetnost' koristiti u ovom slučaju. To nije umjetnost, to je zloupotreba kazališta koji se financira javnim novcem", kaže Tarczyński, dodajući da je najgore što su prizori koji se mogu vidjeti u predstavi "odobreni među javnim dužnosnicima".

Misli da će oporbeni ljevičari situaciju s tužbom koristiti da se PiS-ovce optuži da su diktatori. PiS je prva stranka koja je vladu sastavila sama nakon pada komunizma u Poljskoj 1989. "Ne, mi samo želimo da se poštuje zakon. Imajte na umu da je ovo projekt usmjeren protiv kršćana i rimokatolika, a nitko se ne bi tako nešto usudio učiniti Židovima ili muslimanima. Baš me zanima bi li to netko učinio njima?", pita se Tarczyński.

Biskupima predstava neprihvatljiva

Povodom predstave oglasila se i Poljska biskupska konferencija, koja navodi da "predstava ima sva obilježja blasfemije". "Predstava sadrži javnu profanaciju križa, svetoga simbola kršćana. Osim religijskih simbola izruguje se sv. Ivanu Pavlu II., što je Poljacima posebno žalosno. Neprihvatljivo je poticanje na mržnju i omalovažavanje ljudskog života, te uništavanje državnih zastava", poručuju poljski biskupi.

Inače, Frljić je zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja već ranije prijavljen u Poljskoj zbog predstave "Vaše nasilje, naše nasilje".

(Op.au. Prethodno je pisalo "prijavljen DORH-u" u nadnaslovu (kolokvijalno). Isprike gospodinu Frljiću i čitateljima, koji su mogli doći u zabludu da se radi o (hrvatskom) DORH-u.)

Poljska

Oliver Frljić

predstava Kletva

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter