od 'bit ćemo' do 'mi to možemo' u samo pet godina

Predsjednica zna sastojke koji nam trebaju da postanemo najrazvijenija država, no očito je nekima istekao rok trajanja pa finalni proizvod nikako ne ispada kako bi trebao


Mia Peretić
09.07.2019.20:00
Predsjednica zna sastojke koji nam trebaju da postanemo najrazvijenija država, no očito je nekima istekao rok trajanja pa finalni proizvod nikako ne ispada kako bi trebao
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

sažeto

Kako kaže predsjednica, samo nam treba organiziranost, mentalitet rada, etike, međusobnog poštovanja, vjere u svoju državu, obitelj, zajednicu i Boga 


Mia Peretić
09.07.2019.20:00

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom susreta s hrvatskim iseljeništvom u Švicarskoj održala je nešto što bi se moglo opisati kao motivacijski govor o lijepoj našoj i njezinom iseljeništvu kojem je i ovoga puta zahvalila za sve zasluge tijekom Domovinskog rata.

Od obećanja da ćemo biti među najprosperitetnijim zemljama EU, do toga da mi to možemo

"Uvjerili smo strance koliko je Hrvatska lijepa, sada moramo uvjeriti svijet, a prije svega naše iseljeništvo koliko je Hrvatska dobra zemlja za življenje. Moj projekt brendiranja, ali i projekt demografije, usmjereni su na to da Hrvatska bude zemlja po mjeri čovjeka", poručila je predsjednica i naglasila kako je jačanje veza s iseljeništvom i olakšavanje njihovog kontakta s domovinom, s ciljem povratka, jedna od demografskih mjera, odnosno jednog od prioriteta njezinog mandata.

Ni ovaj put nije propustila Hrvatsku staviti u kontekst najrazvijenijih država svijeta, no, primjećujemo, sada nešto opreznije nego u pobjedničkom govoru, kada je izjavila da ćemo biti "među najprosperitetnijim zemljama EU - to vam obećajem".

"Hrvatska može biti uz bok najrazvijenijim državama i nema nikakvog razloga kako to ne bi tako bilo", rekla je Kolinda sinoć u Švicarskoj i tako smo od 'bit ćemo' pet godina kasnije, nekom obrnutom logikom, degradirani u 'možemo biti'.

Kolindin recept za naš uspjeh: Treba nam organiziranost, mentalitet rada, etike, međusobnog poštovanja, vjere u svoju državu, obitelj, zajednicu, u Boga

Za očekivati je da, nekom zdravom logikom progresije, da od obećanja, čak i garancije, pri kraju njezinog mandata ne bismo trebali biti svedeni na potencijal.

A što, po mišljenju Grabar - Kitarović, mi trebamo napraviti da bismo realizirali taj potencijal?

"Imamo sve resurse, puno smo bogatiji resursima od mnogo država, uključujući i Švicarsku u kojoj živite. Samo nam treba organiziranost, mentalitet rada, etike, međusobnog poštovanja, vjere u svoju državu, obitelj, zajednicu, u Boga i sve one vrijednosti koje društvo čini plemenitim", zaključila je Grabar-Kitarović.

Nažalost, gotovo pet godina kasnije Hrvatska nije na popisu najprosperitetnijih zemalja EU, a vječno je pitanje 'Zašto?' i 'Kako je to moguće?', s obzirom na sve te silne resurse kojima obilujemo.

Analizirajmo sastojke

Predsjednica je, čini se, dala poprilično jednostavnu recepturu 'sastojaka' koji nam nedostaju kako bismo napravili tu nedosanjanu, najrazvijeniju Hrvatsku. Dakle, treba nam organiziranost, mentalitet rada i etike, te međusobno poštovanje uz vjeru u svoju državu, obitelj, zajednicu i Boga". Pa da vidimo kako stojimo sa sastojcima u našoj špajzi.

Robert Fajt / CROPIX

Treba nam organiziranost

Hrvatska udruga poslodavaca još je u lipnju 2018. predstavila rezultate istraživanja provedenog među hrvatskim građanima koji su od ulaska u Europsku uniju otišli iz Hrvatske, a kojim se željelo dobiti dublji uvid u razloge njihova odlaska.

Zanimljivo, kao najčešći razlozi iseljavanja se, među ostalima, navode neorganizirana i loše vođena država, nesposobni političari i političke stranke bez vizije. Još zanimljivije je što je za takvu 'organizaciju' zadužena upravo stranka na vlasti, stranka iz koje potječe Kolinda Grabar - Kitarović, te od koje očekuje potporu u utrci za drugi mandat, a to je HDZ.

Darko Tomas / CROPIX

Treba nam mentalitet rada

Hrvati su najbolje pokazali radni mentalitet tako što su spakirali kofere i posao potražili u nekoj od drugih zemalja, jer, kao što su pokazali HUP-ovi rezultati istraživanja, oni koji su otišli to su učinili i zbog zapošljavanja podobnih, stranačkih ljudi, nepotizma i "rođaka", a sve navedeno, složit ćete se, malo ubija taj 'mentalitet rada' o kojem govori predsjednica. Neke brojke govore da je Hrvatsku napustilo više od 100 tisuća građana, a neke da je ta brojka barem dvostruko veća. Hrvati mentalitet rada itekako imaju, samo su ga odlučili preseliti u neku od zemalja koja taj mentalitet honorira na bolje reguliran i mnogo adekvatniji način.

Cropix

Treba nam mentalitet etike

Možda je predsjednica mislila na onu vrstu etike u kojoj ministar uprave, opterećen aferama s prenamjenama zemljišta i ostalim biznisima na kojima se obogatio, te koji je nakon nekoliko tjedana zaštite u rangu 'ličkog medvjeda' na kraju jedva dao ostavku, a premijer Andrej Plenković ju je prihvatio zato što 'ova situacija nanosi štetu njemu osobno i HDZ-u', a ne zato što je Lovro Kuščević učinio nešto pogrešno.

Političari bi u nekom idealnom scenariju trebali na svom primjeru pokazati kako se pred zakonom ponaša odgovoran građanin, a ne biti primjer kako izbjegavati odgovornost - bilo moralnu, bilo prekršajnu, bilo kaznenu - u situacijama u kojima postoji čak i sumnja da su djelovali protivno zakonu ili da su pravila koja vrijede za sve oblikovali tako da pogoduju isključivo njihovom džepu.

Damjan Tadic / CROPIX

Treba nam vjera u svoju državu, obitelj, zajednicu, u Boga i sve one vrijednosti koje društvo čini plemenitim

Ako su Hrvati do sada nešto pokazali, to je na trenutke i suluda vjera u svoju državu. Jer, iako je velik broj ljudi otišao, i dalje nas ostaje dovoljno kako bi punili državnu kasu i na životu održavali ovaj klimavi sustav. Možda ima nešto i u tome što se 86 posto Hrvata na popisu stanovništva izjasnilo katolicima, pa vjere, sasvim sigurno, imamo na pretek. 

Evo, čini se da je stvar zapravo sasvim jednostavna: identificirali smo da sve sastojke za razvijenu Hrvatsku imamo, no kako to biva u kuhinji, ali i životu, sve ima svoj rok trajanja, pa je tako nekima, čini se, istekao rok trajanja pa finalni proizvod nikako ne ispada kako bi trebao. 

Hrvatska

Kolinda Grabar Kitarović

Švicarska

predsjednica

razvijene države

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter