Pantovčak vs. Banski dvori

Predsjednica oštro iskritizirala premijera, šest poteza je otvoreno prozvala


Valerija Bebek
11.09.2017.09:05
Predsjednica oštro iskritizirala premijera, šest poteza je otvoreno prozvala
Davor Pongracic / CROPIX

sažeto

Od kurikularne reforme, demografske politike, ploče HOS-a do odnosa s Ukrajinom


Valerija Bebek
11.09.2017.09:05

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sažela je svoja neslaganja s premijerom Andrejom Plenkovićem, po prvi put otvoreno je kritizirala njegovih šest konkretnih poteza. U intervjuu za N1 u nedjelju dotakla se obrazovne reforme, ploče HOS-a, kazne mladiću koji je vikao 'HDZ lopovi', politike prema Ukrajini, demografske politike i odlaska na sjednice Europskog vijeća, piše Jutarnji list.

Predsjednica je otvoreno podržala ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak. “Više sam kompatibilna s ministricom Divjak, razmišljamo na isti način. Vican je radila na prvoj reformi i odradila je svoje”, rekla je Grabar-Kitarović.

Za rješenje s pločom HOS-a, koja je iz Jasenovce premještena u Novsku predsjednica je rekla: “Moj je dojam da nitko u konačnici nije zadovoljan”. Osim toga Kolinda Grabar-Kitarović ne slaže se ni s kažnjavanjem mladića koji je u Poreču vikao 'HDZ lopovi'.

“Imamo slučaj mladića iz Umaga koji je prije nekoliko dana izvikivao nekakve povike, zbog čega je dobio poziv za sud. Ja sam u svoje dvije i pol godine mandata doživjela svašta, svakakve povike, ali mislim da mi kao političari moramo biti spremni na to da građani imaju pravo izražavati svoje mišljenje i svoje nezadovoljstvo i kroz poklike koji nam ne odgovaraju i koji nas vrijeđaju osobno, no ja sam apsolutno protiv bilo kakvog verbalnog delikta”, kazala je.

Osim unutarnje politike, predsjednica je kritizirala i vanjsku i to odnos s Rusijom i Ukrajinom. "Zabrinjava me ruska reakcija na inicijativu za mirnu reintegraciju koju smo ponudili Ukrajini. S nedavnim posjetom Vesne Škare-Ožbolt i Morića Ukrajini, nisam bila upoznata i bila bih upozorila da nije dobro vrijeme; u situaciji kada Međunarodna zajednica forsira Minski sporazum, mislim da treba postupati delikatnije. Mislim da treba uključiti Rusiju kako bi se raspravili elementi prije povlačenja takvih koraka”, kazala je predsjednica.

Na koncu je rekla kako bi voljela više sudjelovati na sjednicama Europskog vijeća. “Bez obzira na to što u Ustavu stoji da u Europskom vijeću državu predstavljaju predsjednik i Vlada, premijer sudjeluje na sastancima Europskog vijeća iako bih ja voljela više u tome sudjelovati. Ne bi bilo dobro da se preklapamo i da postoji neka kompeticija i da jedno drugo želimo izgurati”, rekla je Grabar-Kitarović.

Za kraj je ostavila pitanje demografske politike, pohvalila je sufinanciranje stambenih kredita, ali je rekla da je to nedovoljan potez. Vlada, po njoj, nije dovoljno ozbiljno shvatila problem demografske politike.

“S premijerom sam razgovarala o tome i osnovano je Vijeće za demografiju, rad treba koordinirati i trebamo ići ka tome da se napravi dugoročni demografski program. Tada bi bilo i dobro vrijeme za jednu sjednicu o demografiji”, izjavila je Grabar-Kitarović.

Iz Vlade su odgovorili predsjednici na gotovo sve točke. Premještanje HOS-ove ploče je tek prvi korak, a pitanje će se zakonski urediti prema smjernicama Vijeća. “Druga faza, koja je ključna i dugoročno važnija, odnosi se na sustavno i jasno zakonsko reguliranje korištenja simbola i znakovlja totalitarnih sustava”, izjavio je Plenković piše Jutarnji list.

“Vlada vodi svoju vanjsku politiku iz Zagreba - ni iz Bruxellesa, a ni iz Moskve. Prenošenje iskustava o mjerama mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja odvija se uspješno već nekoliko mjeseci na razini radnih skupina”, poručili su iz Banskih dvora oko kritika zbog Ukrajine.

Andrej Plenković

Kolinda Grabar Kitarović

Vlada RH

predsjednica RH

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter