OVOG PUTA NADRAPALI SU SEZONCI

Povraćaju i imaju proljev, a još se ne zna izvor zaraze. Svakog ljeta slično. No, priča vinkovačkih svatova koji su s oltara ravno završili u bolnici ostaje i dalje najupamćenija


Mia Peretić
07.08.2019.11:00
Povraćaju i imaju proljev, a još se ne zna izvor zaraze. Svakog ljeta slično. No, priča vinkovačkih svatova koji su s oltara ravno završili u bolnici ostaje  i dalje najupamćenija
Profimedia / ilustracija

sažeto

Mnogi sumnjaju na trovanje hranom, a jedna je osoba završila i na bolničkom liječenju


Mia Peretić
07.08.2019.11:00

U utorak je na otoku Hvaru odjeknula vijest da se iznenada razbolio veći broj zaposlenika "Sunčanog Hvara" d.d., najveće hotelske tvrtke na škoju, a koji su smješteni u hotelima "Bodul" i "Galeb" u Križnoj luci. Mnogi su posumnjali u trovanje hranom, a jedna pacijentica je navodno završila na bolničkom liječenju.

Mario Todoric / CROPIX

Javili se sa simptomima proljeva i povraćanja

"U utorak ujutro smo doista dobili informaciju od djelatnika Hitne medicinske pomoći u Hvaru o grupiranju pacijenata sa simptomima povraćanja, proljeva i grčevima u trbuhu. Oni su se, s obzirom na produženi vikend, na Hitnoj medicinskoj pomoći počeli javljati u nedjelju, 4. kolovoza 2019. godine. Toj službi se javilo ukupno dvanaest osoba te još njih šest u utorak, u jutarnjoj smjeni liječniku primarne zdravstvene zaštite. Možemo potvrditi i to da su svi pacijenti sezonski radnici "Sunčanog Hvara" te da su smješteni u hotelima "Bodul" i "Galeb""  rekla je dr. Linda Mihojević, spec. epidemiologinja spomenutog zavoda iz Jelse za Slobodnu Dalmaciju. 

Epidemiolozi u suradnji sa sanitarnom inspekcijom vrše nadzor nad oboljelima, ostalim djelatnicima i objektima. Međutim, dr. Mihojević dodaje da je pojava još uvijek u obradi i zato ne mogu govoriti o sigurnom izvoru zaraze, više informacija će imati nakon obavljenih analiza.

Iz "Sunčanog Hvara" kažu kako su se od ukupno 500 zaposlenih radnika samo kod manjeg broja javili zdravstveni problemi, te da će se u suradnji s nadležnim zdravstvenim službama utvrditi radi li se o virozi. 

Radnici koji su zatražili medicinsku pomoć uglavnom nisu imali temperaturu, a pacijentica koja je završila na bolničkom liječenju, kako se neslužbeno doznaje, istodobno je patila od druge bolesti, pa ju je stoga trebalo zbrinuti baš na takav način.

U bolnici nakon domjenka

Bilo da se radi o trovanju hranom ili želučanoj virozi, simptomi su uvijek krajnje neugodni. To su na svojoj koži osjetili gosti domjenka u Petrinji, kada je prije koju godinu, nakon dobrog ručka, njih čak 30 završilo na hospitalizaciji. 

Liječnici su tada sumnjali da je problem bio u restanom krumpiru i pečenom mesu, te da se, sukladno simptomima oboljelih, sumnjalo na stafilokokno trovanje hranom. 

Profimedia

S oltara ravno u bolnicu

Pamti se još slučaj vinkovačkih svatova s kojih su mlada, mladoženja i još najmanje 40 drugih svatova završili na zaraznom odjelu vinkovačke bolnice. Na svadbi je bilo ukupno 250 ljudi, slavilo se u restoranu Barun Trenk, a uzorci hrane poslani su na mikrobiološku analizu.

ljeto

svadba

zaraza

otok

povraćanje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter