'Krivi za zločine u BIH'

Potvrđene prvostupanjske kazne u Haagu: Čak 111 godina zatvora za šestoricu Hrvata


Vid Barić
29.11.2017.14:55
Potvrđene prvostupanjske kazne u Haagu: Čak 111 godina zatvora za šestoricu Hrvata
REUTERS

sažeto

Predsjedavajući sudac Carmel Agius nastavio je sa izricanjem presude nakon stanke


Vid Barić
29.11.2017.14:55

Haško ročište prekinuto u srijedu oko 11,30 sati zbog toga što je general Slobodan Praljak popio otrov u haškoj sudnici nakon što mu je pravomoćno potvrđeno 20 godina zatvora nastavljeno je nešto iz 14 sati. Nešto poslije je preminuo u bolnici.

Predsjedavajući sudac Carmel Agius kazao je da pravo na javno objavljivanje presude prisiljava na nastavak ročišta. Sudnica 1 sada je mjesto zločina i nizozemske vlasti osigurale su je zbog istrage, kazao je Agius objašnjavajući tako razlog prebacivanja predmeta u sudnicu 3. O generalu Praljku tek je rekao da "nije nazočan".

Vijeće je prije toga objavilo da je uvažilo dio žalbenih osnova obrane i tužiteljstva no istodobno je poručilo da su civilni i vojni čelnici bosanskih Hrvata, unatoč prihvaćanju nekih njihovih osnova, "i dalje krivi za brojne i teške zločine u BiH".

Žalbeno vijeće ICTY-ja potvrdilo je bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću 25 godina zatvora i bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora, no nakon Praljkova postupka prekinulo je ročište ne objavivši zbog prekida ročišta odluku o bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću, bivšem zapovjedniku vojne policije Valentinu Ćoriću i načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću.

Po nastavku izricanja presude Milivoju Petkoviću je potvrđena kazna od 20 godina u zatvoru, a žalbeno vijeće je potvrdilo i kaznu Valentinu Ćoriću od 16 godina zatvora.

Na kraju je vijeće i Berislavu Pušiću potvrdilo kaznu od 10 godina zatvora, i tako su cijeloj šestorki potvrđene prvostupanjske presude, iako su im žalbe u nekim dijelovima usvojene.

Hrvatski odvjetnici iznenađeni potvrđivanjem tvrdnje o udruženom zločinačkom poduhvatu

Hrvatski odvjetnici s haškim iskustvom u srijedu su bili iznenađeni što je žalbeno vijeće Haškog suda, u postupku protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata, potvrdilo tvrdnju o udruženom zločinačkom poduhvatu, a većina ih smatra i da presuda nije povoljna za Hrvatsku.

"Još nismo čuli cijelu presudu, a iz ovoga što smo čuli mogu reći da sam iznenađen s potvrđivanjem zločinačkog poduhvata i sa svim onim događanjima koje nemaju veze s presudom", kazao je odvjetnik Goran Mikuličić.

No, za razliku od svojih kolega Mikuličić smatra da se ona neće negativno odraziti na Hrvatsku. "To su neke priče, nekakav spin koji kola u javnosti. Ne sudi se na tom sudu državama, sudi se pojedincima. Ako je osuđeni pojedinac državljanin neke zemlje kako će se to odraziti na tu državu? Nikako! Sudi se njemu, a ne državi", smatra Mikuličić.

Suprotnog je mišljenja odvjetnica Jadranka Sloković koja presudu u dijelu u kojem je u nju "uključena i Hrvatska" smatra apsolutno skandaloznom. Tim više što u praksi Haškog suda nema ni jedna presuda za udruženi zločinački pothvat u Bosni protiv vrha Srbije i JNA koji su "neupitno bili agresori i sudjelovali u masovnim zločinima".

Sloković: Nejasni kriteriji i vijeće, konzekvence nesagledive

"Ovo, naravno, nije presuda Hrvatskoj, ali je neupitno presuda u koju je uključen hrvatski državni vrh. To nema dileme. Tu nema kaznene odgovornosti. Ali da su živi Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko bi bili suđeni i meni je nejasno kakvi su to kriteriji i vijeće. Konzekvence su nesagledive, neće biti izravne, ali će biti političke", kazala je Sloković.

Dodala je da bi presuda mogla imati posljedice i na Hrvate u BiH jer je "svaki sudionik rata defakto i sudionik udruženog zločinačkog pothvata".

Sloković smatra da bi Hrvatska morala pokrenuti postupak obnove i revidirati presudu s nekim boljim argumentima od onih koji su do sada iznošeni. Ocijenila je i da bi država trebala više pomagati obranama optuženih, što do sada nije bio slučaj. "S obranama se nikada nije sustavno radilo. Bili smo prepušteni sami sebi, a pomoć države nije bila dovoljna", kazala je Sloković.

I njen kolega Anto Nobilo smatra da je presuda "vrlo ozbiljna" jer potvrđuje udruženi zločinački poduhvat.

Nobilo: Negativnih devet mjeseci 1993. baca sjenu na tri pozitivne ratne godine

"To je vrlo ozbiljna stvar jer više nismo u situaciji da govorimo da je bio međunarodni oružani sukob između Hrvata i Bošnjaka na teritoriju Bosne, već ispada da je vodstvo Herceg Bosne zajedno s predsjednikom Tuđmanom učestvovalo u udruženom zločinačkom poduhvatu, to jest da su pomoću zločina htjeli ostvariti svoje političke ciljeve u Bosni i Hercegovini".

Ističe da je u tim okolnostima "vrlo važno što će reći predsjednica i premijer". "Oni moraju zauzeti neki racionalni stav prema toj presudi, dakle oni moraju zauzeti i racionalni stav prema tamnim stranama naše povijesti. Oni bi u ime Hrvatske morali osuditi zločine i zločince te izraziti žaljenje prema žrtvama i distancirati se od tamnih dijelova Tuđmanove politike", kazao je Nobilo.

"Treba zauzeti stav. Mi ne smijemo postati taoci Bosne 1993. Imao pozitivnu 1992. gdje se Hrvati brane od srpske agresije. Imamo pozitivnu 1994. i 1995. gdje zajednički s Bošnjacima suzbijamo velikosrpsku agresiju, ali imamo devet negativnih mjeseci 1993. i to treba pošteno reći. Nije sve negativno, ali tih devet mjeseci prema ovoj presudi jest, jer u pitanju je sam vrh Herceg Bosne", ustvrdio je Nobilo.

suđenje

Slobodan praljak

Haag

Jadranko Prlić

Bruno Stojić

Valentin Ćorić

Milivoj petković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter