je li ovo pravo rješenje?

Predlažu kontroverznu mjeru koja bi svim osuđenim pedofilima omogućila da ranije izađu iz zatvora


Mia Peretić
06.06.2019.15:00
Predlažu kontroverznu mjeru koja bi svim osuđenim pedofilima omogućila da ranije izađu iz zatvora
Profimedia

sažeto

Osim u iznimnim slučajevima, zatovrenici će lijekove morati platiti sami


Mia Peretić
06.06.2019.15:00

Američka savezna država Alabama planira obvezati osuđene pedofile da se podvrgnu kemijskoj kastraciji kako bi im se odobrilo uvjetno puštanje iz zatvora. Ova je kontroverzna mjera već na snazi u nekim drugim saveznim državama.

Profimedia

Ako žele van iz zatvora, moraju uzimati lijekove koje će platiti sami

Državno zakonodavstvo donijelo je zakon kojim se propisuje da svaki zatvorenik u dobi od 21 godinu i više, koji je osuđen za seksualni zločin nad maloljetnikom mlađim od 13 godina, mora uzeti lijekove kako bi smanjio testosteron prije nego mu se odobri raniji izlazak na slobodu, piše France24. 

Liječenje, koje utječe na libido osobe, nastavit će se dok sudac ne presudi da to više nije potrebno. Ako osoba prestane uzimati lijekove, vratit će se u zatvor. 

U zakonu stoji da će, osim u iznimnim slučajevima, zatvorenici koji su ranije pušteni s izdržavanja kazne lijekove platiti sami. Zakon je poslan republikanskoj guvernerki Kay Ivey koja mu je već izrazila potporu. 

"Oni su to dijete obilježili za čitav život i kazna bi trebala odgovarati zločinu", rekao je zagovaratelj zakona Steve Hurst u razgovoru za lokalni radio.

Je li kastracija učinkovita u sprječavanju seksualnih zločina?

Kalifornija je već 1996. godine uvela sličnu mjeru, a za njom su to učinile Florida, Georgia, Iowa i Louisiana. U Teksasu se osuđeni pedofili mogu prijaviti za pravu kiruršku kastraciju kako bi si osigurali prijevremeno puštanje iz zatvora. 

Čitav je slučaj postao predmetom znanstvene rasprave o tome je li kastracija zapravo učinkovita u sprječavanju seksualnih zločina, naglašavajući da taj poriv nije u potpunosti seksualan, već psihološke prirode. 

Profimedia

Postupak ima ozbiljne nuspojave, a krši i Ustav

Drugi su već upozorili da kemijska kastracija, namijenjena da bude reverzibilna, može imati značajne nuspojave koje utječu i na fizički izgled osobe. Neki su aktivisti za ljudska prava tvrdili da ova cjeloživotna mjera krši ustavnu zabranu 'okrutnih i neobičnih' kazni. 

Sjedinjene Američke Države su napravile savezni registar seksualnih prijestupnika u kojem su navedene sve osobe osuđene za seksualne zločine protiv maloljetnika, te koji je dostupan na internetu. 

pedofilija

Sjedinjene Američke Države

kemijska kastracija

kazna zatvora

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter