kamo ide ovaj svijet?

Poručio predsjedniku da više sluša Mozarta i Beethovena, ovaj ga optužio da potiče fašizam!


Daniel Radman
14.01.2019.13:30
Poručio predsjedniku da više sluša Mozarta i Beethovena, ovaj ga optužio da potiče fašizam!
Ilustracija / Marko Todorov / CROPIX

sažeto

Turski predsjednik Erdogan ima neobičan pogled na slobodu govora


Daniel Radman
14.01.2019.13:30

Da Turska ima ogromnih problema sa slobodom govora nije vijest od jučer, ali aktualni predsjednik Tayyip Recep Erdogan – osobito nakon pokušaja vojnog udara 2016. godine - sve je to podigao na jednu razinu na kojoj se svaki, pa i najbenigniji komentar, promatra pod posebnom lupom.

Ovih dana to je posebno došlo do izražaja u bizarnoj epizodi kad mu je veteran turskog glumišta, 72-godišnji Rutkay Aziz, preporučio da 'više sluša Mozarta i Beethovena'. Zapravo, Erdogan je njegovu izjavu shvatio kao preporuku. Rutkay je, zapravo, samo odgovarao na pitanje što misli o tome da će Erdogan posjetiti koncert kompozitora i pijanista Fazila Saya koji ima status disidenta.

'Predsjednik bi trebao malo poslušati Beethovena i Mozarta. Možda bi mu to godilo', izjava je koju je – za rubriku 'vjerovali ili ne' – Erdogan ocijenio - fašizmom!

Na to se nadovezao još jedan slučaj, u oporbenom listu 'Soczu', kolumnist Yilman Ozdil napisao je da bi Turska danas bila puno bolja država 'kad bi Erdogan popio samo jedno pivo'

Spojivši ova dva 'napada', Erdogan je na skupu njegove stranke izjavio: 'Prisiljavati predsjednika, čiji je stav o ovim temama poznat, da pije pivo ili da sluša Mozarta, nije ništa drugo već izraz fašizma', glasio je Erdoganov odgovor.

Srećom, za sada nema vijesti o njihovom hapšenju. Inače, nakon vojnog puča, svaki treći uhićeni novinar u svijetu bio je iz Turske.

Turska

sloboda govora

Tayyip Erdogan

Mozart

Beethoven

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter