svaki treći je milijunaš

Postoji država u kojoj se stopa siromaštva nula, a naravno da nije Hrvatska


100posto
27.05.2019.08:20
Postoji država u kojoj se stopa siromaštva nula, a naravno da nije Hrvatska
gettyimages

sažeto

Boj milijunaša u pet godina porastao za 12 posto


100posto
27.05.2019.08:20

Monaco nije samo druga najmanja država na svijetu, koja je s 30 tisuća stanovnika ujedno i najgušće naseljena zemlja, već je i dom 12.261 milijunaša. Njihov je broj u samo pet godina porastao za 12 posto.

gettyimages

Svaki treći stanovnik milijunaš

U Monacu svaki treći stanovnik ima milijun dolara, stopa siromaštva u ovom gradu - državi ravna je nuli, a BDP po glavi stanovnika je 165.420 dolara, piše Business Insider.

Glavni izvor prihoda Monaka je turizam, a svake godine veliki broj turista privlači kockanje u luksuznom casinu, kao i famozna utrka Formule 1.

Monaco je jedna od četiri zemlje na svijetu u kojoj BDP premašuje 100 tisuća dolara: prvi na listi je Lihtenštajn, drugi Monaco, a zatim slijede, Luksemburg i Bermudski otoci.

gettyimages

Većina doseljenici

Većinu stanovništva, njih 75 posto su doseljenici rođeni van Monaca koji je ujedno dom i jedne od najskupljih ulica na svijetu. Avenija Princeza Grace, dobila je ime po glumici Grace Kelly, legendarnoj supruzi monegaškog princa Rainiera III, palmama zasađenoj aveniji u kojoj stan u prosjeku stoji 27 milijuna eura.

gettyimages

Sigurna zemlja

Osim što je vrlo skupa, Monaco je i sigurna zamlja. Riječ je o jednom od najsigurnijih gradova, u kojem na 100 stanovnika dolazi jedan policajac, a čitav je grad pod konstantnim video nadzorom.

Monaco

bogatstvo

milijunaši

newsletter

Prijavite se na Newsletter