ANKETA: BISTE LI I VI OVAKO POSTUPILI

Poznati međimurski vinar pronašao novčanik sa 100 tisuća kuna i vratio ga vlasniku: 'Ne bih mirno spavao da sam uzeo novac'


Tomislav Kukec
06.11.2018.18:00
Poznati međimurski vinar pronašao novčanik sa 100 tisuća kuna i vratio ga vlasniku: 'Ne bih mirno spavao da sam uzeo novac'
Željko Hajdinjak / Cropix

sažeto

Ispostavilo se da je riječ o sinu vlasnika kafića ispred kojeg je novac pronađen i koji je digao kredit da bi opremio diskoteku


Tomislav Kukec
06.11.2018.18:00

Svi smo barem jednom izgubili novčanik, mobitel ili neku drugu vrijednost. Dovoljan je trenutak nepažnje i dan se pretvara u katastrofu. No, dobro je znati da još ima poštenih ljudi koji će izgubljeno pronaći i vratiti. 

Pronalazak odmah prijavio policiji

Upravo takav slučaj već se danima prepričava u Međimurju. Poznati vinar Anton Kojter pronašao je, naime, na parkiralištu ispred jednog kafića nedaleko Čakovca, novčanik prepun novca. I sam se iznenadio kad je vidio golem bunt novčanica, a naknadnim prebrojavanjem ustanovljeno je da je u novčaniku - stotinu tisuća kuna. 

Iako se radi o novcu koji bi mnogima promijenio život, zatvorio dugovanja i riješio ovrhe, ili pak poslužio za neko egzotično putovanje, Anton nije ni trenutka dvojio što učiniti. Novac je prijavio policiji. 

"Znam da bi mnogi na mom mjestu uzeli novac i pravili se da se ništa nije dogodilo. Ali ja naprosto nisam takva osoba. Ne bih mirno spavao da sam to učinio. Nikad ne znaš, možda je netko digao kredit, možda je bolestan i treba liječenje, možda je novčanik izgubio mladi par koji kupuje automobil ili oprema stan preko kredita i novac im je potreban...A opet, možda je i novac od mafije, od nekog kriminala, pa bih se još uvalio u probleme da sam ga uzeo. Ovako je bilo najbolje", kaže Anton Kojter za portal 100posto.

Željko Hajdinjak / Cropix

Anton i supruga već su godinama u vinarskom biznisu i u međimurskom su kraju na glasu zbog svog poštenja koje su i ovog puta pokazali.

Policija je, govori nam Anton Kojter, pomoću dokumenata iz novčanika, vrlo brzo pronašla vlasnika novca. Ispostavilo se da je riječ o sinu vlasnika kafića ispred kojeg je novac pronađen. 

Dobio i nagradu za poštenje

"Dečko si je htio urediti diskoteku i baviti se ugostiteljskim poslom, pa je dignuo kredit za opremanje prostora u podrumu kafića. Novčanik je stavio na krov automobila kad ga je otključavao i, eto, dogodilo se. Dobro znam cijelu tu obitelj, kupuju vina od mene i poslujemo. Bio je zahvalan, a bio je i svjestan što je napravio", rekao je Kojter koji je za svoje poštenje nagrađen sa tisuću kuna. 

Kaže da ga svi već danima zovu i čestitaju mu na poštenju, a ima i onih koji kažu da bi novac uzeli. Kako biste vi postupili u ovakvom slučaju?

novac

Međimurje

pronalazak

poštenje

Anton Kojter

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter