ne moraju biti ovisni o džeparcu

Poslova za srednjoškolce ima, i to sasvim dobrih, a evo i gdje ih mogu pronaći


Sponzorirani članak
20.06.2018.16:00
Poslova za srednjoškolce ima, i to sasvim dobrih, a evo i gdje ih mogu pronaći
Profimedia

sažeto

Ukoliko usporedimo naše statistike s europskom, pokazuje se kako su vršnjaci iz zapadnoeuropskih zemalja daleko više aktivniji


Sponzorirani članak
20.06.2018.16:00

Ogromna većina hrvatskih srednjoškolaca isključivo ovisi u džeparcu koji im prosljeđuju roditelji, pokazalo je istraživanje portala danasradim.hr koji i učenicima nudi mogućnost pronalaska prikladnog posla.

Na uzorku od 400 ispitanih, svega 15,6 posto učenika izjavilo je kako su do sada imali prilike raditi neki privremeni posao. Istovremeno, učenici su pokazali veliki interes za razne sezonske poslove, među kojima se ističu branje plodova, punjenje polica te administrativni uredski poslovi. Osim popunjavanja budžeta, radno iskustvo u toj dobi daje i druge prednosti.

"Rad učenika ima višestruke učinke. Osim osnovnog zadovoljenja financijskih potreba on razvija i osjećaj odgovornosti te gradi odnos prema stečenim sredstvima. Susretanje s poslovnom sredinom već u tinejdžerskoj dobi obogaćuje iskustvo i omogućuje stjecanje novih znanja", pojašnjava nam Marija Magdalena Pavlović, koordinatorica poslovne i korisničke podrške portala danasradim.hr.

Ukoliko usporedimo naše statistike s europskom, pokazuje se kako su vršnjaci iz zapadnoeuropskih zemalja daleko više aktivniji. Primjerice, u Nizozemskoj čak 64% petnaestogodišnjaka radi barem povremeni ili ljetni posao.

Profimedia

"Učenici su vrlo aktivna skupina željna raditi i zaraditi vlastiti džeparac. Vrlo su uporni u traženju posla i pokušavaju se informirati što je više moguće o potencijalnom poslu prije same prijave na posao. Često nas pitaju koje poslove bi im preporučili kao prvi posao i na koji način da se pripreme za njega. Na portalu danasradim.hr nalazi se vrlo raznolika ponuda poslova, od slaganja polica do branja voća, što su većinom sve poslovi koje učenici mogu i žele raditi", kaže Pavlović.

Inače, učenike najviše zanima kako se učlaniti u učenički servis i koliko treba pričekati poslodavca da im odgovori na prijavu prije slanja prijave na drugi oglas. Valja napomenuti kako prema hrvatskim zakonima mogu raditi učenici koji imaju navršenih 15 godina, a prethodno moraju imati roditeljsku suglasnost.

Također, kao radna snaga zanimljivi su i poslodavcima - ne samo da mogu biti izvrsno rješenje za pomoćne poslove, već su i davanja na plaću najmanja u odnosu na druge kategorije radnika (15,5 posto). No, dosta poslodavaca uopće nije upoznata s mogućnosti zapošljavanja učenika.

„Još uvijek postoji puno poslodavaca koji nisu upoznati da učenici mogu raditi privremeni posao te ih je potrebno uputiti što je potrebno napraviti kako bi zaposlili učenika. Velik broj poslodavaca odluči se zaposliti učenika kada im se skrene pozornost na tu opciju”, napominje Pavlović.

učenici

srednjoškolci

sezonski posao

povremeni poslovi

newsletter

Prijavite se na Newsletter