video: spavaš li mirno, škoro miroslave?

Predsjednica je opet zapjevala, ovaj put odlučila se za malo drugačiju pjesmu, a mi smo izvukli sve njezine 'pjevačke nastupe', opus joj je uistinu šarolik


Mia Peretić
04.07.2019.14:00
Predsjednica je opet zapjevala, ovaj put odlučila se za malo drugačiju pjesmu, a mi smo izvukli sve njezine 'pjevačke nastupe', opus joj je uistinu šarolik
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Mia Peretić
04.07.2019.14:00

Iako još nije i službeno istaknula svoju ponovnu kandidaturu za predsjednicu Republike Hrvatske, čini se da je Kolinda Grabar - Kitarović itekako duboko zagrizla u kampanju. Jer, rukavicu joj je, osim Zorana Milanovića, bacio i popularni pjevač Miroslav Škoro koji bi mogao zagrabiti velik komad njezinog biračkog tijela. Kako se boriti protiv takvog konkurenta, koji je u kratkom vremenu pokazao da uživa veliku popularnost? Pa njegovim oružjem, eto kako.

Čini se da je predsjednica upravo Škoru identificirala kao najveću ugrozu na putu do drugog mandata, pa je, pomalo nemaštovito i vidjet ćemo koliko efektivno, krenula njegovim koracima.

Kolindina strategija 'Ako može Škoro, mogu i ja'

Kantautor Miroslav Škoro krajem svibnja gostovao je u emisiji Hrvatskog katoličkog radija. Tada je najavljivao svoj koncert povodom Dana grada Zagreba, a govorio je i o svojoj predsjedničkoj kandidaturi, te kako u pjesmama pjeva o najvećim vrijednostima: vjeri, ljubavi i domovini. 

Nešto više od mjesec dana kasnije, eto nam i Kolinde na Hrvatskom katoličkom radiju. I ona je dala intervju, govorila o svojoj predsjedničkoj kandidaturi, aktualnim političkim zbivanjima, ali i vjeri, te odnosu s Bogom. 

Kolinda Grabar - Kitarović je otkrila i kojom se misli vodi u politici, citirajući, a koga drugoga no samog Isusa: "Tko hoće među vama biti najveći, neka bude poslužitelj".

Škoro u svom intervjuu nije pjevao, pa je tu brže - bolje uskočila predsjednica i pustila glas na katolički mega hit 'Krist na žalu'. Parafrazirajući geslo pod kojim su se slušatelji u emisiji pjevajući Škorine hitove natjecali za Škorin album, Kolindina strategija mogla bi imati radni naslov "ako može Škoro, mogu i ja", a sukladno onome što smo do sada vidjeli, čini se da će tako nekako izgledati i njezina kampanja.

Izdvojili smo neke od predsjedničinih najzapaženijih pjevačkih nastupa, a počet ćemo s onim najsvježijim. Pripremite se i odvalite zvučnike jer ovako zvuči pjesma 'Krist na žalu' u izvedbi Kolinde Grabar - Kitarović.

'Tko pjeva zlo ne misli', a najdraža joj je 'Lijepa li si'

Nije tajna da predsjednica rado pjeva. Posebno kod kuće dok kuha ili dok se tušira.

"Tko pjeva zlo ne misli, meni je drago  da sam naučila pjevati kroz život. Kada sam bila mala nismo baš imali puno lekcija iz pjevanja. Crkveni zbor me puštao da im pjevam. Sad sam ok, trebate se uigrati ovo je bio naš prvi nastup, između klape i mene. Ja sam čisti soprano koji može dići visoko pa i u crkvi', rekla je u razgovoru za IN Magazin. 

S obzirom na svaku notu kojoj smo svjedočili, uočili smo da najviše voli zapjevati domaće pjesme. Posebno su joj dragi autori domoljubnih hitova poput Marka Perkovića Thompsona ili Mate Bulića.

Na svjetskom prvenstvu u Rusiji, nakon desanta na svlačionicu naših reprezentativaca, s njima je u zagrljaju otpjevala i odskakala Thompsonovu uspješnicu 'Lijepa li si".

Na karaokama u SAD-u zaboravljala stihove. Možda Škoro ima pokoji savjet što učiniti kada se to dogodi?

Istu je pjesmu izvela i prilikom posjeta Sjedinjenim Američkim Državama u prigodi koja dosta nalikuje karaokama. Tada je još trebala malu pomoć s pamćenjem stihova, pa je prilikom izvedbe pažljivo gledala u mobitel.

Nije zgodno kada zaboraviš stihove svoje najdraže pjesme, no događa se i najvećim profesionalcima, pa što ne bi i Kolindi. Možda bi za savjet mogla upitati svog protukandidata Škoru. Sigurno zna pokoji trik, odnosno, kako prikriti umjetničku blokadu na pozornici. 

Drugi navijački hit malo je urbanijeg stila, a radi se o pjesmi "Srce vatreno" koju inače izvode Zaprešić Boys i reper Nered. Ruku na srce, ovo čak i nije zvučalo toliko strašno, s obzirom da je predsjednica ovdje bila prepuštena sama sebi, odnosno svom sluhu. 

'Domu mom' s jednim od 'Tri kuma', koji su sada navodno u svađi. Hoće li se bitka za Pantovčak voditi i na estradnom polju?

Kolinda Grabar - Kitarović je s Matom Bulićem u restoranu Gastro Globus zapjevala njegovu pjesmu "Domu mom", no s obzirom da su Škoro, Thompson i Bulić poznati i kao domoljubni trolist, odnosno 'Tri kuma', tek treba vidjeti hoće li Kolinda na ovakve izvedbe moći računati kada njezina kampanja i službeno počne jer odnosi među kumovima nisu baš idilično.

Naime, čeka se na čijoj će strani biti 'kum' Thompson koji sa Škorom, kako pišu mediji, već neko vrijeme nije u najboljim odnosima. 

Tako se može pročitati da će Thompson prešutno dati podršku upravo Kolindi, što znači da će se bitka za Pantovčak, osim na političkom, voditi i na estradnom polju, a pobjednik bi mogla postati ona osoba čiji je 'kum iz trolista' u narodu popularniji.

U svakom slučaju, čini se da će Škoro i Grabar - Kitarović birače desnijeg opredjeljenja tijekom ovih izbora staviti na sto muka. A tko zna, možda od svega profitira i naša glazbena scena, pa na koncu dobijemo i kakav novi patriotski duet.

Ili ako već ne zapjevaju skupa, možda nas barem razvesele autorskom predizbornom skladbom.

'Moju domovinu' spasili profesionalni pjevači i činjenica da je Bandić na vrijeme zbrisao

Pjesmi 'Moja domovina' političari zaista teško odlijevaju. Do sada su je poprilično neuspješno izvodile Vesna Pusić i Jadranka Kosor, no predsjednica se ovdje ipak nije našla suočena s matricom i mikrofonom, već u društvu vrhunskih pjevačica poput Gabi Novak, Radojke Šverko, pjevača Jacquesa Houdeka i Akija Rahimovskog, te u pratnji čitavog orkestra.

U ovoj je situacija prilika za fijasko zaista svedena na minimum. Jedina potencijalna ugroza bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je također skakutao u blizini mikrofona, no srećom, otišao je u pola izvedbe i 'Moja domovina' je, barem u tom smislu, ostala spašena.

Predsjednica rado zapjeva i s narodom, tako je na zavjetnom blagdanu "Križi", koji se već 500 godina zadnje nedjelje u travnju održavaju na otoku Rabu, nakon mise s Rabljankama zapjevala 'Zdravo djevo', a u malo ležernijem tonu u zagrljaj se uhvatila na Festivalu palente i sira na Grobniku, gdje je s lokalnim stanovništvom pjevala, a o čemu nego o palenti. 

Možda Kolinda Grabar - Kitarović nikada ne postane estradna zvijezda, no politički je promislila kako najbolje doskočiti svom popularnom protukanidatu, kojemu, s obzirom na viđeno, možemo samo postaviti pitanje: 'Spavaš li mirno, Škoro Miroslave?'.

pjevanje

Kolinda

škoro

krist na žalu

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter