video: pakao na zemlji

Požar u Kaliforniji guta sve pred sobom, Amerikanci ogorčeni: 'Kako je moguće da imamo toliko novca i sve te avione specijalizirane za gašenje požara, a ovo s***e gori danima?'


Mia Peretić
11.11.2018.11:00
Požar u Kaliforniji guta sve pred sobom, Amerikanci ogorčeni: 'Kako je moguće da imamo toliko novca i sve te avione specijalizirane za gašenje požara, a ovo s***e gori danima?'
Reuters

sažeto

Naređenje o evakauaciji iz svojih domova primilo je više od 25 tisuća osoba


Mia Peretić
11.11.2018.11:00

Požar u Kaliforniji guta sve pred sobom, vatrogasci se i dalje neumorno bore, a do sada je odnio 23 života, javlja CNN.

"Pronađeno još 14 tijela čime se brojka mrtvih popela na 23", rekao je šerif okruga Butte Kory Honea na konferenciji za tisak i objavio kako ih je 19 pronađeno u gradu Paradiseu, a četvero u području Concowa, isto u okrugu Butte.

Naređenje o evakauaciji iz svojih domova na području blizu Sacramenta i u poznatom ljetovalištu Malibu, na jugu Kalifornije, primilo je više od 25.000 osoba. Nebo je zatamnjeno od dima, a sunce se jedva vidjelo.

O svemu se oglasio i predsjednik Donald Trump koji je, iako na putu u Francuskoj, na Twitteru iskoristio i ovu tragediju kako bi kritizirao saveznu državu Kaliforniju kojom upravlja guverner iz redova demokrata:

"Nema nijednog razloga za velike, smrtonosne i skupe požare u Kaliforniji, osim jako lošeg upravljanja šumama. Dajemo milijarde dolara svake godine, a toliko života je izgubljeno, sve zbog lošeg upravljanja". 

Predsjednik organizacije kalifornijskih profesionalnih vatrogasaca, Brian Rice, ogorčeno je odgovorio na Trumpov tvit, odbacujući predsjednikove optužbe:

"Njegov napad na saveznu državu Kaliforniju i prijetnja o uskraćivanju pomoći žrtvama kataklizmičkog požara je temeljena na krivim informacijama, dolazi u najgore moguće vrijeme i ponižavajuća za sve koji se bore na prvim linijama vatrene stihije. Njegove insinuacije da je za sve ovo krivo loše upravljanje šumama je opasno i pogrešno. Gotovo 60 posto šuma u Kaliforniji su pod federalnom upravom, dvije trećine pod privatnom. Federalna vlada je ona koja je odlučila preusmjeriti sredstva s upravljanja šumama, ne država Kalifornija". 

Stanovnici šalju snimke ove kataklizme, neki čak dokumentiraju svoj bijeg od vatrene stihije. 

U Južnoj Kaliforniji je od četvrtka popodne požar do sada poharao gotovo 28.000 hektara i uništio najmanje 150 kuća. Svi strahuju od jačeg vjetra koji bi mogao dodatno raspiriti vatru.

 
 
 
View this post on Instagram

Jesus #Malibu #fire

A post shared by Ponthego (@ponthego) on Nov 10, 2018 at 11:11am PST

"Kakva slučajnost da se ovakva tragedija događa nakon masovne pucnjave u Thousand Oaksu. Sve što možemo jest moliti se protiv ovog zla. Još je čudnije što imamo toliko novca i sve te avione specijalizirane za gašenje požara, a ovo sranje gori danima? Nešto nije kako treba. Posebno imajući na umu da si obitelj Kardashian sama može priuštiti najam aviona koji gase vatru", napisao je jedan ogorčeni Amerikanac, objavivši snimku na Instagramu. 

Nije bezveze spominjao Kardashiane, obitelj poznatih reality zvijezda, jer su mediji pisali kako su i neki od njih, nastanjeni u Kalabasasu, morali evakuirati, skupa s drugim holivudskim zvijezdama poput Lady Gage i glumice Alysse Milano koja je o svemu pisala na Instagramu:

"Upravo sam morala evakuirati iz svog doma. Uzela sam djecu, pse, računalo i svoje Doc Martens čizme. Suprug je u New Yorku, konje evakuiraju treneri".

požar

Kalifornija

evakuacija

Donal Trump

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter