barem nisu orjunaši u igri

Predsjednica je opet briljirala, pronašla je krivca za nepotizam i korupciju u Hrvatskoj. Ovakvo nešto ne bismo smislili ni u najluđim snovima


100posto
28.01.2019.10:30
Predsjednica je opet briljirala, pronašla je krivca za nepotizam i korupciju u Hrvatskoj. Ovakvo nešto ne bismo smislili ni u najluđim snovima
Marko Todorov / CROPIX

sažeto

Otkrila je kako o američkim borbenim avionima ne postoji non paper nego white paper


100posto
28.01.2019.10:30

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović gostovala je na N1 televiziji u emisiji Točka na tjedan s Natašom Božić pretresla je mnoge aktualne teme o pomilovanja Huanita Luksetića do navodno montiranih fotografija ministra Tolušića. No u tom podužem razgovoru posebno je zanimljivo viđenje predsjednice na nepotizam u Hrvatskoj.

"Tko je odgovoran za tu društvenu pojavu nepotizma? HDZ je na vlasti...", pitala je Nataša Božić. "Odgovorni smo svi mi svih ovih godina, to je nasljeđe, rekla bih, još austrougarskog sustava pa onda dalje. Mislim da se nismo dovoljno snažno borili protiv takvih pojavnosti", odgovorila je Grabar-Kitarović. Zatim je lopticu s visoke politike spustila malo niže, kazala je da korupcije ima na puno razina u Hrvatskoj i da se tome može pridonijeti stvarnim raspravama o tome.

Non paper ne postoji, to je white paper

Davor Pongračić/Cropix

Predsjednica je objasnila kako je izravnom komunikacijom, a ne mailovima razgovarala s visokim američkim dužnosnicima oko nabavke borbenih aviona. Tako je navela da je vrlo izravno pitala veleposlanika Kohorsta 'postoji li taj non paper, o kojem se govori u hrvatskoj javnosti' - a koji ukazuje na probleme s izraelskom ponudom. Veleposlanik joj je rekao da postoje tehničke upute i hodogram.

"Znači, postoji ipak taj non paper?", upitala je Božić. "Ne postoji non paper, postoji takozvani white paper, u kojem se nalaze ta pitanja koja treba postaviti kad je riječ o transferu F-16 iz bilo koje od te tri države (Izrael, Grčka i Amerika)", objasnila je predsjednica da ne non paper u stvari bijeli papir.

Kolinda Grabar-Kitarović

nepotizam

Austro-Ugarska

non paper

newsletter

Prijavite se na Newsletter