video: incident u moskvi

Poruka Staljinu tijekom komemoracije na Crvenom trgu: 'Gori u paklu ubojico žena i djece!'


100posto
07.03.2019.08:00
Poruka Staljinu tijekom komemoracije na Crvenom trgu: 'Gori u paklu ubojico žena i djece!'
Screenshot / Youtube

sažeto

Incident se dogodio tijekom komemoracije na datum Staljinove smrti koju svake godine organiziraju ruski komunisti


100posto
07.03.2019.08:00

Dvoje antikomunističkih aktivista privedeno ju u Moskvi nakon što su, izvikujući uvrede, pokušali prekinuti komemoraciju Josifu Visarionoviču Staljinu. 

Prosvjednici se infiltrirali u 'Dva karanfila za druga Staljina'

Incident se dogodio tijekom akcije "Dva karanfila za druga Staljina" koju skupina komunističkih poklonika svake godine 5. ožujka, na datum Staljinove smrti, upriliči kraj njegove grobnice na Crvenom trgu, piše RT.

I ovoga se puta nekoliko stotina ljudi okupilo kako bi odalo počast nekadašnjem sovjetskom diktatoru, no među njima se našlo i nekoliko prosvjednika. Jedan od njih, kasnije identificiran kao Yevgeny Suchkov, snimljen je kako, bacajući cvijeće na Staljinovu bistu, viče kako je to bio "ubojica žena i djece", uz poruku da "gori u paklu".

Organizatori komemorativnog skupa su ga ubrzo okružili i zadržali do dolaska policije. Nakon njega bistu je cvijećem gađala i jedna prosvjednica.

'Krvnik, zločinac, kriminalac'

Suchkov je nakon svega izjavio da je Staljin bio krvnik, zločinac i kriminalac.

Oboje prosvjednika povezano je sa skupinom koja promiče zabranu komunističkih simbola u politici, osudu sovjetskog totalitarnog režima, te uništavanje spomenika iz ere SSSR-a.

Prosvjednici su već pušteni iz pritvora, no tereti ih se za remećenje javnog reda i mira tijekom masovnog okupljanja.  

Staljin u Rusiji i dalje kontroverzna figura

Čak 66 godina nakon smrti, Staljin ostaje vrlo kontroverzna figura ruske povijesti. Dok ga antikomunisti opisuju kao koljača koji stoji iza masovne represije, "prostaljinovci" veličaju njegovu ulogu u pobjedi nad nacizmom i industrijalizaciji države. Unatoč opetovanim pokušajima da se njegova grobnica ukloni s Crvenog trga, ona se i dalje tamo nalazi, a Staljin u raznim anketama i dalje ostaje jedan od najistaknutijih ruskih političara.

prosvjed

incident

komemoracija

Staljin

newsletter

Prijavite se na Newsletter