video: UKLETI SANATORIJ

Posjetili smo napušteni sanatorij Brestovac, mjesto koje 'opsjedaju' duše pobijenih vojnika i zagrebačke ljepotice s početka 20. stoljeća


Mia Peretić
06.05.2018.12:15
Posjetili smo napušteni sanatorij Brestovac, mjesto koje 'opsjedaju' duše pobijenih vojnika i zagrebačke ljepotice s početka 20. stoljeća
Damir Krajač/Cropix

sažeto

Nekad vrhunsko lječilište za oboljele od tuberkuloze sada je ruševno zdanje koje zjapi prazno usred šume nadomak vrha Sljemena


Mia Peretić
06.05.2018.12:15

Često pišemo o fascinantnim i sablasnim lokacijama diljem svijeta koje privlače pažnju znatiželjnika i turista, no rijetko nam pada na pamet da nam se neke od njih nalaze pod nosom. 

Stare, napuštene građevine nekad su imale svoju funkciju, u njima su boravili ljudi, građene su za razne svrhe, a sada su samo spomenici nekog prošlog vremena, kosturi od cigle koji stoje sablasno prazni, no i dalje u sebi imaju nešto neobjašnjivo privlačno. Iz istog smo se razloga i mi zaputili u jednu od takvih građevina koje se smjestila tik do vrha Sljemena: radi se o bivšem sanatoriju za plućne bolesti Brestovac. 

Potreba za izgradnjom Brestovca javlja se početkom dvadesetog stoljeća kada je, zbog slabog higijenskog standarda na području Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije smrtnost od tuberkuloze bila vrlo visoka. Pokušaj borbe s tom opakom bolesti bio je izgradnja specijaliziranog lječilišta, a u njoj je sudjelovao cijeli grad.

Zemlju na Medvednici darovao je gospodarstvenik, pravnik i političar Miroslav Kulmer, novac je prikupljan na priredbama i lutrijama, te od prodaje slika koje su darovali slikari Vlaho Bukovac, Oton Iveković i Menci Klement Crnčić. Za gradnju je bio zadužen arhitektonski ured Benedik i Baranyai.

Cropix/Damir Krajac

No, priča o Brestovcu nije samo jedna klasična priča o izgradnji medicinske ustanove, već kao pozadinu ima jednu od najljepših, ali i najtragičnijih ljubavnih priča. Gradnju sanatorija inicirao je predvodnik hrvatske moderne i glavni urednik časopisa “Obzor” Milivoj Dežman iz velike ljubavi prema zagrebačkoj ljepotici i glumici Ljerki pl. Šram, koja je bolovala od tuberkuloze

Poznata glumica slomila mu je srce kada se odlučila udati za Aleksandra Isakovića, predsjednika Prve hrvatske štedionice. No, Dežman je nekako uvijek predosjećao da će mu se Ljerka vratiti. To se i dogodilo nakon što je njen suprug, optužen za pronevjeru novca, netragom nestao. Glumica tada ostaje sama s njihovim sinom, a Dežman ih kavalirski prihvaća i započinju zajednički život neokrunjen brakom. 

Kraj njihove ljubavi počinje kada se Ljerka Šram ozbiljno razboljela od tuberkuloze, a prema priči, izdahnula je u Brestovcu na Dežmanovim rukama.

Screenshot/Hrvatska enciklopedija

Prvih 40 bolesnika primljeno je u Brestovac u svibnju 1909., a kako je potreba za ležajevima rasla, sanatorij se širio. Upravo se zahvaljujući Brestovcu stopa smrtnosti od tuberkuloze u Zagrebu smanjila. U najboljim danima ovo je bilo najbolje lječilište za plućne bolesti u ovom dijelu Europe, a imao je i knjižnicu, kino-dvoranu i gospodarske objekte.

Tijekom Drugog svjetskog rata Brestovac je bio bolnica za ranjenike Nijemce i ustaše, a nakon što su partizani ušli u bolnicu, pobili su sve pacijente, a poštedjeli osoblje. Kasnije su bivši sanatorij koristili za potrebe vlastitih ranjenika. 

Nakon rata Brestovac je radio još neko vrijeme, no napredak u zdravstvenom sustavu i cjepivo protiv tuberkuloze učinili su ovakve ustanove nepotrebnim. Sanatorij je na koncu zatvoren 1968. i od tada polako propada. 

Cropix/Damir Krajac

Mi smo put Brestovca krenuli autom po Sljemenskoj cesti prema vrhu, a kod 36. ugibališta skrenuli smo na makadamski puteljak koji nas je odveo do bivšeg sanatorija. Prizor je gotovo nerealan: usred idilične šume, uz cvrkut ptica, pogled puca na impozantnu građevinu koja je nekada sigurno bila lijepa. Sada izgleda zastrašujuće, no na neki neobjašnjiv način se stopila s okolinom. Priroda je polako počela preuzimati raspadajuće zidove i krovove, po svuda je obraslo granje i mahovina. Unutra sve zaudara na vlagu, prostorije su prazne, a zidovi pošarani nekolicinom grafita koji svjedoče da se tu i tamo još uvijek ovdje netko i zatekne.

Cropix/Damir Krajac

Unutra treba biti jako oprezan jer na nekim dijelovima podovi imaju rupe, a penjući se stepenicama na prvi i drugi kat, ozbiljno riskirate pad. Stepenice su prekrivne daskama, komadima urušenih zidova i građevnog materijala, a lako se dogodi da vam kroz neku od njih propadne noga. Paziti treba i dok hodate po unutrašnjosti Brestovca jer je pod prekriven ostatcima cigle, crijepova, kamenja i raznog smeća.

Cropix/Damir Krajac

Legenda kaže da se pod Brestovcem nalazi mreža tunela putem kojih su zaražene bolesnike iz grada dovozili u sanatorij na liječenje. Također, ljubitelji horror priča smatraju da je ovo mjesto krcato duhovima pobijenih bolesnika, a da praznim prostorijama luta i duh zagrebačke ljepotice Ljerke Šram. Mi smo se spustili u podrum, no nismo našli tunele, a nismo sreli ni duhove. Našli smo još ruševnih i vlažnih prostorija, te veoma opasnih prepreka od dasaka, kamenja i svega što se godinama urušavalo.

Zemljište na Medvednici gdje je Brestovac pripada Specijalnoj bolnici za kronične bolesti u Rockfellerovoj, koja je u vlasništvu Grada. Danas je kompleks posve zapušten i oronuo do te razine da nikakvo renoviranje osim rušenja ne dolazi u obzir. Do ovog zanimljivog mjesta danas dolaze samo slučajni prolaznici, planinari koji na putu do vrha nabasaju na ovo sablasno zdanje. Svoje aktivnosti ovdje provode i zaljubljenici u paint ball jer Brestovac, zbog svog postapokaliptičnog izgleda, čini savršenu kulisu za njihove aktivnosti.

Cropix/Damir Krajac

Brestovac

sanatorij

napuštena mjesta

jezive lokacije

Milivoj Dežman

Ljerka Šram

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter