MUSLIMANI I ŽIDOVI UJEDINJENI

Postoji li veza između zabrane ritualnog klanja životinja i ekofašizma? Da, ako pitate slavnog ljevičarskog filozofa


100posto
24.08.2019.08:00
Postoji li veza između zabrane ritualnog klanja životinja i ekofašizma? Da, ako pitate slavnog ljevičarskog filozofa
Profimedia

sažeto

Zabrana vjerskog klanja životinja za proizvodnju halal i košer mesa  u Belgiji digla je na noge tamošnje vjerske zajednice


100posto
24.08.2019.08:00

Zabrana vjerskog klanja životinja za proizvodnju halal i košer mesa u Belgiji na noge je digla vjerske zajednice u zemlji. Slovenski filozof Slavoj Žižek komentirao je ovaj potez Belgije te kazao da se radi o ideji koja zvuči kao da je proizašla iz "ekofašizma", radikalnog ekološkog pokreta koji smatra da fašistička država može najbolje suzbiti zagađenje prirodne okoline, a ne iz nečega što se tiče prava životinja.

"Ako ste netko koga zabrinjava patnja životinja, ne bi li bilo logičnije početi s onime što se svakodnevno događa u našoj industrijskoj poljoprivredi - uzgoju svinja ili pilića? Zašto je odjednom sav fokus na ritualnom klanju životinja?", upitao se Žižek. Slovenski filozof ustvrdio je kako se radi o desničarskoj rasističkoj mjeri maskiranoj u brigu za ekologiju. 

Slična zabrana usvojena u Flandriji

Zabrana vjerskog klanja životinja za proizvodnju halal i košer mesa stupa na snagu idućeg mjeseca u belgijskoj regiji Valonija, a slična zabrana usvojena je u Flandriji u siječnju ove godine. Belgija se tako pridružila Danskoj, Švedskoj, Norveškoj, Islandu, Nizozemskoj i Sloveniji, koje također u potpunosti ili djelomično zabranjuju nehumani oblik klanja životinja u svrhu stvaranja košer ili halal mesa.

Zabrana je navodno usvojena zbog dobrobiti životinja, a Zakon nalaže da životinje budu omamljene strujom prije klanja, što je suprotno židovskim i muslimanskim metodama koje zahtijevaju da životinje budu u savršenom stanju prije nego što ih se ubije.

Koncept koji ima određene granice

Vjerske skupine u Belgiji tvrde da se u ovoj zabrani nazire antisemitizam i islamofobija. Žižek ne smatra da se radi o borbi u kojoj su na jednoj strani prava životinja, a na drugoj vjerske slobode, već ističe kako se radi o zlokobnoj pobjedi "ekofašizma" nad Muslimanima i Židovima koje krajnja desnica vidi kao "dio istog bloka koji uništava zapadnu Europu".

Poznati kritičar multikulturalizma naglasio je da takav koncept ima određene "granice", u Europi i drugdje. " Nikada ne dopuštamo da različite kulture koegzistiraju. Problemi eskaliraju kada različite kulture koegzistiraju u istoj zemlji i kada komuniciraju", kazao je Žižek.

životinje

Slavoj Žižek

halal

košer

ritualno klanje

newsletter

Prijavite se na Newsletter