U dalekim galaksijama

Postoje svjetovi koji imaju još bolje uvjete za život nego mi na Zemlji, znanstvenici su u čudu


100posto
24.08.2019.20:00
Postoje svjetovi koji imaju još bolje uvjete za život nego mi na Zemlji, znanstvenici su u čudu
Facebook METI

sažeto

Neki egzoplaneti imaju potencijalno raznovrsnijih i obilnijih oblika života


100posto
24.08.2019.20:00

Mnogi znanstvenici u istraživanju svemira posvetili su se misiji da pronađu planet, izvan Sunčevog sustava, koji bi bio pogodan za život. Naš, zemaljski, život. Nije to neka novost, svako malo neki od svemirskih istražitelja jave da su pronašli egzoplanet koji bi prema njihovim procjenama mogao podupirati naš život.

No, najnovije otkriće, moglo bi začuditi mnoge, čini se kako Zemlja nije najbolji planet za život. Pokazalo se da neki egzoplaneti, koji orbitiraju oko udaljenih zvijezda imaju potencijalno raznovrsnijih i obilnijih oblika života.

Do ovog zaključka došli su američki znanstvenici koji su pomoću NASA-inog klimatskog modela istraživali egzoplanete (one izvan našeg Sunčevog sustava) koji su najnastanjeniji.

Tim znanstvenika otkrio je da planeti s gušćom atmosferom, sporijom stopom rotacije i prisutnosti kontinenata dovode do učinkovitijih uzlaznih struja oceana.

iStock

A to dovodi do gostoljubivijih oceana u kojima je vjerojatno nastao izvanzemaljski život. To bi otkriće moglo pomoći na što se fokusirati u budućnosti u potrazi za drugim svjetovima.

I nismo tako optimalni

Geokemičarka Stephanie Olson i njezini kolege sa Sveučilišta Chicago koristili su program koji je razvila NASA kako bi napravili modele mogućih uvjeta na različitim vrstama egzoplaneta - točnije, njihove oceane i potencijalna morska staništa.

"NASA-ina potraga za životom u svemiru fokusirana je na takozvane planete u nastanjivim zonama, to su svjetovi koji imaju potencijal za tekućim oceanima. Ali nisu svi oceani jednako nastanjivi - neki će biti bolje mjesto za život zbog cirkulacije vode", kazala je dr. Olson.

Uspjeli su otkriti koja vrsta planeta najvjerojatnije može razviti i održati različite vrste života.

"Otkrili smo da veća atmosferska gustoća, sporije stope rotacije i prisutnost kontinenata donose veću stopu uzlaznih struja", objasnila je. Od toga što su saznali, znanstvenici su zaključili da Zemlja možda i nije optimalan planet za život - a svjetovi koji su više gostoljubivi postoje negdje drugdje u prostranstvima svemira.

"Taj zaključak nas je začudio. Uvjeti na nekim egzoplanetima s povoljnijim obrascima cirkulacije oceana mogli bi biti pogodniji za podržavanje obilnijeg i aktivnijeg života nego na Zemlji", zaključila je znanstvenica.

svemir

život

Zemlja

newsletter

Prijavite se na Newsletter